افزایش فشارها بر فعالان مدنی در ایران با اعدام، صدور احکام بلندمدت، بازداشت، و زندان

آخرین پیام ایوب کریمی پیش از اعدام: برای نجات من دیر است، دیگر محکومین به اعدام را نجات دهید

دادگاه انقلاب مشهد خسرو علی کردی را به حبس و تبعید و مجازات تکمیلی محکوم کرد. خسرو علی کردی، وکیل مدافع ‎فعالان مدنی و صنفی خراسان، با انتشار ویدئویی اعلام کرد که در شعبه یکم دادگاه انقلاب مشهد به یک سال زندان، دو سال محرومیت از شغل وکالت، دو سال تبعید به شهرستان نهبندان، دو سال ممنوعیت خروج از کشور، و دو سال ممنوعیت فعالیت در بستر فضای مجازی محکوم شده است.

این وکیل دادگستری وکالت علی و مرضیه آدینه‌زاده، پدر و خواهر ابوالفضل آدینه‌زاده، نوجوان کشته‌شده در جریان خیزش سراسری ۱۴۰۱، را نیز بر عهده داشته است.

همچنین، سازمان حقوق بشری هه‌نگاو اعلام کرد که عثمان قادری، شهروند اهل نقده، روز یکشنبه بازداشت شده است. نیروهای امنیتی پس از بازداشت عثمان قادری، او را به مکان نامعلومی منتقل کرده‌اند. تا کنون علت بازداشت این شهروند ۵۴ ساله اعلام نشده است. نیروهای امنیتی بدون ارائه حکم قضایی در منزل شخصی این شهروند او را بازداشت کردند.

حمیدرضا نجفی، شهروند ساکن اراک، نیز چهارشنبه هشتم آذر، پس از مراجعه به شعبه چهارم اجرای احکام دادگاه انقلاب این شهر برای تحمل دوران محکومیت هشت ماه حبس، به زندان اراک منتقل شد. به گزارش خبرگزاری هرانا، یک منبع مطلع در مورد انتقال حمیدرضا نجفی به زندان اراک گفت: «نجفی امروز چهارشنبه هشتم آذر ۱۴۰۲، پس از مراجعه به شعبه چهارم اجرای احکام دادگاه انقلاب اراک، جهت تحمل دوران محکومیت خود بازداشت و به زندان این شهر منتقل شده است.»

حمیدرضا نجفی، شهروند ساکن اراک، چندی پیش در دادگاه انقلاب این شهرستان به‌اتهام تبلیغ علیه نظام و ترغیب مردم به جنگ و کشتار در مجموع به تحمل سه سال و شش ماه حبس محکوم شد. در نهایت، این حکم در دادگاه تجدیدنظر استان مرکزی به هشت ماه حبس تعزیری به‌اتهام «تبلیغ علیه نظام» کاهش یافت.

نجفی پیش از این نیز ابلاغیه‌ای برای اجرای حکم جزای نقدی دریافت کرده بود. پیش از این، شعبه ۱۱۰ دادگاه کیفری دو شهرستان اراک در خصوص اتهام «نشر اکاذیب» این شهروند را  به تحمل پانزده ماه حبس محکوم کرده بود. نجفی در پرونده‌ای دیگر در شعبه ۱۰۳ دادگاه کیفری به‌اتهام «نشر اکاذیب» به پرداخت پانزده میلیون تومان جزای نقدی محکوم شده بود. حمیدرضا نجفی در شهریور امسال بازداشت و پس از مدتی با تودیع قرار وثیقه آزاد شد. نجفی، متولد ۱۳۶۱، مخترع و کارآفرین، مدیرعامل شرکت ماشین‌سازی مبتکران و شهروند ساکن اراک است.

حکم اعدام ایوب کریمی، زندانی عقیدتی اهل مهاباد و پدر دو فرزند، پس از تحمل ١۴ سال حبس، سحرگاه ۸ آذر ۴۰۲ در زندان قزلحصار کرج اجرا شد. در هفته‌های گذشته، قاسم آبسته، یکی دیگر از افرادی که هم‌پرونده‌ای ایوب کریمی بود، نیز در زندان اعدام شده بود.

