ملکه الیزابت دوم: حکومتی سرشار از احترام و ثبات

ملکه الیزابت دوم، طولانی‌ترین پادشاه تاریخ بریتانیا، تحت شرایط فوق‌العاده‌ای به سلطنت رسید

سفر ملکه الیزابت دوم از زمان تولد تا تبدیل شدن به رهبر کشورهای مشترک‌المنافع که بیش از هفت دهه به طول انجامید، علی‌رغم فراز و نشیب‌های زیاد تاریخی و زندگی شخصی که با متانت و انعطاف‌پذیری قابل‌توجهی پشت سر گذاشت، با تعهد استوار او به مسئولیت‌هایش تعریف می‌شد.

در اولین سالگرد درگذشت ملکه الیزابت دوم، به جنبه‌های مختلف زندگی و سلطنت کسی می‌پردازیم که سلطنت بریتانیا بقای خود را مرهون اوست.

ملکه الیزابت دوم که با نام شاهدخت الیزابت الکساندرا مری وینزر در ۲۱ آوریل ۱۹۲۶ متولد شد، اولین فرزند دوک و دوشس یورک بود که بعدها به عنوان شاه جورج ششم و ملکه الیزابت (ملکه مادر) شناخته شدند. زمانی که او متولد شد، سلطنت بریتانیا هنوز عمیقا در سنت و سلسله‌مراتب ریشه دوانده بود. او در آن هنگام پس از عمویش ادوارد، شاهزاده ولز، و پدرش، دوک یورک، در ردیف سوم تاج‌و‌تخت بود.

فرآیند انتخاب جانشین سلطنت بریتانیا از اصول جانشینی ارثی پیروی می‌کند. خط جانشینی که بر اساس نسبت خونی تعیین می‌شود، در آن زمان  فرزند ارشد را به‌عنوان وارث تاج‌و‌تخت می‌شناخت. اما انتخاب ملکه الیزابت دوم به‌عنوان جانشین تاج‌و‌تخت، با سلسله وقایع نادری همراه بود که این قانون را نقض کرد.

شاه ادوارد هشتم، عموی ملکه الیزابت دوم، در سال ۱۹۳۶ و پیش از تاجگذاری، به دلیل ازدواج با زنی که بر اساس قوانین بریتانیا نمی‌توانست همسر شاه باشد، از سلطنت کناره گرفت و به این ترتیب دوک یورک، پدر الیزابت، به‌عنوان پادشاه جدید و با نام جورج ششم تاجگذاری کرد و الیزابت به‌عنوان وارث احتمالی او معرفی شد.

الیزابت در سال ۱۹۵۲ و در ۲۵ سالگی، پس از مرگ نابهنگام پدرش، به تخت پادشاهی نشست و در دوم ژوئن ۱۹۵۳ در کلیسای وست مینستر تاجگذاری کرد.

وقتی الیزابت به حکومت رسید، پنج سال از ازدواجش با شاهزاده فیلیپ، دوک ادینبرو که یکی از عموزاده‌های دورش بود، می‌گذشت. رابطه متحد آن‌ها یکی از منابع قدرت الیزابت در طول سلطنت بود. آن‌ها چهار فرزند داشتند: شاهزاده چارلز، شاهدخت آن، شاهزاده اندرو و شاهزاده ادوارد.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

قبل از سلطنت الیزابت، بریتانیا هنوز در حال گذراندن آسیب‌های پس از جنگ جهانی دوم بود. سلطنت او ثبات و یکپارچکی را برای ملت بریتانیا به ارمغان آورد و در طول سال‌ها او شاهد تبدیل بریتانیا از یک جامعه جنگ‌زده به کشوری مدرن، چند فرهنگی و پیشرفته از نظر فناوری بود.

