در ادامه حوادث کار در معادن ایران به دلیل عدم رعایت استانداردها و اصول ایمنی، روز پنجشنبه ۲۴ آبان نیز ریزش معدن زغالسنگ کلات شرق در روستای وطن از توابع آزادشهر در گلستان، منجر به جان باختن یک کارگر و مجروح شدن ۲ کارگر دیگر شد.
پس از فوت ۵۳ کارگر بر اثر ریزش معدن زغالسنگ طبس در روز ۳۱ شهریور امسال و سپس جان باختن یک کارگر معدن دامغان در روز ۱۶ مهر امسال، حالا سومین حادثه مرگآفرین برای کارگران ایرانی در مدت کمتر از دو ماه اخیر در معدن کلات در شمال ایران رخ داد است.
این درحالی است که خبرنگاران ساکن ایران گزارش دادهاند بهرغم کشته شدن ۵۳ شهروند در معدن زغالسنگ طبس و برخلاف وعدههای مقامات دولت پزشکیان، سایر کارگران همچنان بدون نصب هشداردهندههای مرکزی و تهویههای قوی با لوازم ناامین مجبور به ادامه فعالیت شدهاند. همچنین تاکنون خبری از محاکمه قضایی مقصران این حادثه منتشر نشده است.
اکنون جواد کریمی، فرماندار شهرستان آزادشهر در توضیح حاثه امروز گفته است بر اثر ریزش بخشی از معدن زغال سنگ کلات شرق بخش چشمهساران در آزادشهر پر حین تعمیرات، سه نفر از معدنچیان دچار حادثه شدند که دو مجروح به بیمارستان منتقل شدند، اما یک کارگر دیگر که هنوز نام او منتشر نشده، جان باخته است.
همچنین رئیس کل دادگستری گلستان با بیان این که چند هفته قبل معدن کلات شرق به دلیل مسائل ایمنی بسته شده بود، گفت: «کارگران در یکی از تونلهای این معدن مشغول ایمنسازی برای فعال شدن دوباره معدن بودند که هنگام تعمیرات در فاصله حدود ۱۰۰ متری از تونل در اثر ریزش سقف، دچار حادثه شدند.»
استاندار گلستان هم تاکید کرد که این معدن غیرفعال بوده و در شرایط تعطیلی معدنچیان، سه نفر برای تعمیر و عملیات ایمنسازی به معدن رفته بودند که آوار سنگ بر سرشان خراب شد، اما هیچ توضیحی درباره چرایی عدم رعایت مسائل ایمنی و جزییات وقوع این حادثه شرح نداد.
نگاهی به اخبار منتشرشده در رسانههای ایران نشان میدهد که اکنون پس از حادثه معدن کلات، در ۸ ماه سپری شده از سال ۱۴۰۳ دستکم ۱۵ حادثه مرگآفرین در معادن ایران رخ داده است و ۶۸ کارگر معدن نیز در این ۱۵ حادثه جان خود را از دست دادهاند.
از سوی دیگر در شرایطی که ماه گذشته سعید اوحدی، رییس بنیاد شهید ایران درباره معدنچیان کشتهشده در طبس گفته بود که آنان شهید خدمت محسوب نمیشوند، بررسی آخرین آمارهای منتشرشده در زمینه رعایت مسائل ایمنی کار نشان میدهد که ایران در میان کشورهای دنیا رتبه نازل ۱۰۲ را به خود اختصاص داده است و تنها در حوزه حوادث ساختمانی در یک سال اخیر بیش از ۱۴۰۰ کارگر ساختمانی جان خود را از دست دادهاند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
اما با وجود تشدید حوادث مرگآفرین در معادن مختلف ایران طی ماههای اخیر، دولت جدید جمهوری اسلامی نیز هنوز توجهی موثر نسبت به بهبود شرایط ایمنی کارگران و فشار قانونی به صاحبان معادن یا حتی بالا بردن وضعیت معیشتی کارگران نشان نداده است.
در همین رابطه ایلنا نوشته است: «وقتی کارفرمای معدن معدنجو در طبس مکافات کار خود را نمیبیند و معدن در همان شرایط سابق بازگشایی میشود، کارفرماهای معادن دیگر هم میگویند چرا برای ایمنی هزینه کنیم، اشکالی که پیش نمیآید، کارگر فوت هم شد کاری با ما ندارند، معدن تعطیل نمیشود، چند روز سوگواری است و بعد دوباره واگنهای حمل ذغالسنگ مثل قبل روی ریل میافتند.»
رسول خادم، رئیس پیشین فدراسیون کشتی و دارنده مدال طلای المپیک ۱۹۹۶ آتلانتا نیز که با جمعی از ورزشکاران به دیدار خانوادههای جانباختگان معدن طبس رفته بود، با اشاره به شرایط سخت این کارگران گفت: «آنها به دلیل تنگدستی و بیپناهی، بردهوار به کار گرفته شده بودند. با اینکه بارها از تجمع گاز متان و سر درد ناشی از گاز گرفتگی گفتند، کسی صدایشان را نشنید. چه کسی حق کودکان بازمانده از کارگران عزیزمان در معدن طبس را میگیرد؟»