همه سرگردان یک نقطه‌اند

تنش‌ها بر سر انتخاب رئیس مجلس نمایندگان افغانستان همچنان ادامه دارد

تنش‌ها در مجلس نمایندگان افغانستان، بی‌‌آنکه کوچکترین چشم‌انداز مثبتی در آن دیده شود، وارد پنجمین روز خود شد. پس از آن که دور دوم انتخابات هیئت اداری مجلس برای تعیین رئیس مجلس به تنش و درگیری انجامید ، تلاش‌ها برای حل این معضل از سوی نماینده‌ها آغاز شد. رحمان رحمانی که خود را پیروز انتخابات داخلی و رئیس دور هفدهم مجلس می‌داند، در روزهای اول بیشتر بر این مساله تاکید داشت که از آن‌جا که تعداد برگه‌های رای در داخل صندوق ۲۴۴ رای بوده است، او با گرفتن ۱۲۳ رای معیار ۵۰ +۱  درصد آرا را تکمیل کرده و پیروز است. اما مخالفان با تاکید بر این که تعداد نماینده‌های حاضر در مجلس ۲۴۷ نفر بوده‌اند و بر آن مبنا، باید کسب دستکم ۱۲۴ رای معیار پیروزی باشد، از پذیرفتن کامیابی آقای رحمانی ابا می‌ورزند. در کل دو رای از مجموع ۲۴۷ رای به صندوق‌ها انداخته نشده بود و یک رای نیز باطل عنوان شد. اکنون همین رای باطله، محلی برای تنش و تداوم جدل‌ها در مجلس شده است.

 بر اساس اصول داخلی مجلس، هرگاه برگه رای دچار نارسایی‌هایی باشد که تشخیص این که رای به کدام نامزد داده شده است مشکل شود، آن رای باطل اعلام می شود. برای مثال، اگر بر فرض رای‌دهنده در هر دو خانه ضربدر زده، یا ضربدر تایید را در بیرون از چهارچوب تعیین شده گذاشته باشد، به شکلی که مشخص نباشد مربوط به کدام نامزد است، یا نامش را در روی برگه نوشته باشد، این رای باطل خواهد بود. اما آنچه موجب شد یکی از برگه‌های رای به نفع آقای رحمانی باطل شود، نقطه کوچکی در گوشه برگه بود. گمان می‌‌رود که در اثر غفلت فردی که برگه رای را استفاده می‌کرده، در آخرین لحظه نوک «قلم ماژیک» او به گوشه‌ای از برگه رای خورده باشد. جرقه همین یک نقطه کوچک، تبدیل به تنش بزرگی در مجلس نمایندگان شد که اکنون یک هفته کاری مجلس را به صحنه جدل و تنش‌های گاه فیزیکیا مبدل ساخته است.

آقای رحمانی، نامزد ریاست مجلس که خود را پیروز میدان می‌داند، اکنون متوجه شده که پرداختن به آن نقطه در برگه رای باطل اعلام شده، بسیار ساده‌تر از حل معضل شمارش ۲۴۴ یا ۲۴۷ است. به همین دلیل، در گفت‌وگوهایی که بین هیئت تعیین شده از دو طرف ماجرا و یک گروه میانجی صورت گرفته، تیم آقای رحمانی مسئله آن برگه رای را به بحث اصلی تبدیل کردند. با این حال، بار دیگر مخالفان آقای رحمانی با استناد به این که رئیس موقت مجلس برگه را باطل عنوان کرده است، از پذیرفتن آن رای ابا ورزیدند.

پس از جدل‌های فراوان، قرار شد تا روز پنجشنبه، تصمیم‌گیری در مورد آن برگه رای در صحن عمومی مجلس به رای‌گیری گذاشته شود. در صورت پذیرش رای باطله به عنوان رای سالم، آقای رحمانی کرسی ریاست مجلس را تصاحب خواهد کرد، و در غیر آن ‌صورت، زمینه برای از سر گیری انتخابات برای تصاحب کرسی ریاست مهیا خواهد شد. با این حال، روز پنجشنبه نیز به دلیل برخورد و درگیری و دشنام‌دهی دو طرف، نتیجه قاطعی در مورد آن برگه سرنوشت‌ساز حاصل نشد و قرار شد تا روز شنبه، نمایندگان در صحن مجلس و به‌صورت علنی،  در مورد آینده کرسی ریاست مجلس تصمیم‌گیری کنند.

تنش‌های شکل گرفته در پیرامون انتخابات ریاست مجلس نمایندگان، اندک اندک از حوزه مجلس و نمایندگان بیرون رفته و وارد اجتماع شده است. بدتر آنکه این تنش‌ها، جنبه قومی نیز به خود گرفته و باعث تندگویی و خط و نشان کشیدن هواداران ناسیونالیست و آتشین مزاج دو قوم تاجیک و پشتون، در شبکه‌های اجتماعی شده است.

در خود مجلس نیز جمعی تلاش دارند تا این جدل اداری را تبدیل به نوعی هویت‌خواهی و هویت‌طلبی کنند، تا در سایه این رویکرد قوم‌گرایانه، بتوانند در روند مسایل اعمال نفوذ کنند. ریاست جمهوری نیز در طول یک هفته گذشته به طرز معنا داری در این رابطه خاموش بوده و هیچ گونه واکنشی در این رابطه نشان نداده است. حال باید منتظر روز شنبه نشست و دید که از کوزه پارلمان و اعضای آن برای شکستن بن‌بست انتخاب ریاست مجلس، چه برون خواهد تراوید.

بیشتر از