یافتههای گزارش تازه «مجمع جهانی اقتصاد» نشان میدهد جمهوری اسلامی ایران در میان ۱۴۶ کشور جهان در قعر جدول رتبهبندی «برابری جنسیتی» قرار دارد.
طبق دادههای «مجمع جهانی اقتصاد»، «شکاف جنسیتی» در جمهوری اسلامی ایران وضعیت جامعه ایران را در رتبه ۱۴۳ قرار داده و این وضعیت نسبت به سال پیش از آن تغییری نکرده است.
در این جدول، ایسلند و نروژ و فنلاند کمترین «شکاف جنسیتی» را دارند و «برابرترین» کشورهای جهان در این زمینه شناخته شدهاند. افغانستان نیز در رتبه ۱۴۶ جدول جای گرفته است. قدرتگیری طالبان از مهمترین عوامل تشدید نابرابریها در جامعه امروز افغانستان است.
ارزیابیهای «مجمع جهانی اقتصاد» از نابرابری جنسیتی در ایران نشان میدهد که در سالهای گذشته، شکاف جنسیتی در ایران در مجموع بزرگتر شده است. در سال ۱۳۹۶، رتبه ایران ۱۳۸ اعلام شده بود و در سالهای بعد به زیر ۱۴۰ سقوط کرد.
سیاستهای دولت جمهوری اسلامی ایران برای به حاشیه راندن بیشتر زنان و تحمیل «نقش مادری» به زنان از مهمترین عوامل افزایش شکاف و تبعیضهای جنسیتی و قانونی در جامعه امروز ایران بهحساب میآید.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
در جدول جدید مجمع جهانی اقتصاد، همه همسایگان ایران، بهغیر از افغانستان، وضعیت بهتری نسبت به ایران دارند و فقط سه کشور افغانستان و الجزایر و چاد وضعیتشان از جمهوری اسلامی ایران بدتر گزارش شده است.
طبق دادههای «مجمع جهانی اقتصاد»، فقط ۹ کشور جهان توانستهاند حداقل ۸۰ درصد از شکاف جنسیتی میان زنان و مردان را در جامعه خود از بین ببرند. نیکاراگوئه و نامیبیا و لیتوانی، در کنار کشورهای اسکاندیناوی و آلمان، در این فهرست کوتاه قرار دارند.
ایسلند با ۹۱.۲ درصد رفع تبعیض در صدر فهرست است و آمریکا با ۷۴.۸ درصد، در رده چهلوسوم جدول برابری جنسیتی جای دارد.
یافتههای «مجمع جهانی اقتصاد» نشان میدهد که نابرابری میان زنان و مردان در بیشتر کشورهای جهان ساختاری است و برابری کامل میان زنان و مردان دستکم تا ۱۳۱ سال محقق نخواهد شد. بر اساس دادههای این گزارش، شکاف جنسیتی از سال ۲۰۲۱ تا پایان سال ۲۰۲۲ فقط ۰.۳ درصد کم شده است.
دسترسی برابر به فرصتهای اجتماعی و اقتصادی، توانمندیسازی و مشارکت سیاسی زنان، و برخورداری از خدمات عمومی برابر در جامعه، نظیر آموزش و بهداشت، از اصلیترین شاخصها در ارزیابی «شکاف جنسیتی» است.
گزارش سالانه شکاف جنسیتی «مجمع جهانی اقتصاد» از سال ۲۰۰۶ منتشر میشود و از زمان آغاز تنظیم این گزارشها، «شکاف جنسیتی» در جهان تنها ۴.۱ واحد کاهش یافته است.