مشخص شده است یک اهداکننده اسپرم که از اسپرمش در بارداری برای دستکم ۶۷ کودک در سراسر اروپا استفاده شده است جهش ژنتیکی نادری را که باعث سرطان میشود منتقل کرده و این بیماری در ۱۰ کودک بروز کرده است.
اکنون مشخص شده است از میان کودکانی که بین سالهای ۲۰۰۸ تا ۲۰۱۵ در هشت کشور به دنیا آمدهاند، ۲۳ نفر ناقل این گونه جهشیافتهاند. برخی از این کودکان به سرطانهایی مانند لوسمی و لنفوم غیرهاجکین مبتلا شدهاند.
این مورد نگرانیهایی درباره نبود محدودیتهای بینالمللی توافقشده برای استفاده از اسپرم یک اهداکننده واحد و همچنین دشواری در ردیابی شمار زیادی از خانوادهها برای اطلاعرسانی درباره یک مشکل جدی پزشکی برانگیخته است.
این خبر پس از آن فاش شد که دو خانواده جداگانه با کلینیکهای باروریشان تماس گرفتند، زیرا فرزندانشان به سرطانهایی مبتلا شده بودند که با یک گونه ژنتیکی موسوم به تیپی۵۳ (TP53) مرتبط بود.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
تحلیل و آزمایشی که بانک اسپرم اروپا (European Sperm Bank)، تامینکننده این اسپرم، انجام داد تایید کرد که این گونه ژنتیکی وجود داشته است اما زمان اهدای اسپرم در سال ۲۰۰۸، ارتباطش با سرطان هنوز شناخته نشده بود.
دکتر ادویژ کاسپر، زیستشناس در بیمارستان دانشگاهی روآن فرانسه، گفت: «ما باید محدودیت در اروپا برای تعداد تولدها یا خانوادهها از یک اهداکننده واحد داشته باشیم.»
او افزود: «ما نمیتوانیم برای تمام اهداکنندگان اسپرم تعیین توالی ژنوم کامل انجام دهیمــ بحث من این نیست. اما این یک گسترش غیرعادی بیماری ژنتیکی است. هر مردی در سراسر اروپا ۷۵ فرزند ندارد.»
او ادامه داد: «من این گونه ژنتیکی را با استفاده از پایگاههای داده جمعیتی و بیماران، ابزارهای پیشبینی رایانهای، و نتایج آزمایشهای عملکردی تحلیل کردم و به این نتیجه رسیدم که این گونه احتمالا عامل سرطان است و کودکانی که از این اهداکننده متولد شدهاند باید مشاوره ژنتیکی دریافت کنند.»
به کودکانی که مشخص شده است این ژن را دارند توصیه میشود که اسکن امآرآی کل بدن و مغز انجام دهند. همچنین به آنها توصیه شده است در بزرگسالی سونوگرافی پستان و شکم داشته باشند.
جولی پائولی پوتس، سخنگوی بانک اسپرم اروپا، به گاردین گفت: «ما از این مورد عمیقا متاثر شدهایم.» او گفت که اهداکننده آزمایش کامل شده بود اما «اگر ندانید دنبال چه میگردید، واقعا از نظر علمی امکان شناسایی جهشهای بیماریزا در خزانه ژنی یک فرد وجود ندارد.»
او افزود: «ما از ادامه گفتوگو درباره تعیین محدودیت اجباری بینالمللی برای تعداد خانوادهها استقبال میکنیم و در چندین مورد نیز از آن حمایت کردهایم. به همین دلیل، پیشگیرانه و فعالانه محدودیت بینالمللی ۷۵ خانواده برای هر اهداکننده را اجرا کردهایم.»
© The Independent