ترامپ: برای مذاکره به خامنه‌ای نامه دادم و گفتم گزینه دیگری هم روی میز است

ترامپ: «فکر می‌کنم آن‌ها دوست داشتند این نامه را دریافت کنند»

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری ایالات متحده، در گفتگو با فاکس‌نیوز اعلام کرد روز پنجشنبه ۱۶ اسفند نامه‌ای را برای مذاکره با جمهوری اسلامی به علی خامنه‌ای فرستاده است.
این برنامه روز ۱۶ اسفند ضبط و جمعه هفدهم اسفند از فاکس بیزنس پخش شد.

ترامپ با تاکید بر اینکه در این نامه به‌صورت مستقیم پیشنهاد آغاز مذاکرات درباره برنامه هسته‌ای تهران را مطرح کرده است، افزود: «ترجیح می‌دهم با ایران مذاکره کنم، اما گفتم آن‌ها نباید سلاح هسته‌ای داشته باشند. گزینه دیگری این است که باید کاری انجام دهیم. فکر می‌کنم آن‌ها دوست داشتند این نامه را دریافت کنند.»

رئيس‌ جمهوری ایالات متحده، حدود یک ماه پیش و پس از امضای دستورالعمل بازگشت «فشار حداکثری» به جمهوری اسلامی به روزنامه نیویورک‌پست گفت: «دوست دارم با ایران در مورد مسئله هسته‌ای به توافق برسم، زیرا این گزینه را به بمباران آن‌ها ترجیح می‌دهم. اگر این توافق را انجام دهیم، اسرائیل دیگر آن‌ها را بمباران نخواهد کرد. فکر می‌کنم آن‌ها نمی‌خواهند بمیرند. هیچ‌کس نمی‌خواهد بمیرد.»

روسیه روز سه‌شنبه هفته‌ اعلام کرد که پذیرفته است تا به درخواست ترامپ به‌عنوان واسطه مذاکرات هسته‌ای میان واشنگتن و تهران عمل کند. بر اساس این گزارش و تایید محتوای آن توسط شماری از مقامات جمهوری اسلامی، مذاکرات پیشنهادی ترامپ نه‌تنها شامل برنامه هسته‌ای ایران، بلکه حمایت تهران از نیروهای نیابتی خود در خاورمیانه، ازجمله حزب‌الله، حماس، حوثی‌ها و دیگر گروه‌های شبه‌نظامی را نیز در بر می‌گیرد.

در همان روز رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در مصاحبه‌ای با بلومبرگ نسبت به «ناکارآمدی تحریم‌ها علیه ایران» هشدار داد و گفت: «تحریم‌ها کارساز نیستند. این کاملا روشن است که ایران یاد گرفته است چگونه تحریم‌ها را دور بزند. برنامه هسته‌ای ایران، به‌ویژه از سال ۲۰۱۸ به‌طور قابل‌توجهی توسعه یافته است.»

گروسی همچنین درباره گسترش تسلیحات هسته‌ای در جهان ابراز نگرانی کرد و گفت: «گفت‌وگو درباره سلاح‌های هسته‌ای که زمانی تابو بود، اکنون در چندین کشور جریان دارد.»

به گزارش خبرگزاری فرانسه، این تحولات دیپلماتیک در شرایطی رخ می‌دهد که تنش‌ها میان جمهوری اسلامی ایران با آمریکا و متحدانش، به طرز چشم‌گیری افزایش یافته است. همزمان چندین رسانه بین‌المللی از آماده‌سازی اسرائیل برای حمله به تاسیسات هسته‌ای ایران در ماه‌های آینده خبر می‌دهند.

روزنامه تلگراف بریتانیا گزارش داده است: «مقامات ایرانی تنها در انتظار حمله هستند و هر شب خود را برای آن آماده می‌کنند. همه در بالاترین سطح هشدار هستند؛ حتی در سایت‌هایی که هیچ‌کس از آن‌ها اطلاعی ندارد.»

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

دو کشور از زمان آغاز جنگ غزه، به‌طور مستقیم درگیری‌هایی داشته‌اند و حملات متقابلی را انجام داده‌اند. پس از کشته شدن اسماعیل هنیه و حسن نصرالله، تهران صدها موشک بالستیک به سمت اسرائیل شلیک کرد و اسرائیل نیز در پاسخ، چندین نقطه در خاک ایران را هدف قرار داد و بخش زیادی از سامانه‌های دفاع هوایی این کشور را از کار انداخت.

دونالد ترامپ روز ۱۶ بهمن و پس از صدور دستور احیای «فشار حداکثری» علیه ایران، تاکید کرده بود که مایل به دیدار با رئیس‌جمهور ایران است تا تهران را ترغیب کند از تلاش‌ها برای رسیدن به سلاح هسته‌ای صرف نظر کند.

او همچنین روز ۲۲ بهمن به فاکس‌نیوز گفت ترجیح می‌دهد به جای حمله نظامی به ایران، «با تهران به توافق هسته‌ای برسد.» این در حالی است که علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، یک ماه قبل در سخنرانی سالگرد انقلاب ۵۷، دستور به توقف کامل تمامی تلاش‌های دولت پزشکیان برای انجام هرگونه مذاکره هسته‌ای با آمریکا و دولت ترامپ داده بود و تاکید کرد که به نظر او مذاکره با ایالات متحده نه «عاقلانه» و «نه شرافتمندانه» است.