ایوب کریمی در پرونده‌ای مشترک با شش تن دیگر به‌اتهام «محاربه و افساد فی‌الارض» از طریق «اقدام مسلحانه و عضویت در گروه سلفی جهادی» به اعدام محکوم شد. محکوم‌شدگان این پرونده پیش از این اتهام‌های واردشده را رد کرده بودند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

ایوب کریمی در آخرین پیامی که از زندان به بیرون فرستاد گفته بود: «من ایوب کریمی هستم. زندانی محکوم به اعدام. این آخرین نفس‌های من در این دنیاست. برای نجات زندگی من دیر است، اما لطفا سایر زندانیان بی‌گناهی را که به اعدام محکوم شده‌اند نجات دهید. ماشین کشتار رژیم ایران هر روز زندگی درو می‌کند.»

گزارش‌ها حاکی از آن است که پنج شهروند دیگر در این پرونده نیز در معرض خطر اجرای حکم اعدام قرار دارند. انور خضری، داود عبداللهی، کامران شیخه، خسرو بشارت، و فرهاد سلیمی دیگر زندانیان سنی محبوس در زندان قزلحصار کرج‌اند که در سال ۸۸ نیروهای امنیتی در شهرهای سقز و مهاباد آن‌ها را بازداشت کردند. این شهروندان پس از تحمل شکنجه‌های جسمی و روحی، به‌اتهام «افساد فی‌الارض» به اعدام محکوم شدند.

هرانا نیز اعلام کرده است که در زنجیره‌ای از اعدام‌ها، دوازده زندانی در زندان‌های ایران به دار آویخته شده‌اند که اتهام آن‌ها از جرايم امنیتی تا موارد مرتبط با مواد مخدر و قتل متغیر بوده است. این اعدام ها در زندان‌های قزلحصار کرج، لاکان رشت، کاشان، و خرم‌آباد صورت گرفته است.

در همین راستا، روز چهارشنبه ۸ آذر ۱۴۰۲، ده زندانی در زندان‌های قزلحصار کرج، کاشان، و خرم‌آباد اعدام شدند. قزلحصار کرج با اجرای ۷ اعدام بیشترین تعداد اجرای حکم را در روز چهارشنبه داشت.

سه تن از زندانیان اعدام‌شده در زندان قزلحصار، از جمله حامد بخشایش، به‌اتهام قتل به اعدام محکوم شده بودند. دو تن دیگر از این زندانیان به‌اتهام‌های مرتبط با جرایم مواد مخدر به اعدام محکوم شده بودند. اتهام یک تن دیگر نیز هنوز نامشخص است.

از سوی دیگر، سحرگاه روز شنبه چهارم آذر، دو زندانی به اسامی محسن صداقت و گداعلی صابر مطلق در زندان لاکان رشت اعدام شدند.

گداعلی صابر مطلق ۶۲ ساله و از زندانیان سیاسی دهه ۶۰ است. صابر مطلق، که دچار بیماری‌های کلیوی و کبدی است، در سال ۱۳۹۹ دوباره دستگیر و به اعدام محکوم شد. او متهم به قتل یک مقام دولتی در رشت در سال ۱۳۶۰ بود؛ اتهامی که این فرد هرگز نپذیرفت. محسن صداقت نیز پیش‌تر به‌اتهام قتل در مرجع قضایی به اعدام محکوم شده بود.

سازمان حقوق بشر ایران نیز گزارش داد که روز چهارشنبه مسعود بساک، زندانی ۳۳ ساله، در زندان کاشان و مراد(الله) بیرانوند، حدودا ۴۰ ساله، و مرادخان گراوند در زندان خرم‌آباد اعدام شدند.

بر اساس گزارش سالانه مرکز آمار مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، در بازه زمانی ۱۸ مهر ۱۴۰۱ تا ۱۶ مهر ۱۴۰۲، دست‌کم ۶۵۹ شهروند، از جمله ۱۷ زن و یک کودک-مجرم، اعدام شدند، که در مقایسه با زمان مشابه در سال گذشته، حدود ۲۴ درصد افزایش داشته است.