ناو هواپیمابر بریتانیا برای اولین اقدام مستقیم علیه داعش اعزام شد

اعزام این ناو بخشی از تمایل بریتانیا به اقدامات دفاعی خارج از اروپا بعد از برگزیت است که دولت بوریس جانسون اعلام کرده است

ناو هواپیمابر ملکه الیزابت راهبری بزرگ‌ترین نیروی هوایی و دریایی تحت فرماندهی بریتانیا از زمان عملیات فالکلند را بر عهده گرفت-REUTERS/Bart Biesemans

ناو هواپیمابر ملکه الیزابت راهبری بزرگ‌ترین نیروی هوایی و دریایی تحت فرماندهی بریتانیا از زمان عملیات فالکلند را بر عهده گرفت و اولین عملیات نظامی مستقیم خود علیه داعش را انجام داد.

جت‌های مخفی اف-۳۵بی آمریکایی و بریتانیایی در حملاتی علیه موقعیت‌ شورشیان در سوریه و عراق شرکت کردند و ادعا شده است که آن‌ها در این عملیات «فضای پرواز» را به روی هواپیماهای روسی که در حمایت از رژیم بشار اسد در منطقه دمشق پرواز می‌کردند هم بستند.

تعدادی از موقعیت‌های مذکور با موفقیت هدف قرار گرفته شدند ولی هنوز جزئیات میزان خسارت وارده از حمله جت‌های جنگنده اسکادران ۶۱۷ نیروی هوایی سلطنتی (با نام دمباسترز) و تفنگداران دریایی ایالات متحده معلوم نیست. مقامات دفاعی اظهار داشتند که به اهداف کلی عملیات دست یافته‌اند.

اعزام این ناو که قرار است ناوگان یاد شده را تا شرق دور و آب‌هایی که مورد نزاع چین و کشورهای همسایه‌اش ببرد، بخشی از تمایل بریتانیا به اقدامات دفاعی خارج از اروپا و سیاست‌های امور خارجه جدید بعد از برگزیت است که دولت بوریس جانسون اعلام کرده است.

حملات یادشده تحت عملیات «شیدر» انجام شدند که مشارکت بریتانیا در اقدام‌های بین‌المللی علیه داعش است. این حملات بعد از آن پیاده شد که هشدارها خبر داد گروه اسلام‌گرای داعش بعد از سقوط خلافت، دوباره در حال قدرت‌گیری و دور هم جمع شدن است.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

رهبران کرد درباره افزایش حملات داعش در ماه‌های اخیر صحبت کردند که در جریان آن‌ها بیش از ۲۰ تن از اعضای نیروهای امنیتی عراقی و کرد کشته شدند. در ماه ژانویه هم بغداد مرگبارترین حمله انتحاری سه سال گذشته را شاهد بود که به مرگ بیش از ۳۰ نفر در یک بازار منجر شد.

لاهور طالبانی، از روسای اتحاد میهن‌پرستانه کردستان، ماه گذشته گفت: «به نظر می‌رسد داعش دوباره در حال قدرت گرفتن است. آن‌ها هیچ‌وقت به طور کامل از بین نرفتند و ما مدارکی از حملات سازمان‌یافته آن‌ها در دست داریم.»

فلورنس پارلی، وزیر نیروهای مسلح فرانسه، هم گفته است: «از نظر فرانسه، داعش هنوز وجود دارد و حتی می‌توانیم بگوییم ظهور مجدد داعش در سوریه و عراق را شاهد بوده‌ایم.»

ناخدا استیو مورهاوس، فرمانده ناوگان حمله بریتانیا، اظهار داشت: «ما با فعالیت روسیه در منطقه رویارویی مختصری داشتیم که البته خطرناک یا تهاجمی نبود ولی بالاخره بازیگران دیگری هم در این عرصه محدود آبی و هوایی مشغول‌اند.»

ناخدا مورهاوس گفت که از زمان شروع عملیات ضد داعش ناوگان در ۱۸ ژوئن، «احترام متقابل و سالمی» میان خلبانان روسی، بریتانیایی و آمریکایی وجود داشته و رفتار آن‌ها «کاملا حرفه‌ای» بوده است. او افزود که ناو جنگی روسیه تا شعاع ۱۰ کیلومتری ناو هواپیمابر او آمده و شرق مدیترانه به دلیل حضور نظامی روسیه در سوریه، بیشتر «متراکم و مورد مناقشه» قرار گرفته است.

بعد از حملات هوایی از ناو ۳.۵ میلیارد پوندی ملکه الیزابت، بن والاس، وزیر دفاع بریتانیا گفت: «امکان انجام عملیات از دریا با پیشرفته‌ترین جت‌های جنگنده‌ای که تاکنون تولید شده‌اند، لحظه‌ای قابل توجه در تاریخ ما است که به متحدان ما اطمینان خاطر می‌بخشد و نیروی هوایی قدرتمند بریتانیا را به دشمنان نشان می‌دهد ... گروه حمله ناو هواپیمابر مثالی عینی از بریتانیای جهانی است و نشان می‌دهد که قدرت نظامی بین‌المللی، هر کسی که بخواهد امنیت جهان را به مخاطره اندازد باز خواهد داشت.»

ناخدا مورهاوس گفت: «اولین عملیات ناو والاحضرت ملکه الیزابت علیه داعش به عنوان نقطه عطفی در عمر ۵۰ ساله این کشتی در یادها خواهد ماند و با اعزام فعلی آغازگر عصری جدید است... اکنون ما آماده‌ایم تا با نیروی هوایی خود از دریا به دشمن مشترک مشتی محکم نثار کنیم.»

کاپیتان جیمز بلک‌مور، فرمانده نیروی هوایی حاضر در عملیات، گفت: «نیروی برق‌آسا دوباره به ماموریت علیه داعش خوانده شده و این بار از ناو هواپیمابری در دریا پرواز می‌کند که برای اولین بار از جنگ لیبی در یک دهه پیش، حاکی از بازگشت نیروی دریایی به عملیات‌ حمله از دریا است.»

بعد از ماموریت‌هایی در خاورمیانه، این گروه حمله با نیروی دریایی هند و ژاپن که سر مرزهای آبی و زمینی خود با پکن مواجهه داشته‌اند مانورهایی خواهد داشت و همچنین با نیروی دریایی کره جنوبی و سنگاپور چند عملیات‌ مشترک اجرا خواهد کرد.

هر چهار کشوری که از آن‌ها بازدید می‌شود، متحدان غرب‌اند و در حال رویارویی با پدیده‌ای‌ هستند که رویکرد توسعه‌طلبانه چین در اقیانوس‌های آرام و هند به نظر می‌رسد.

این ماموریت انتقادبرخی افسران ارشد سابق بریتانیا را هم در پی داشته است. لرد ریچارد از هرستمونسوکس که فرمانده نیروهای دفاعی در فاصله سال‌های ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۳ بود، گفته است که بریتانیا باید روی اروپا و ناتو تمرکز کند.

لرد هیوتون از ریچموند نیز که در فاصله سال‌های ۲۰۱۴ تا ۲۰۱۶ فرمانده نیروهای دفاعی بود گفت: «احمقانه است که چین را به یک دشمن تبدیل کنیم.» او این کشور را «غولی» توصیف کرد که «باید خود را با آن وفق داد نه اینکه علیهش اعلام جنگ کرد.»

© The Independent

بیشتر از جهان