بلومبرگ: اعضای حماس مخفیانه در ایران آموزش‌ ساخت سلاح بومی دیدند

«دوره‌های مختلف آموزش تسلیحاتی اعضای حماس که هر کدام سه تا پنج ماه طول می‌کشد، دست‌کم از سال ۲۰۱۶ در ایران برگزار شده است»

نشریه بلومبرگ روز سه‌شنبه پنجم نوامبر (پانزدهم آبان) در گزارشی نوشت که اعضای گروه شبه‌نظامی حماس سال‌ها در ایران مخفیانه آموزش‌های تسلیحاتی دیدند و یاد گرفتند که چطور خودشان سلاح‌ بسازند.

به گزارش بلومبرگ، این اطلاعات بر اساس یادداشت‌هایی به دست آمده که ماموران اطلاعاتی اسرائیل در اختیار این رسانه قرار داده‌اند. این یادداشت‌ها به صورت ۱۴ صفحه اطلاعات به زبان عربی است که گفته می‌شود یکی از کارآموزان حماس در کلاس‌های آموزشی ایران نوشته شده و به دست ماموران اطلاعاتی اسرائیل رسیده است. ماموران اسرائیل فاش نکردند این یادداشت‌ها را چگونه و چه زمان به دست آورده‌اند.

بر اساس این گزارش، یادداشت‌های موجود حاوی طرح‌هایی از هواپیماهای بدون سرنشین و جزئیاتی درباره موشک‌ها است؛ طرح‌هایی که ماموران اطلاعاتی اسرائیل می‌گویند نشان‌دهنده آموزش مخفیانه در داخل ایران برای اعضای حماس به‌منظور ایجاد یک زرادخانه داخلی و بومی است.

برخورداری از دانش ساخت تسلیحات برای اعضای حماس در شرایطی مانند حالا که نیروها و تانک‌های اسرائیلی وارد غزه شده‌اند و راه‌های انتقال تسلیحات از خارج برای این گروه شبه‌نظامی قطع شده، بسیار ارزشمند است و دستیابی ارتش اسرائیل را به یکی از اهداف اصلی خود در جنگ یعنی بیرون راندن حماس از نوار غزه، دشوارتر می‌کند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

تا پیش از این، درباره ارتباط جمهوری اسلامی ایران و حماس برای تامین مالی و تسلیحاتی این گروه در نوار غزه اطلاعات مختلفی منتشر شده بود اما در مورد سایر جنبه‌های این ارتباط و جزئیات آن، اطلاعات کمی در دست بود. این در حالی است که اکنون، افسران اطلاعاتی اسرائیل معتقدند جمهوری اسلامی علاوه بر حمایت علنی از حماس، اعضای این گروه شبه‌نظامی را مخفیانه وارد ایران کرده و به آن‌ها ساخت سلاح نیز آموزش داده است.

مقام‌های اسرائیلی پس از حمله گروه شبه‌نظامی حماس به اسرائیل در هفتم اکتبر ۲۰۲۳، گفتند که تسلیحات این گروه مبتنی بر تجهیزات و طرح‌های ایرانی بوده است. به گفته آن‌ها، از مین گرفته تا موشک‌های کوتاه‌برد و پهپادهای مورداستفاده در تهاجم هفتم اکتبر و درگیری‌های متعاقب آن، رد پای جمهوری اسلامی در تولید آ‌ن‌ها دیده می‌شود.

در ادامه گزارش بلومبرگ اشاره شده که یادداشت‌های به دست‌آمده حاوی نکاتی درباره تهیه ساخت تجهیزات پهپاد «تلاش» و دستورالعمل‌های عملیاتی برای پهپاد بزرگ‌تر «کیان» است که هر دو در ایران طراحی شده‌اند.

در این یادداشت‌ها، درباره محل قرار دادن مواد منفجره در راکت‌های کوتاه‌برد، بهترین رزین‌ها برای ساخت پرتابه‌ها و نحوه پنهان کردن مین‌های زمینی نیز اطلاعاتی وجود دارد.

ماموران اطلاعاتی اسرائیل گفتند این دوره‌های آموزشی را که هر کدام سه تا پنج ماه طول می‌کشد، یکی از شاخه‌های سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در ایران و دست‌کم از سال ۲۰۱۶ برگزار کرده است. به گفته آن‌ها، در این دوره‌ها ده‌ها عضو حماس و جهاد اسلامی فلسطین که بر اساس پایه علمی‌شان انتخاب شدند، از طریق مسیرهای مختلف و پیچیده به یک مجتمع آموزشی در ایران آورده شدند.

گفته می‌شود این دوره‌ها اگرچه بر اساس مباحث شیمی، فیزیک و مهندسی استوار بوده، در مجموع آموزش عملی را بر تئوری اولویت می‌داده است. با این حال به گفته ماموران اطلاعاتی اسرائیل به نظر می‌رسد از زمان آغاز جنگ غزه و به دلیل دشواری‌های خروج از آن منطقه، چنین برنامه‌هایی به حالت تعلیق درآمده است.

یک افسر سابق سیا که نخواست نامش فاش شود، به بلومبرگ گفت که چنین آموزش‌هایی در ایران به حوثی‌های یمن، شبه‌نظامیان شیعه عراقی و جنگجویان سوری نیز ارائه شده است.

این مقام مطلع افزود که جمهوری اسلامی دهه‌ها است که دانش ساخت سلاح را به مبارزان فلسطینی منتقل می‌کند.

بلومبرگ نوشت که نیروهای حماس در شمال غزه با استفاده از تسلیحات عمدتا دست‌ساز، ارتش اسرائیل را به چالش کشیده‌اند و این همان چیزی است که حامیان آن‌ها در تهران برنامه‌ریزی کرده بودند.

نیروی دریایی اسرائیل سال ۲۰۰۳ اعلام کرده بود یک قایق ماهیگیری متعلق حزب‌الله را که حامل بمب‌ و دی‌وی‌دی‌های آموزشی به مقصد غزه بود، توقیف کرده است. حزب‌الله مستقر در لبنان نیز تحت حمایت جمهوری اسلامی ایران است.

یحیی سنوار، رئیس کشته‌شده حماس نیز در جریان یک سخنرانی در سال ۲۰۲۱، پس از یک دوره جنگ، از ایران تشکر کرد و گفت که جمهوری اسلامی «با پول، سلاح و تخصص به ما کمک کرده است».