فروش تسلیحات آمریکایی به اسرائیل: موافقت دولت بایدن، مخالفت برخی دموکرات‌ها

برخی نمایندگان دموکرات‌ می‌گویند نگران حمایت واشنگتن از نتانیاهو هستند

ورود اسرائیل به جنگ و مقابله به‌مثل از طریق حملات هوایی، کشته شدن نزدیک به ۲۰۰ فلسطینی را در پی داشت- REUTERS/Ashraf Abu Amrah

دولت بایدن با فروش تسلیحاتی به ارزش ۷۳۵ میلیون دلار به اسرائیل موافقت کرد. این تصمیم با اعتراض شدید برخی نمایندگان دموکرات روبه‌رو شد که منتقد حمایت آمریکا از بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل هستند.

«واشنگتن‌پست» به نقل از سخنگوی کمیته امور خارجه  نوشت: «کنگره ایالات‌متحده به‌طور رسمی در تاریخ پنجم ماه می از این خبر مطلع شده است.»

پس از شروع درگیری میان حماس و اسرائیل، بایدن ضمن آن که خواستار آتش‌بس فوری شده بود، گفت: «اسرائیل حق دفاع از خود را دارد.» با آن که موضع‌گیری رئیس‌جمهوری آمریکا با حمایت اکثریت کنگره روبه‌رو شده بود، برخی نمایندگان دموکرات‌ می‌گویند نگران حمایت واشنگتن از نتانیاهو هستند و می‌خواهند درباره فروش تسلیحات جدید به اسرائیل و زمان ارسال آن اطلاعات بیشتری کسب کنند.

یکی از نمایندگان دموکرات در همین زمینه به واشنگتن‌پست گفت: «حملات هفته گذشته ارتش اسرائیل، کشتار غیرنظامیان و ویرانی ساختمان خبرگزاری آسوشیتدپرس در غزه را در پی داشت و فروش تسلیحات جدید به این کشور بدون آن که با آتش‌بس موافقت کرده باشد، کشتارهای بعدی را در پی خواهد داشت.» 

این نماینده گفت که دولت موظف است در توافقاتی از این دست، کنگره را در جریان بگذارد.

عمده تسلیحات خریداری‌شده کیت‌های Joint Direct Attack Munitions یا JDAM هستند. JDAM  ابزار هدایت‌گری است که بمب گرانشی غیرهدایت‌شونده را به بمب هوشمند تبدیل می‌کند و اسرائیل که در گذشته نیز مقادیر قابل‌توجهی JDAM  خریداری کرده است، می‌گوید از این سلاح برای جلوگیری از ضربه‌زدن به غیرنظامیان استفاده می‌شود. مقامات اسرائیلی می‌گویند حماس در منطقه پرجمعیت غزه از غیرنظامیان به عنوان سپر انسانی استفاده می‌کند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

نمایندگان دموکرات از این که دولت بایدن بدون اطلاع آن‌ها دست به چنین اقدامی زده است، خشمگین هستند و یکی از آن‌ها به خبرنگار واشنگتن‌پست گفته است: «ما شانس آوردیم که از این قرارداد مطلع شدیم، وگرنه جایگاه امور خارجه کنگره نزدیک به صفر است و معاملات مهم و حساس این‌چنینی بدون در نظر گرفتن و تائید این کمیته تصویب می‌شوند.»

با آن که اسرائیل مدافعان سرسختی در کنگره آمریکا دارد، به نظر می‌رسد برخی نمایندگان جوان‌تر نمی‌خواهند سهم این کشور را در درگیری‌های ایجاد شده نادیده بگیرند.

مارک پوکان، یکی از همین نمایندگان، در توییتی نوشته است: «نمی‌توانیم موشک‌های شلیک‌شده توسط حماس را محکوم کنیم، ولی خشونت پلیس اسرائیل علیه فلسطینیان را نادیده بگیریم. خشونت‌هایی از قبیل اخراج غیرقانونی، حملات خشونت‌آمیز به معترضان و قتل کودکان فلسطینی. کمک‌های ایالات ‌متحده نباید بودجه این خشونت را تأمین کند.»

مخالفت کنگره با فروش تسلیحات در زمان ریاست جمهوری ترامپ نیز بحث‌برانگیز شد و به آنجا رسید که در سال ۲۰۱۹، دونالد ترامپ سه قطعنامه مصوب کنگره را برای جلوگیری از معاملات تسلیحاتی به نفع عربستان سعودی و امارات متحده عربی، وتو کرد.

حدود یک هفته پیش، سازمان حماس مستقر در نوار غزه، حملات موشکی شدیدی را علیه اسرائیل آغاز کرد. ورود اسرائیل به جنگ و مقابله به‌مثل از طریق حملات هوایی، کشته شدن نزدیک به ۲۰۰ فلسطینی را در پی داشت. این بحران، شدیدترین جنگ میان حماس و اسرائیل پس از درگیری سال ۲۰۱۴ اعلام شده است که حدود دو ماه به طول انجامید.

بیشتر از جهان