نشنال: مذاکرات تهران و واشینگتن بر سر غنی‌سازی به بن‌بست خورده است

کرولاین لویت، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا تاکید کرد که غنی‌سازی خط قرمز ایالات متحده است

عراقچی و ویتکاف-با استفاده از خبرگزاری فرانسه

نشنال با اشاره به اینکه مذاکرات تهران و واشینگتن بر سر موضوع غنی‌سازی اورانیوم به بن‌بست خورده به نقل از‌ دو مقام ارشد جمهوری اسلامی نوشت که تهران هنوز دعوت عمان برای برگزاری دور پنجم گفت‌وگوها را که قرار بود این جمعه در رم برگزار شود، نپذیرفته است. یکی از این مقام‌ها اعلام کرد که این تصمیم پس از آن گرفته شد که استیو ویتکاف، مذاکره‌کننده آمریکا، گفت غنی‌سازی تحت هیچ توافقی مجاز نخواهد بود. او افزود: «غنی‌سازی یک خط قرمز بسیار بسیار روشن برای دولت ترامپ است.» کرولاین لویت، سخنگوی کاخ سفیدنیز در کنفرانس خبری روز دوشنبه به صراحت گفت که غنی‌سازی در خاک ایران، خط قرمز آمریکا است و بر سر آن اجماع وجود دارد.

نشنال می‌نویسد با توجه به روشن‌تر شدن مواضع آمریکا، مقامات جمهوری اسلامی نسبت به سودمندی ادامه مذاکرات دچار تردید شد‌ه‌اند. مقامات جمهوری اسلامی بر حفظ غنی‌سازی در ایران تاکید دارند و عباس عراقچی، وزیرخارجه جمهوری اسلامی گفته است که با توافق یا بدون توافق، غنی‌سازی ادامه پیدا می‌کند.

یکی از مقام‌ها که نخواست نامش فاش شود گفت: «ایران نمی‌خواهد دور دیگری از مذاکرات برگزار شود و به شکست بینجامد. اگر غنی‌سازی صفر باشد، توافقی در کار نخواهد بود. اما اگر هدف این است که ایران سلاح هسته‌ای نداشته باشد، توافق ممکن است.»

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

روزنامه نشنال می‌نویسد که توانسته در کنفرانسی درباره جزئیات مواضع جمهوری اسلامی در مذاکرات شرکت کند. براساس این گزارش، در این کنفرانس که میزبان آن وزارت خارجه جمهوری اسلامی بوده گفته شده که مذاکرات تا کنون «محترمانه» بوده و ادعا شده که فقط بر سر مساله هسته ای بوده است. این در حالی است که گزارش‌های دیگر حاکی از آن است که حمایت جمهوری اسلامی از شبه‌نظامیان در منطقه و برنامه‌های موشکی نیز مطرح است. یکی از مقامات به نشنال گفته است که «مشکل جدی» بر سر این است که آمریکا «غنی‌سازی صفر» می‌خواهد.

یک مقام دیگر نیز به نشنال گفت: «آمریکا به تهدید و تحریم‌های جدید متوسل شده و این فضای مذاکرات را تیره کرده است.»

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا، در سفر اخیر خود به کشورهای خلیج فارس از «ملت‌های باوجدان» خواست جمهوری اسلامی را منزوی کنند تا زمانی که «شریکی مایل به صلح» شود.

نشنال می‌نویسد، وزارت خارجه عمان، که نقش میانجی در این مذاکرات دارد، برخی «نقاط مثبت» را پیشنهاد داده که ممکن است به عبور از این بن‌بست کمک کند. یکی از مقام‌ها گفت: «اگر هیئت ایرانی این جمعه به رم برود، امیدوارم اوضاع متفاوت شود و مذاکرات پیش برود.»

تا کنون چهار دور از مذاکره بین نمایندگان جمهوری اسلامی و دولت ترامپ برگزار شده‌اند. نشنال به نقل از یک مقام جمهوری اسلامی می‌نویسد که علت ورود تهران به مذاکرات، فشارهای ناشی از تحریم‌های آمریکا و حضور نظامی آن در خاورمیانه بوده است.

با این حال، جمهوری اسلامی با ممنوعیت مطلق غنی‌سازی مخالف است اما ممکن است در ازای لغو تحریم‌ها محدودیت‌هایی بر تعداد سانتریفیوژها، سطح غنی‌سازی، و مکان‌ها اعمال کند.

جمهوری اسلامی در حال حاضر غنی‌سازی ۶۰ درصدی انجام می‌دهد و حجم ذخایر اورانیوم غنی‌شده با خلوص بالا را افزایش داده است. روندی که فاصله تهران تا سلاح هسته‌ای را کوتاه‌تر می‌کند.