کشف فسیل دایناسوری که اندازه یک گربه است

طول بدن دایناسور «نابالغ» کشف‌شده کمتر از ۱.۵ متر بوده و بین ۴.۵ تا هفت کیلوگرم وزن داشته است

کشف جاکاپیل عصر سنومانین در آرژانتین، نشان‌دهنده تبار کاملا جدیدی از تیرئوفوران­‌ها در نیمکره جنوبی است - twitter / FilmusDaniel

دیرینه‌ شناسان فسیل نخستین دایناسور کوچک زره‌پوش را در جنوب آرژانتین که احتمالا به اندازه یک گربه خانگی وزن داشته و روی پاهای عقب خود به صورت عمودی راه می‌­رفته است کشف کردند‌.

به گفته پژوهشگران این دایناسور که «جاکاپیل کانیوکورا» (Jakapil kaniukura) نام دارد، حدود ۱۰۰ میلیون سال پیش در دوره کرتاسه زندگی می‌کرده و ردیف­‌هایی از زره‌­های استخوانی دیسکی شکل در امتداد گردن و پشت سر تا قسمت دم خود داشته است.

دانشمندان ازجمله محققان دانشگاه مایمونیدس در آرژانتین در مقاله‌ای که روز پنجشنبه در «ساینتیفیک ریپورتز» (Scientific Reports) منتشر شد، اعلام کردند که طول بدن دایناسور «نابالغ» کشف‌شده کمتر از ۱.۵ متر بوده وبین ۴.۵ تا ۷ کیلوگرم وزن داشته است.»

جی کانیوکورا متعلق به گروه دایناسورهای تیرئوفوران است. گروهی که شامل استگوزاروس با صفحات استخوانی پشت و دم سیخ سیخی تیز و همچنین آنکیلوزاروس بزرگ و قدرتمند [با بدنی] پوشیده از زره است که دمی چماق مانند دارد.

دانشمندان می­‌گویند این دایناسور تازه کشف‌شده شبیه شکل ابتدایی [دایناسورهای] گروه تیرئوفوران است که خیلی قبل‌تر از این نمونه­‌های شناخته‌شده‌تر زندگی می­‌کردند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

به گفته پژوهشگران، این دایناسور همچنین یک دایناسور نادر از گروه تیرئوفوران است که شواهد فسیلی آن در نیمکره جنوبی کشف شده است.

دانشمندان می­‌نویسند: «کشف جاکاپیل عصر سنومانین در آرژانتین، نشان‌دهنده تبار کاملا جدیدی از تیرئوفوران­‌ها در نیمکره جنوبی است.»

جاکاپیل کانیوکورا که حدود ۱۰۰ میلیون سال پیش در پاتاگونیا زندگی می‌کردند اندازه متوسط ۱.۵ متر و جرم ۴ تا ۷ کیلوگرم داشتند
— دانیل فیلموس (@FilmusDaniel) یازدهم اوت ۲۰۲۲

دانشمندان حدس می‌زنند که جاکاپیل برخلاف اکثر دایناسورهای زره‌​​پوش این گروه، با در نظر گرفتن نبود شواهدی از استخوان بازوی «محکم» یا استخوان بازو، احتمالا حالت دو پا داشته است.

دانشمندان می­‌نویسند: «نبود استخوان بازوی قوی در جاکاپیل به ما این اجازه را می‌دهد که کاملا چهارپا بودن مانند آنچه در آنکیلوسورهای عظیم‌الجثه وجود داشت را رد کنیم.»

دانشمندان می‌­افزایند: «برخلاف اکثر تیرئوفوران‌­ها، به نظر می­رسد که حالت ایستادن این‌گونه روی دوپا بوده است. جاکاپیل همچنین به ما نشان می‌دهد که گستردگی جغرافیایی تیرئوفوران‌های اولیه بسیار گسترده‌تر از آن­‌ چیزی بوده­ است که پیش از این تصور می‌شد.»

با این حال، دانشمندان به دلیل «ناقص بودن بقایای [فسیلی]» که در این پژوهش مورد تجزیه‌وتحلیل قرار گرفته است، خواستار احتیاط در خصوص تعیین حالت ایستادن این دایناسور جدید شده‌اند.

محققان می‌افزایند: «برای انجام مقایسه‌های دقیق کمّی با دیگر گونه‌ها و شفاف‌سازی در مورد طرز ایستادن آن‌ها به شواهد و مدارک کامل‌تری نیاز است.»

© The Independent

بیشتر از علوم