خروج احتمالی رهبران حماس از قطر بر آزادی گروگان‌های اسرائيلی تاثیر می‌گذارد؟

براساس برخی گزارش‌ها، حماس در روزهای اخیر با دو کشور عربی مذاکراتی داشته که یکی از آن‌ها عمان است

محمد آل ثانی، نخست وزیر قطر، اوایل هفته جاری اعلام کرد که این کشور قصد دارد در جایگاهش به‌عنوان واسطه بین اسرائیل و حماس بازنگری کند. روزنامه وال‌استریت ژورنال هم روز شنبه ۲۰ آوریل (اول اردیبهشت) گزارش داد به‌رغم وجود اخباری مبنی بر اینکه قطر قصد دارد به ایفای نقش میانجی بین حماس و اسرائیل ادامه دهد، رهبران حماس در حال تصمیم‌گیری برای خروج از این کشورند.

بر اساس گزارش وال‌استریت ژورنال، منابعی در جهان عرب اعلام کردند که حماس در روزهای اخیر با دو کشور عربی مذاکراتی داشته که یکی از آن‌ها عمان است.

در سال‌های اخیر با پیوستن کشورهای عربی به پیمان ابراهیم، اسرائیل با عمان هم تماس‌هایی داشت و مسقط  در سال ۲۰۲۳ به پروازهای اسرائیلی اجازه داد از حریم هوایی این کشور عبور کنند، مجوزی که با شروع جنگ از هفتم اکتبر لغو شد.

اورشلیم پست روز یکشنبه ۲۱ آوریل (دوم اردیبهشت) با انتشار گزارشی در این زمینه، این سوال را مطرح کرد که آیا خروج رهبران حماس از قطر می‌تواند بر آزادی گروگان‌های اسرائیلی تاثیر بگذارد؟ به نوشته این نشریه اسرائیلی، اگر رهبران حماس قطر را ترک کنند، بیم آن می‌رود که مذاکرات برای آزادی گروگان‌ها از اسارت حماس بی‌نتیجه بماند، زیرا قطر تاکنون به‌عنوان میانجی مرکزی در این مسئله عمل می‌کرد.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

اوایل هفته جاری، محمد آل ثانی، نخست‌وزیر قطر، اعلام کرد که کشورش در حال بررسی مجدد موقعیت این کشور به عنوان میانجی بین اسرائیل و غزه است زیرا به نظر می‌رسد «برخی سیاستمداران از این موقعیت برای اهداف شخصی سوءاستفاده می‌کنند». 

نخست‌وزیر قطر تاکید کرد: «ما با تهران و واشینگتن برای جلوگیری از هر گونه تشدید تنش تماس‌های گسترده‌ای داشتیم و از همه طرف‌ها در منطقه می‌شنویم که آن‌ها خواهان جنگ نیستند.»

این سخنان او چند روز پس از آن بیان شد که حماس بار دیگر اعلام کرد طرح کنونی توافق برای آزادی گروگان‌ها را نمی‌پذیرد و از خواسته‌هایش مبنی بر توقف کامل جنگ و خروج ارتش اسرائیل از نوار غزه دست برنمی‌دارد.

 یک مقام اسرائیلی یکشنبه گذشته گفت که پاسخ حماس به پیشنهاد میانجی‌ها، موافقت با آزادی تنها حدود ۲۰ گروگان در ازای یک آتش‌بس شش هفته‌ای است؛ در حالی که این رقم حدود نصف تعداد گروگان‌هایی است که در طرح اولیه، آزادی آن‌ها درخواست شده بود.

این مقام اسرائیلی گفت که حماس «با بهانه‌های مضحک» تلاش می‌کند تعداد گروگان‌ها را کاهش دهد. به عنوان مثال ادعا می‌کند برخی ربوده‌شدگان مشمول این بخش از معامله‌ــ زنان، مردان بالای ۵۰ سال و بیماران‌ــ یا زنده نیستند یا در اسارت گروه‌های دیگرند.

وال‌استریت ژورنال پیش‌تر نیز به نقل از مقام‌های حماس و مصر گزارش داده بود که قطر رهبران حماس را تهدید کرده است که اگر با توافق آزادی گروگان‌ها و آتش‌بس در غزه موافقت نکنند، آن‌ها را از این کشور اخراج خواهد کرد.

قطر سال ۲۰۱۲ به گروه حماس که تحت حمایت جمهوری اسلامی ایران است، اجازه داد در دوحه  دفتر سیاسی‌ تاسیس کند.

روابط با حماس قطر را به یک میانجی مهم در طول درگیری‌های حماس و اسرائيل تبدیل کرد. به گزارش رویترز، قطر علاوه بر تامین بخشی از کمک‌هزینه ماهانه ۳۰ میلیون دلاری برای خانواده‌ها و سوخت برای تامین برق، حقوق بخش دولتی غزه را نیز پرداخت می‌کند.

هم‌زمان با انتشار این گزارش‌ها، اسماعیل هنیه،‌ رئيس دفتر سیاسی گروه حماس، روز شنبه اول اردیبهشت با رجب طیب اردوغان،‌ رئیس‌جمهوری ترکیه، در استانبول دیدار و گفت‌وگو کرد. این دو مقام درباره با تحولات غزه مذاکره کردند. خبرگزاری فرانسه به نقل از دفتر ریاست‌جمهوری ترکیه گزارش داد که اردوغان پس از این دیدار دو ساعت و نیمه، با صدور بیانیه‌ای، خواستار «اتحاد فلسطینی‌ها» شد. در این بیانیه به نقل از رئیس‌جمهوری ترکیه آمده است: «قوی‌ترین پاسخ به اسرائیل و راه پیروزی وحدت و یکپارچگی است.»

بیشتر از جهان