منیژه باختری، سفیر افغانستان در اتریش، در نشست سازمان امنیت و همکاری اروپا که روز دوشنبه، در شهر وین پایتخت اتریش برگزار شد، از شرکت کنندگان نشست، سازمان ملل متحد و دولتهای جهان خواست که برای «ایجاد تعهد بینالمللی» برای حمایت از زنان در افغانستان، «آپارتاید جنسیتی» حاکم در این کشور را به رسمیت بشناسند.
نشست «حقوق زنان افغان؛ مشکل منطقهای با تاثیر جهانی» به درخواست و مدیریت سفیر مقدونیه شمالی در سازمان امنیت و همکاری اروپا برگزار شد و در آن شماری از فعالان حقوق زن افغان و همچنین ریچارد بنت، گزارشگر ویژه شورای حقوق بشر سازمان ملل در امور افغانستان و هدر بار، از مسئولان سازمان دیدهبان حقوق بشر سخنرانی کردند.
منیژه باختری در سخنانی در این نشست گفت فرامین صادره شده توسط طالبان، زنان و دختران را در افغانستان از ابتداییترین حقوق شان که آموزش و اشتغال است محروم کرده است. باختری گفت برای درک جامع از وضعیت وخیم زنان در افغانستان، جهان باید آپارتاید جنسیتی حاکم در این کشور را به رسمیت بشناسد. باختری افزود: «اصطلاح آپارتاید جنسیتی نه تنها عدالت را در مورد بی عدالتیهای شدیدی که زنان افغانستان با آن روبرو هستند به ارمغان میآورد، بلکه این اقدامات را طبق قوانین بین المللی غیرقانونی میداند و در نتیجه برای جامعه بین المللی تعهد ایجاد میکند که در این زمینه اقدام کند.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
سفیر افغانستان در اتریش بر «اهمیت نمادین و حقوقی» به رسمیت شناخته شدن آپارتاید جنسیتی حاکم در افغانستان تاکید کرد و افزود که اقدام در این زمینه برای حصول اطمینان از اینکه جهان وخامت وضعیت را درک میکند و با رویکردی یکپارچه و اصولی به آن پاسخ می دهد، بسیار مهم است.
منیژه باختری از تمامی دیپلماتهای حاضر در نشست خواست که در هر بیانیه، قطعنامه، اعلامیه و معاهده در سازمانهای مستقر در وین و فراتر از آن که مرتبط به افغانستان صادر میشوند، از اصطلاح «آپارتاید جنسیتی» استفاده کند.
از زمان سلطه طالبان بر افغانستان، چندین بار کمپین گستردهای در داخل و بیرون از افغانستان در زمینه به رسمیت شناخته شدن آپارتاید جنسیتی حاکم در این کشور راهاندازی شد، اما هنوز سازمان ملل متحد تعریف حقوقی واضحی از این اصطلاح ارایه نکرده و هیچ کشور یا سازمان دیگری آن را جرم تعریف نکرده است.
منیژه باختری با تاکید بر اهمیت حمایت جهان از زنان و دختران افغانستان که تحت فرمانهای صادر شده طالبان از حقوق بشری خود محروم شدهاند گفت، به رسمیت شناختن آپارتاید جنسیتی « ملموسترین اقدامی است که میتوانیم برای همبستگی با زنان افغانستان انجام دهیم.»
ریچارد بنت، گزارشگر ویژه شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد که قرار است اواخر ژوئن، گزارش جدید خود از وضعیت حقوق بشر را در افغانستان منتشر کند، در نشست سازمان امنیت و همکاری اروپا گفت برای حمایت از زنان افغانستان، نمایندگان آنان باید در نشستهای بینالمللی مرتبط به افغانستان حضور داشته باشند. بنت از شرکت کنندگان این نشست خواست که به نشانی حمایت از زنان و دختران و توجه به وضعیت جاری در افغانستان، نقش زنان افغانستان را در مذاکرات و نشستها نادیده نگیرند.
ریچارد بنت در گزارشهایی که در دوسال اخیر از وضعیت حقوق بشری در افغانستان منتشر کرد، اصطلاح آپارتاید جنسیتی را برای توضیح وضعیت زنان و دختران در این کشور استفاده کرد و از سازمان ملل متحد خواست تلاش خود را برای تعریف حقوقی این اصطلاح، جرمانگاری آن و به رسمیت شناختن وضعیت حاکم در افغانستان به عنوان آپارتاید جنسیتی اقدام کند.
براساس گزارش ریچارد بنت، طالبان از زمان بازگشت به قدرت، بیش از ۵۰ فرمان تنها در مورد زنان صادر کردهاند که باعث شدهاست که زنان از صحنه زندگی اجتماعی محو شوند.