گوشی ترامپ هنوز زنگ نخورده است

متحدین روزهای سخت ایران، پشت سر ایران می‌ایستند؟

آمریکا ناو هواپیما بر لینکلن را به خلیج فارس فرستاده است. جمهوری اسلامی ایران شناورهای کوچک خود را با موشک‌های بالستیک کوتاه برد و کروز مجهز کرده است. حوثی‌های تحت حمایت جمهوری اسلامی ایران تأسیسات و لوله‌های نفتی عربستان را زیر بمباران گرفته‌اند، اتباع آمریکایی که حضورشان در عراق زیاد مهم نیست در حال تخلیه این کشور و برگشت به آمریکا هستند. در بنادر کشورهای حاشیه خلیج فارس و میان کشتی‌های بزرگ تجاری انفجارهای متعدد صورت می‌گیرد، و ایران غنی سازی را با درجه خلوص نامحدود دوباره آغاز می‌کند. با این حال گزینه جنگ علیه ایران هنوز به عنوان یک گزینه ناگزیر حساب می‌شود.

در اوج شکل‌گیری تنش‌ها میان جمهوری اسلامی ایران و ایالات متحده آمریکا که تا سرحد رویارویی نظامی هم نزدیک شده است، باز هم رهبران سیاسی این کشور جنگ را ناممکن‌ترین بخش این تنش می‌دانند. آیت‌الله سید علی خامنه‌ای رهبر جمهوری اسلامی، چند روز قبل در نشستی با حضور مسئولان و مقامات ارشد این کشور گفت : اصولا جنگی صورت نمی‌گیرد. زیرا نه ما دنبال جنگیم و نه آن‌ها. خامنه‌ای گفت که ما مقاومت می‌کنیم و آمریکا عقب‌نشینی خواهد کرد. از سوی دیگر دونالد ترامپ با این که گزارش نیویورک تایمز را در مورد اعزام نزدیک به ۱۲۰ هزار نیروی نظامی آمریکا به خلیج فارس رد کرده است، با این حال گفته است که آمادگی انجام این کار را دارند. آقای ترامپ همچنین دروازه مذاکره را نیز باز گذاشته و گفته است که حاضر است تا با مقامات ایرانی در رابطه به وضعیت گفتگو کند و برای تسریع روند گفتگو شماره ارتباطی را نیز در اختیار سفارت سوئیس که حافظ منافع ایران در آمریکا است، قرارداده تا مسؤلان جمهوری اسلامی در پیدا کردن او با مشکلی برنخورند. تحلیل اظهار نظرهای مسؤولان ارشد ایران و آمریکا نشان می‌دهد که احتمال وقوع درگیری مستقیم میان جمهوری اسلامی و آمریکا بسیار پایین است.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

شواهد نشان می‌دهد که سیاست تحریم آمریکا علیه ایران خیلی هم اثر گذار بوده و جمهوری اسلامی ایران در تنگنای اقتصادی بزرگی گیر افتاده است. بنا بر گزارش‌ها صادرات نفتی ایران به خارج  از ایران در حال رسیدن به مرحله صفر است. عدم تمدید معافیت تحریم‌ها برای هشت کشوری که برای شش ماه از تحریم‌های نفتی آمریکا معافیت داشتند، نشانه گرفتن صنایع فلزی ایران به عنوان فاز دوم تحریم‌ها و بی میلی حامیان سابق ایران برای حمایت همه جانبه از این کشور، نشانگر اثر گذاری فرسایشی بر جمهوری اسلامی ایران است. هرچند مسؤلان دولتی در ایران تأکید دارند جمهوری اسلامی راه و روش‌های متنوع را برای دور زدن تحریم‌ها روی میز دارند، ولی واقعیت این است که کشورهای جهان تمایلی برای این دور زدن‌ها ندارند‌، زیرا در صورت آشکار شدن همدستی با ایران برای دور زدن تحریم‌ها مجازات اقتصادی شدیدی انتظارشان را خواهد کشید.

حتی کشورهایی مانند روسیه که متحد محکم روزهای سخت جمهوری اسلامی ایران بوده است، کم کم از ایستادن قرص و محکم در پشت سر ایران منصرف می‌شوند. ولادمیر پوتین رئیس جمهور روسیه به تازگی گفته است که روسیه نمی‌تواند نقش یک آتش نشانی را بازی کند که می‌تواند هرچیزی را نجات دهد. چین نیز به عنوان دیگر متحد ایران درگیر تنش‌های تجاری ناشی از افزایش تعرفه‌های گمرکی علیه کالاهای وارداتی این کشور به آمریکا است. به این ترتیب اعتماد ایران به این که کشورهای مثل روسیه و چین می‌توانند با ایستادن در مقابل آمریکا به نفع ایران، وضعیت را طوری مدیریت کنند که فشارها بر ایران کم شود، آهسته آهسته از بین می‌رود.  تورم بیش از حد، بالا رفتن قیمت همه مواد اولیه مورد نیاز، افزایش بدبینی و مخالفت با سیاست‌های جمهور اسلامی ایران در منطقه از سوی شهروندان ایران و اعتراض‌های پی‌در‌پی شهروندان ایران نسبت به بیکاری، اخراج کارگران از کارخانه‌های بزرگ به دلیل کاهش تولید، ورشکست شدن شرکت‌های قرض‌الحسنه و تعاونی و به باد رفتن سرمایه‌های مردم، بیشتر از هر جنگی به ایران ضربه زده است. آمریکا با درک این احتمال که با صفر شدن صادرات نفتی ایران به خارج، جمهوری اسلامی احتمالاً دست به تحرکاتی در تنگه هرمز بزند و یا مشکلاتی را برای کشتی‌های بزرگ نفتی و تجارتی در این منطقه ایجاد کند، اقدام به اعزام ناو هواپیما بر لینکلن کرده است. حتی حضور هواپیماهای پیشرفته بی- ۵۲ نیز نمی‌تواند نشان دقیق بر آغاز درگیری باشد. به نظر می‌رسد با توجه به این‌که هنوز مسؤلان جمهوری اسلامی اقدام به تماس با خط ویژه ترامپ نداشته‌اند، آمریکا تلاش می‌کند تا فشار تحریم‌ها را بر ایران بیشتر کند و گزینه نظامی را نیز نزدیک‌ترین اقدام آمریکا در صورت تداوم این سیاست ایران نشان دهد. سیاست (چماق و هویج) در گذشته نیز توانسته است ایران را به پای میز مذاکره بکشاند. آغاز جنگ در منطقه می‌تواند اثرات فاجعه باری برای خاورمیانه و آسیای غربی و جنوب غربی داشته باشد. حالا که ایران تصمیم گرفته است تا غنی سازی اورانیوم را با خلوص نامحدود آغاز کند باید دید آمریکا حلقه تحریم‌ها را بر گردن ایران تا چه میزان تنگ‌تر خواهد کرد.