در ادامه افزایش گمانهزنیها درباره افزایش قیمت بنزین در ماههای آینده و تایید برخی مقامهای دولتی، نایبرئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس نیز روز یکشنبه ۱۳ آبان از عزم جدی دولت و وزارت نفت برای چند برابر کردن قیمت بنزین خبر داد.
افزایش قیمت بنزین میتواند شیب صعودی قیمت انواع کالاهای اساسی را تندتر و فشاری مضاعف به اقشار کمدرآمد وارد کند. این موضوع همچنین احتمال وقوع خیزش مردمی علیه نظام را هم تقویت میکند، با این حال به نظر میرسد جمهوری اسلامی که به دلیل سیاستهای جنگطلبانه علی خامنهای و صرف هزینههای هنگفت در حوزههای نظامی و نیز حمایت از گروههای شبهنظامی خارجی، دچار کسری بودجه شده، بر اجرای این طرح مصمم است.
مهرداد لاهوتی، نماینده لنگرود و نایبرئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس، در گفتوگو ایلنا، با بیان اینکه «چرا باید به مردم دروغ بگوییم؟»، افشا کرد که محسن پاکنژاد، وزیر نفت دولت پزشکیان، بهتازگی در جلسهای به نمایندگان مجلس، «بهطور شفاف و روشن» گفته که دولت به دنبال یافتن «راهی بیدردسر» برای افزایش نرخ بنزین است.
او افزود: «موضوع کاملا روشن است. امسال برای واردات بنزین ۹۰ هزار میلیارد تومان در نظر گرفته شده بود، اما در بودجه سال ۱۴۰۴ برای واردات بنزین ۶۵ هزار میلیارد تومان پیشبینی شده است. معنای این تغییر اعداد شفاف و روشن است؛ دولت به احتمال زیاد میخواهد نرخ بنزین را در سال آینده افزایش دهد. وقتی برای امسال ۹۰ هزار میلیارد تومان هزینه شده است، در شرایط عادی باید برای سال آینده این عدد را تا ۱۲۰ هزار میلیارد تومان افزایش میدادند. چون میدانیم امکان صرفهجویی بنزین که وجود ندارد. خودروهای موجود در کشور هم که تغییری نکردهاند تا با افزایش کیفیت خودروها، مصرف بنزین کاهش پیدا کند. بنابراین تنها راه افزایش قیمت بنزین است.»
پیش از این، مسعود پزشکیان، رئیسجمهوری ایران، هم روز اول آبان در جریان تقدیم لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ به رئیس مجلس، با انتقاد مجدد از افزایش نیافتن قیمت بنزین از سال ۱۳۹۸ تاکنون، مدعی شد که قیمت تمامشده بنزین تولید داخل، بدون احتساب قیمت نفت، هشت هزار تومان و قیمت هر لیتر بنزین وارداتی نیز بین ۳۰ تا ۴۰ هزار تومان است؛ بدین ترتیب زمزمههای افزایش قریبالوقوع قیمت این کالای اساسی بلند از پیش به گوش میرسد.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
البته پزشکیان در سخنرانی هنگام تحویل لایحه بودجه به مجلس، اضافه کرد که دولت «با توجه به شرایط امنیتی منطقه»، تقویت بنیه دفاعی را جزو اولویتهای بودجه سال ۱۴۰۴ قرار داده است؛ اولویتی که بنا به گفته فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت، باعث شده است بودجه نهادهای نظامی جمهوری اسلامی در سال ۱۴۰۴ نسبت به سال ۱۴۰۳ دستکم سه برابر شود و این سوال مهم را برای مردم به وجود بیاورد که چرا نظام برای جبران کسری بودجه شدید دولت، سیاستهای جنگطلبانه علی خامنهای و حمایتهای مالی هنگفت از سپاه پاسداران و گروههای شبهنظامی خارجی کنار نمیگذارد و تنها به گران کردن قیمت بنزین متوسل میشود.
فاطمه مهاجرانی ۱۰ روز قبل نیز در مقابل خبرنگاران، تلویحا برنامه افزایش قیمت بنزین را تایید کرد، اما افزود که «مردم غافلگیر نخواهند شد».
اکنون لاهوتی، نایبرئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس، در بخشی دیگر از گفتوگویش با ایلنا میگوید: «ما هم نمیخواهیم دروغ بگوییم و بلوف بزنیم. اگر مجلس همین ۶۵ هزار میلیارد تومان پیشنهاد دولت در لایحه بودجه برای واردات بنزین را تایید کند، در واقع افزایش قیمت بنزین را تایید کردهایم. اما راهکاری که مجلس میتواند برای افزایش بودجه واردات بنزین در نظر بگیرد، این است که هزینههای بیحسابوکتاب و وحشتناک بخشهای دیگر مانند بودجههای فرهنگی را کاهش دهد و در نهایت عدد ۶۵ هزار میلیارد تومان را به ۱۰۰ هزار میلیارد تومان برسانیم.»
در جمهوری اسلامی، سالانه هزاران میلیارد تومان از بودجه دولت برای حمایت از صدها موسسه و نهاد مذهبی و دینی که زیر نظر علی خامنهای یا مراجع تقلید شیعه در ایران و خارج از آن برای گسترش تشیع یا نشر ایدئولوژی جمهوری اسلامی فعالیت میکنند، هزینه میشود اما به نظر نمیرسد که منظور لاهوتی از کاهش بودجههای فرهنگی، کاهش بودجه این نهادها یا حتی نهادهایی مانند سازمان تبلیغات اسلامی و حوزههای علمیه باشد.
وزارت نفت در واکنش به سخنان روز یکشنبه نایبرئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس، با صدور بیانیهای اعلام کرد که نقل قول منتشرشده از وزیر نفت در گفتوگوی لاهوتی با ایلنا درست نیست، اما بدون اینکه موضوع افزایش قریبالوقوع قیمت بنزین در ماههای آینده را رد کند، مدعی شد که «موضوع تعیین قیمت حاملهای انرژی از جمله بنزین در زمره سیاستگذاریهای بالادستی است و در این زمینه وزارت نفت صرفا مجری تصمیمهای ابلاغی دولت و مجلس محترم خواهد بود».