«چرا می‌گویید روح‌الله زم روزنامه‌نگار نبود؟»

اعتراض شماری از روزنامه‌نگاران ایرانی به فدراسیون بین‌المللی روزنامه‌نگاران

روح‌الله زم در دادگاه - عکس از خبرگزاری تسنیم

سکوت فدراسیون بین‌المللی روزنامه‌نگاران (IFJ) در صدور بیانیه محکومیت اعدام روح‌الله زم، مدیرکانال تلگرامی «آمدنیوز» مورداعتراض برخی روزنامه‌نگاران ایرانی در شبکه‌های اجتماعی قرار گرفت. روزنامه‌نگاران و فعالان رسانه ای بسیاری روز سه‌شنبه با انتقاد از این برخورد  فدراسیون نوشتند که زم روزنامه‌نگار بوده  و این فدراسیون موظف به صدور بیانیه در محکوم کردن اعدام یک روزنامه‌نگار بوده و در زمینه قصور کرده است.

این در حالی است که کمیته حفاظت از روزنامه‌نگاران (CPJ) همزمان امروز در گزارش سالانه خود اعدام روح‌الله زم را «قتل» توصیف کرد و حکومت جمهوری اسلامی را مسوول آن معرفی کرد.

در پاسخ به اعتراض‌ها، فدراسیون روزنامه‌نگاران (IFJ)  اعلام کرد که روزنامه‌نگار بودن روح‌الله زم را تایید نکرده است. این فدراسیون زم را «فعال تبلیغاتی» توصیف کرد و او را صرفا مدیر یک کانال تلگرامی خواند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

فدراسیون بین‌المللی روزنامه‌نگاران (IFJ) در صفحه توییتر خود با بیان این که اعدام روح‌الله زم یک «جنایت وحشتناک است» و «حکومت ایران را به عنوان مسئول آن محکوم می‌کند»، به سابقه این نهاد در محکوم کردن دستگیری، اعدام و شکنجه روزنامه‌نگاران و فعالان شبکه‌های اجتماعی اشاره کرد و نوشت:« با این حال، فدراسیون بین‌المللی روزنامه‌نگاران باید یادآوری کند که بر اساس قوانین این نهاد، مدیران رسانه‌های اجتماعی به عنوان روزنامه‌نگار شناخته نمی‌شوند و روح‌الله زم نیز مدیر محترم یک کانال رسانه اجتماعی بوده است.»

این بیاینه  در پاسخ به  اعتراض روزنامه‌نگاران ایرانی که خواستار محکومیت اعدام روح‌الله زم به عنوان روزنامه‌نگار شده بودند گفت:«فدراسیون به نایب‌رییس انجمن صنفی روزنامه‌نگاران ایران که روزنامه‌نگار نبودن روح‌الله زم را تایید کرده ارجاع داده و اعلام می‌کند با توصیه این نهاد وابسته به فدراسیون بین‌المللی روزنامه‌نگاران، مدیر کانال تلگرامی آمدنیوز را روزنامه‌نگار اطلاق نمی‌کند.»

در این بیانیه آمده است:«فدراسیون از لحظه دستگیری روح‌الله زم، پرونده وی را دنبال کرده و چندین‌بار در مذاکرات داخلی فدراسیون آن را مورد بحث قرار داده است و با ادای احترام به فعالیت‌های خبری روح‌الله زم در رسانه‌های اجتماعی، وی را مدیر کانال رسانه اجتماعی اطلاق می‌کند.»

این فدراسیون توضیح داده است که «برخی از پیام‌های منتشرشده در شبکه‌های اجتماعی را که مغایر آزادی بیان است نمی‌پذیرد.»

این فدراسیون در اشاره به اینکه سایر رسانه های فارسی زبان نیز روح‌الله زم را روزنامه‌نگار مورد خطاب قرار نداه‌اند اضافه کرد:« فدراسیون بین‌المللی روزنامه‌نگاران اشاره می‌کند رسانه‌های فارسی‌زبان مانند یورونیوز فارسی، ایران اینترنشنال، بی‌بی‌سی فارسی، رادیو فردا و دیگر رسانه‌ها مثل لوموند و دویچه‌وله در بیشتر گزارش‌هایشان روح‌الله زم را روزنامه‌نگار خطاب قرار نمی‌دهند و مدیر کانال تلگرام می‌دانند.» برخی روزنامه‌نگاران اما در پاسخ به حساب کاربری فارسی زبان این نهاد در تویئتر نوشته اند:« جستجوی اجمالی در رسانه‌های فارسی زبان خلاف این ادعا را ثابت می‌کند».

مهدی احمدی، روزنامه‌نگار، در پاسخ توییتی منتشر کرد که می‌گوید:« اطلاق روح‌الله زم به عنوان مدیر وب‌سایت یا کانال آمدنیوز، نافی روزنامه‌نگار بودن او نیست. هر کس که به نحوی در تولید محتوای ژورنالیستی یا هدایت روند تولید دخیل است، روزنامه‌نگار است.»