تلاش طالبان برای برگزاری «لویه جرگه»

برخی ناظران با اشاره به نیت طالبان به‌منظور برگزاری «لویه جرگه»، می‌گویند این جرگه مشروعیت ندارد

مسئول بخش افغانستان در سازمان عفو بین الملل می گوید که این جرگه مشروعیت ندارد و تنها حامیان طالبان در آن حضور خواهند داشت -- عکس از AFP/Sahel Arman

قرار است طالبان در جریان همین هفته نشستی را تحت عنوان «شورای علما» در  تالار دانشگاه پلی‌تکنیک کابل برگزار کنند.

بر اساس بیانیه ریاست هیات وزیران طالبان، «شورای وزیران» در نشستی به رهبری «امیرالمومنین حفظ‌الله» (ملا هبت‌الله) رهبر طالبان در قندهار، تصمیم گرفته است که نشست بزرگی در کابل در مورد افغانستان برگزار شود. 

بر پایه این بیانیه، شورای وزیران در پی خواست مکرر «شورای علما» این امریه را صادر کرده است.

در بیانیه طالبان آمده است که کمیسیونی برای چگونگی راه‌اندازی این نشست بزرگ ایجاد شده که ملا برادر، معاون رئیس وزیران طالبان، در راس آن قرار دارد.

قرار است این نشست روز دهم تیر در «تالار لویه جرگه» در ساختمان دانشگاه پلی‌تکنیک کابل برگزار شود.

ریاست وزیران طالبان گفته است که ریاست‌ وزارتخانه‌های «مرافعه، امر به معروف و نهی از منکر، استخبارات، حج و ارشاد، و شورای علما در کشور» افراد بانفوذ را برای شرکت در این نشست بزرگ معرفی کنند.

طبق بیانیه ریاست وزیران طالبان، کسانی که برای شرکت در این نشست بزرگ معرفی می‌شوند، یا باید افرادی «باتقوا» باشند، یا در «جهاد» شرکت کرده باشند، یا به امر جهاد کمک کرده باشند.

در این بیانیه آمده است که از هر شهرستان «دو تن از عالمان دینی و یک نفر از افراد بانفوذ» باید به این نشست معرفی شود. در استان‌هایی که «شورای علما» در آن‌ها وجود دارد، رئیس و معاون این شورا می‌توانند سه تن دیگر را نیز معرفی کنند.

شمار شرکت‌کنندگان این نشست روشن نیست، اما این بیانیه را به استان‌ها فرستاده‌اند تا بر اساس آن، افرادی برای شرکت در این نشست معرفی شوند.

در همین حال، نامه دیگری به ایندیپندنت فارسی رسیده است که نشان می‌دهد طالبان از ریاست دانشگاه پلی‌تکنیک کابل خواسته‌اند که این نهاد آموزش عالی را از روز پنجم تا دوازدهم تیر تعطیل اعلام کند.

در بیانیه طالبان به موضوعات مورد بحث در این نشست اشاره نشده است.

طالبان در ۱۰ ماه گذشته، و پس از تسلط مجدد خود بر افغانستان، محدودیت‌های سنگینی را بر بخش اعظم شهروندان کشور تحمیل کرده‌اند. به‌عنوان مثال دخترهای افغانستانی از ادامه تحصیل پس از کلاس ششم محروم شده‌اند، زنان حق کار و سفر ندارند و هنگام خروج از خانه باید حجاب بلند و سراسری بپوشند و چهره خود را بپوشانند. هیدر بار، مسئول پیشین بخش زنان در سازمان دیده‌بان حقوق بشر، در توییتی نوشت طالبان زنان را نادیده می‌گیرند، اما مردم امیدوارند که در وضعیت زنان تغییری ایجاد شود. هیدر بار می‌گوید کسانی که زنان را در تصمیم گیری‌های خود نادیده می‌گیرند، نمی‌توانند مشروعیت داشته باشند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

سمیرا حمیدی، مسئول بخش افغانستان درسازمان عفو بین‌الملل، نیز در واکنش به خبر برگزاری این نشست، می‌گوید در حالی‌که جهان و مدافعان حقوق بشر به چگونگی کمک‌رسانی به قربانیان زمین‌لرزه در پکتیکا و خوست مشغول‌اند، طالبان می‌خواهند «لویه جرگه» برگزار کنند؛ اما ‌این جرگه مشروعیت ندارد و نشستی میان طرفداران طالبان خواهد بود.

خانم حمیدی می‌گوید که برگزاری این نشست به رسانه‌های جهانی فرصت خواهد داد تا این گروه شریر را تبلیغ کنند.

او طالبان را گروهی نالایق خطاب می‌کند و می‌گوید که سرنوشت ۴۰ میلیون شهروند افغانستان در گروی گروهی است که به هیچ قانونی احترام نمی‌گذارند و در برابر نقض حقوق بشر در افغانستان پاسخگو نیستند.

سمیرا حمیدی همچنین با انتقاد شدید از سازمان ملل متحد و نهاد‌های بین‌المللی مدافع حقوق بشر، این نهادها را به حمیات از طالبان متهم می‌کند. او می‌گوید، برخورد سازمان ملل متحد و شورای امنیت این سازمان و نهاد‌های جهانی دفاع از حقوق بشر با طالبان نشان می‌دهد که انگار خشونت‌های این گروه در برابر زنان و مردان در افغانستان به اندازه‌ای نبوده است که بتواند این نهاد‌ها را از حمایت از طالبان باز دارد.

بیشتر از جهان