دوران سلطنت طولانی ملکه الیزابت دوم پر از رویدادهای مهم تاریخی بود. در طول بیش از ۷۰ سال حکومت او، انسان به ماه قدم گذاشت، داروی پنی‌سلین کشف شد، بریتانیا برای اولین بار صاحب یک نخست‌وزیر زن شد و اینترنت اختراع شد. او همچنین با ۱۴ رئیس‌جمهوری ایالات متحده آمریکا هم‌دوره بود که با ۱۳ تن آن‌ها دیدار داشت. (به هر دلیلی لیندون جانسون با ملکه الیزابت ملاقات نکرد)

رابطه ملکه با اعضای خانواده‌اش تا حد زیادی تحت تاثیر نقش او به‌عنوان ملکه قرار داشت. او چالش‌های زیادی نیز در زندگی شخصی‌اش تجربه کرده بود. سه تن از چهار فرزند او از همسرانشان طلاق گرفتند که پرحاشیه‌ترین آن‌‌ها، شکست ازدواج شاهزاده چارلز به‌عنوان وارث تاج‌و‌تخت با شاهدخت دایانا بود که به‌شدت زیر ذره‌بین رسانه‌ها قرار گرفت. با وجود این چالش‌ها، او همواره مادر و مادربزرگی دوست‌داشتنی باقی ماند و بر اهمیت ارزش‌ها و سنت‌های خانوادگی تاکید داشت.

ملکه الیزابت دوم یک سال پیش در قلعه بالمورال در اسکاتلند، جایی که تعطیلات تابستانی سالانه خود را می‌گذراند، به سر می‌برد.

اما نگرانی برای سلامتی او در ۸ سپتامبر ۲۰۲۲ زمانی که کاخ اعلام کرد مقام سلطنت در اقامتگاه خود تحت نظارت پزشکان قرار دارد، به‌طرز قابل‌توجهی تشدید شد.

درست دو روز قبل از آن در ششم سپتامبر، او در حال انجام وظایف رسمی بود و لیز تراس را به‌عنوان نخست‌وزیر جدید بریتانیا منصوب کرد.

پزشکان سلطنتی در هفتم سپتامبر، به او دستور دادند که استراحت کند و جلسه شورای خصوصی خود را به تعویق بیندازد.  تا اینکه روز بعد شایعات مربوط به سلامتی او منتشر شد، و ساعاتی بعد در ساعت ۱۲:۳۲ بعد از ظهر کاخ بیانیه ابراز نگرانی خود را منتشر کرد.

در نهایت ملکه الیزابت در ساعت ۱۵:۱۰ بعد‌از‌ظهر در حالی که دخترش، شاهدخت آن، در کنار بسترش بود، به علت «کهولت سن» درگذشت.

کاخ باکینگهام تنها سه ساعت بعد در ساعت ۱۸:۳۰ خبر مرگ او و به قدرت رسیدن چارلز به‌عنوان پادشاه جدید را به جهانیان اعلام کرد.

مراسم تشییع ملکه الیزابت دوم پس از ۱۰ روز عزای رسمی، برگزار شد. تابوت او ابتدا در تالار کلیسای وست مینستر لندن قرار داده شد و روزانه هزاران نفر ساعت‌ها در صف بودند تا لحظاتی مقابل تابوت بایستند و به ملکه فقید بریتانیا ادای احترام کنند.

مراسم تشییع و خاک‌سپاری ملکه در دو مرحله عمومی و خصوصی برگزار شد. در مراسم دولتی که روز ۱۸ سپتامبر برگزار شد، رهبران، مقام‌های رسمی کشورهای جهان، سیاستمداران و اعضای خانواده‌های سلطنتی اروپا حضور داشتند.

مراسم نهایی وداع با ملکه الیزابت دوم یک روز بعد، ۱۹ سپتامبر، در نمازخانه کلیسای سنت جورج کاخ وینزر با حضور حدود ۸۰۰ نفر از اعضای خانواده سلطنتی بریتانیا، دوستان ملکه و کارکنان دربار برگزار شد. سپس تابوت ملکه فقید برای مراسم خصوصی تدفین به آرامگاه ابدی او منتقل شد تا کنار پدر، مادر، خواهر و همسرش که یک سال پیش از او در ۹۹ سالگی درگذشته بود، دفن شود.

بیشتر از زندگی