دبیرکل سازمان ملل متحد ماموریت فریدون سینیرلی اوغلو، هماهنگکننده ویژه این سازمان در امور افغانستان، را تا پایان ماه فوریه تمدید کرد.
استفان ترمبلی، معاون سخنگوی سازمان ملل متحد، روز جمعه ۱۵ دیماه، در نشست خبری گفت که ماموریت سینیرلی اوغلو با هدف برگزاری نشست نمایندگان ویژه کشورهای منطقه در امور افغانستان، تا پایان ماه فوریه تمدید شد. سینیرلی اوغلو اردیبهشت امسال بهعنوان هماهنگکننده ویژه سازمان ملل در امور افغانستان گمارده شد و طی نزدیک به هشت ماه، گزارشی از وضعیت افغانستان تهیه کرد که با تایید دبیرکل سازمان ملل بهعنوان نقشه راه آینده افغانستان به شورای امنیت ارائه شد. معاون سخنگوی سازمان ملل متحد در مورد این نشست گفت که دبیرکل با هدف ایجاد اجماع میان کشورها در مورد افغانستان، این نشست را برگزار میکند و تلاش میشود که همه شرکتکنندگان برای کمک به حل بحران افغانستان به دیدگاهی مشترک دست یابند.
برای نخستینبار، نمایندگان حدود ۴۰ دولت و سازمان بینالمللی فعال در امور افغانستان، اردیبهشت امسال در قطر گردهم آمدند و در مورد حل بحران افغانستان صحبت کردند. آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد که میزبان این نشست بود، در پایان از تلاش برای برگزاری نشستی دیگر برای دستیابی به اجماع و دیدگاهی مشترک خبر داد.
محتوای صحبتهای نشست نمایندگان ویژه دولتها و سازمانها در امور افغانستان سری ماند و در اختیار رسانهها قرار نگرفت، اما دبیرکل در پایان نشست نکاتی را در نشست خبری با رسانهها بهاشتراک گذاشت. در دور نخست نمایندگان ویژه در امور افغانستان، از طالبان دعوت نشد، اما هنوز مشخص نیست که در دور دوم آن از نمایندگان این گروه دعوت خواهد شد یا خیر.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
ذبیحالله مجاهد، سخنگوی طالبان، روز پنجشنبه به طلوعنیوز گفت: «حضور نمایندگان امارت اسلامی [طالبان] در نشستهایی که در مورد افغانستان برگزار میشوند ضروری است.» او افزود که از سازمان ملل متحد توقع دارد که اینبار از نمایندگان طالبان برای شرکت در نشست نمایندگان ویژه دعوت کند تا این گروه نظرهایش را با دیگر شرکتکنندگان بهاشتراک بگذارد.
بیشتر کشورهایی که نمایندگان ویژه در امور افغانستان گماردهاند، دیدگاههای مختلفی در مورد نحوه تعامل با طالبان دارند. ایالات متحده آمریکا و بریتانیا بر تعامل بیشتر با رژیم طالبان تاکید میکنند، اما کشورهایی مانند هند به شکل محتاطانهای در این مورد موضع میگیرند. چین، روسیه، ایران و پاکستان با دفاع از مواضع طالبان در نشستهای بینالمللی خواستار تقویت روابط با طالباناند، اما در عین حال تاکید میکنند که تشکیل دولت فراگیر در افغانستان، ضروری است و تا زمان شکلگیری دولتی که در آن همه اقوام و گروههای سیاسی افغانستان حضور داشته باشند، طالبان را بهرسمیت نمیشناسند.
شورای امنیت سازمان ملل متحد نیز در آخرین نشستی که ۹ دیماه در مورد افغانستان برگزار کرد، قطعنامهای را در مورد نحوه تعامل با طالبان، تعیین نماینده ویژه از طرف دبیرکل برای حل بحران افغانستان و آغاز گفتوگوهای ملی در این کشور تصویب کرد.
براساس این قطعنامه، دبیرکل شخصی را که در زمینه جنسیت و حقوق بشر تجربه کافی داشته باشد، بهعنوان نماینده ویژه در امور افغانستان منصوب کند. این شخص روند گفتوگوهای ملی، تشکیل دولت فراگیر و ادغام افغانستان در جامعه جهانی را مدیریت خواهد کرد. هرچند هنوز دستور کار نشست نمایندگان ویژه در امور افغانستان با میزبانی دبیرکل سازمان ملل متحد مخص نیست، اما احتمالا در این نشست در مورد تعیین نماینده ویژه دبیرکل در امور افغانستان نیز تصمیمگیری میشود.