وقتی لوازم آرایش سیاسی می‌شود؛ هدی بیوتی و طوفان تحریم ایرانیان

«پیش از خرید فکر کنید، هیچ لوازم آرایشی نمی‌تواند خون را بپوشاند»

هدی کتان، بنیان‌گذار نشان تجاری «هدی بیوتی»، در پی انتشار ویدیویی از هواداران جمهوری اسلامی که تصاویر شاهزاده رضا پهلوی را می‌سوزانند، با موجی بی‌سابقه از خشم و تحریم روبرو شد و شماری از ایرانیان و چهره‌های شناخته‌شده در شبکه‌های اجتماعی در اعتراض، محصولات این مارک معروف لوازم آرایش را نابود کردند و برای تحریم آن فراخوان دادند.

هدی کتان چهره شناخته‌شده و غول صنعت زیبایی که در آمریکا متولد شده، در پی به اشتراک گذاشتن این ویدیو، در اوج بازتاب‌ اخبار و محکومیت بین‌المللی جمهوری اسلامی به دلیل قتل‌عام گسترده معترضان غیرمسلح در خیابان‌ها، با انبوهی از درخواست‌ها برای تحریم نشان تجاری خود مواجه شده است. هرچند بعدا ادعا کرد «به‌اندازه کافی درباره رژیم نمی‌داند» که بتواند موضع‌گیری کند.

مژه مصنوعی‌های «هدی بیوتی» که زمانی گزینه محبوب خواهران کارداشیان بود، اکنون در اعتراض به این مارک میلیارددلاری لوازم آرایش، از پلک‌های برخی از بزرگ‌ترین چهره‌های تاثیرگذار ایرانی در شبکه‌های اجتماعی کنده می‌شوند.

به‌ گزارش تایمز، محصولات آرایشی هدی بیوتی در سال‌های اخیر با تاکید بر تنوع نژادی و تولید محصولات متناسب با رنگ‌ پوست‌های مختلف محبوبیت گسترده‌ به دست آورده بود، اما آنچه او برای پنج میلیون دنبال‌کننده‌اش در اینستاگرام منتشر کرد و به‌نوعی نادیده گرفتن سرکوب و کشتار گسترده مردم ایران بود، باعث شد بسیاری از زنان در سراسر جهان محصولات هدی بیوتی خود را نابود کنند و به سطل زباله بیندازند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

این کارآفرین موفق که فوربس ارزش شرکت او را بیش از یک میلیارد دلار براورد کرده است، ادعا کرد: «الان افراد زیادی می‌گویند که من حامی رژیم‌ام. شفاف بگویم، من حامی جمهوری اسلامی نیستم، اما درباره رژیم هم به‌اندازه کافی نمی‌دانم. چیزهای ضدونقیض زیادی شنیده‌ام و فکر نمی‌کنم حق داشته باشم درباره آنچه در ایران می‌گذرد، نظر بدهم.»

کتان که در اوکلاهمای آمریکا از والدینی عراقی متولد شده است، پیش‌تر در زمینه حقوق بشر، به‌ویژه جنگ غزه، فعالانه سخن گفته بود. او یک ماه پس از کشتارهای ۷ اکتبر ۲۰۲۳ حماس در جنوب اسرائیل، گفت: «من عراقی‌ــ‌آمریکایی‌ام. ما همه فلسطینی هستیم.»

با این حال سکوت او درباره ناآرامی‌های ایران باعث شد خواهرش مونا، دیگر بنیان‌گذار هدی بیوتی، دنبال کردن حساب او در اینستاگرام را متوقف و در استوری‌هایش، محتوایی در همبستگی با مردم ایران بازنشر کند.

الناز گلرخ، چهره شناخته‌شده شبکه‌های اجتماعی ایرانی ساکن نیویورک، ویدیویی از میزی پر از محصولات هدی بیوتی، از جمله سایه چشم‌های رنگارنگ و بسیار محبوب این مارک را منتشر کرد و سپس نشان داد که همه آن‌ها خرد و نابود شده‌اند.

گلرخ که ۹ میلیون دنبال‌کننده در اینستاگرام دارد، تاکید می‌کند که کتان هرگز از مردم ایران حمایت نکرده است. او نوشت: «تا آخر عمرم دیگر هرگز از محصولات شما استفاده نخواهم کرد. از همه ایرانی‌ها هم می‌خواهم خرید محصولات شما را متوقف کنند.»

شرکت هدی بیوتی که دفتر اصلی آن در دبی قرار دارد، یکی از محبوب‌ترین مارک‌های لوازم آرایش در خاورمیانه به شمار می‌رود. محصولات هدی بیوتی در همه  فروشگاه‌های معتبر جهان به فروش می‌رسند. البته تهیه آن‌ها در ایران دشوارتر است و اغلب از دبی و ترکیه وارد ایران می‌شوند.

این شرکت با جنجال بیگانه نیست؛ آخرین مورد آن همکاری هدی کتان با سینت لوانت، خواننده فلسطینی، برای معرفی چرب‌کننده لب «کالامانتینا» بود. هدی و سنت لوانت برای این منظورــ در زمانی که غزه زیر بمباران شدید بود و مردم در معرض قحطی بودند‌ــ در خودرویی مملو از نارنگی ژست گرفته بودند.

مصعب ابو طه، شاعر و برنده جایزه پولیتزر، در واکنش به این تبلیغ نوشت: «واقعا نمی‌فهمم چگونه در حالی که مردم من در غزه هنگام تلاش برای یافتن غذا کشته می‌شوند، چنین ترانه عاشقانه‌ای با انبوهی نارنگی منتشر می‌کنید. آیا واقعا به غزه اهمیت می‌دهید؟ این ویدیو را در حالی منتشر کرده‌اید که امروز ۱۰۲ نفر‌ــ از جمله یکی از پسرعموهای من‌ــ هنگام جست‌وجوی غذا کشته شدند»

در سال ۲۰۱۸ هم یکی از مطالب وبلاگ هدی بیوتی که به زنان توصیه می‌کرد برای روشن‌ کردن رنگ نواحی خصوصی بدنشان، از سفیده تخم‌مرغ و آب‌لیمو استفاده کنند، جنجال‌برانگیز شد.

با این حال به‌ نظر می‌رسد واکنش منفی اخیر بزرگ‌ترین چالش هدی کتان تا امروز باشد؛ روزهایی که فعالان مدنی به فروشگاه‌های سفورا در سراسر جهان می‌روند و روی میز ارائه محصولات او، نوشته‌هایی با این پیام می‌چسبانند: «پیش از خرید فکر کنید، هیچ لوازم آرایشی نمی‌تواند خون را بپوشاند.»