شورای امنیت سازمان ملل متحد روز جمعه ۲۳ آذر (۱۳ دسامبر) قطعنامهای را تصویب کرد که براساس آن ماموریت گروه نظارت بر تحریمهای طالبان ۱۴ ماه دیگر تمدید میشود. این گروه مسئول نظارت بر تحریمهای اعمالشده علیه طالبان و افرادی است که تهدیدی برای صلح، ثبات و امنیت افغانستان به شمار میآیند.
در این نشست، نمایندگان کشورهای عضو شورای امنیت بر اهمیت کار کارشناسان این گروه تاکید کردند و تصویب این قطعنامه را اقدامی در راستای حفظ امنیت و مقابله با تهدیدات تروریستی دانستند.
قطعنامه شماره ۲۷۶۳ (۲۰۲۴) بهشکل یکپارچه و با حمایت ۱۵ کشور عضو شورای امنیت به تصویب رسید. طبق این قطعنامه، گروه نظارت بر تحریمها همچنان از کمیته شورای امنیت که براساس قطعنامه شماره ۱۹۸۸ (۲۰۱۱) تشکیل شده است حمایت خواهد کرد.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
این کمیته وظیفه دارد بر اجرای تحریمهای طالبان نظارت کند و در همین راستا از گروه نظارت خواسته شده است تا اطلاعات مربوط به موارد عدم رعایت تحریمها، ازجمله مسدودسازی داراییها، محدودیتهای سفر و انتقال سلاح و تجهیزات نظامی را جمعآوری کند. علاوه بر این، گروه نظارت ماموریت دارد تا ظرفیتسازی در کشورهای عضو را در صورت درخواست آنها تسهیل کند.
نماینده ایالات متحده در شورای امنیت در این نشست بر اهمیت ادامه کار گروه نظارت و گزارشهای آن تاکید کرد. او اظهار داشت: «با تصویب امروز، شورای امنیت اهمیت مستمر رژیم تحریمهای ۱۹۸۸ در حمایت از صلح و ثبات در افغانستان را تایید کرده است.»
او گفت که کار گروه نظارت بهدلیل افزایش اعمال محدودیتهای طالبان علیه حقوق زنان، دختران و اقلیتها «بسیار مهم» است.
او همچنین نگرانیاش را از تصمیم اخیر طالبان مبنی بر محدود کردن دسترسی زنان و دختران به تحصیلات پزشکی ابراز کرد و گفت: «این تصمیم پیامدهای جدی خواهد داشت.»
نماینده چین در این نشست گفت که افغانستان نباید پناهگاه تروریستها یا تهدیدی برای امنیت کشورهای دیگر قلمداد شود.
او از رژیم طالبان خواست که تلاشهای ضدتروریستیشان را تقویت کنند.
او ادعا کرد که وضعیت افغانستان از زمانی که طالبان قدرت را در دست گرفتهاند، نسبتا باثبات باقی مانده است و باید تحریمها بازنگری شود و داراییهای خارجی افغانستان نیز آزاد شود.
نماینده روسیه نیز در این نشست تاکید کرد که «مسائل حقوق بشری نباید علت اصلی تحریمها علیه طالبان باشند».
او همچنین به بررسی مجدد تحریمها و ضرورت مقابله با تهدیدات گروه داعش اشاره کرد و گفت:«درنهایت، صلح و ثبات در افغانستان به ثبات در منطقه و حتی فراتر از آن بستگی دارد.»
روسیه و چین، دو عضو دائمی شورای امنیت سازمان ملل متحد، جزو کشورهایاند که با رژیم طالبان روابط نزدیک دارند. این دو کشور در نشستهای سازمان ملل متحد خواستار آزادسازی داراییهای خارجی افغانستان شدهاند. پکن و مسکو از نقض حقوق بشر و نقض حقوق زنان در افغانستان انتقاد نمیکنند.
با این حال، این قطعنامه در حالی تصویب شده است که افغانستان پس از تسلط طالبان در سال ۲۰۲۱ همچنان با بحرانهای متعددی روبهرو است. نقض حقوق بشر، اعمال محدودیتهای شدید بر زنان، بحران اقتصادی و تهدیدهای ناشی از فعالیت گروههای تروریستی مانند داعش از چالشهای عمده این کشور به شمار میروند.
شورای امنیت تاکید کرده است که صلح و ثبات در افغانستان تنها از طریق تعامل بینالمللی و همکاری منطقهای محقق میشود. این قطعنامه نقش گروه نظارت بر تحریمها را در رصد اقدامات طالبان و تضمین اجرای تحریمها مهم دانسته است.