روبیو: ایران نباید سلاح هسته‌ای و توانایی تهدید همسایگانش را داشته باشد

وزیر خارجه آمریکا بار دیگر تاکید کرد که دونالد ترامپ ترجیح می‌دهد درباره پرونده هسته‌ای ایران از طریق مذاکره به نتیجه برسد

مارکو روبیو، وزیر خارجه ایالات متحده آمریکا، در گفت‌وگو با شبکه سی‌بی‌اس نیوز بار دیگر گفت که جمهوری اسلامی ایران هرگز نباید سلاح هسته‌ای داشته باشد.

روبیو در پاسخ به این پرسش که «سیاست ایالات متحده درباره برنامه هسته‌ای ایران چیست و آیا جمهوری اسلامی حتی برای اهداف غیرنظامی نمی‌تواند اورانیوم غنی‌سازی کند؟» گفت: «واقعیت این است که اگر بتوانید در هر سطحی غنی‌سازی کنید می‌توانید خیلی سریع به سطح تسلیحاتی برسید. همه این واقعیت را می‌دانند و این مشکل اصلی توافق اوباما با جمهوری اسلامی بود. هدف ما اکنون بسیار روشن و ساده است و آن این است که ایران هرگز نمی‌تواند سلاح هسته‌ای داشته باشد.»

او در ادامه با انتقاد از برجام گفت که آن توافق به جمهوری اسلامی امکان داد تا زیرساخت‌های برنامه هسته‌ای‌اش را حفظ کند- مسئله‌ای که به باور او «می‌تواند به‌طور بالقوه بسیار خطرناک باشد».

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

وزیر خارجه آمریکا درباره سیاست‌های دولت ترامپ افزود: «رئیس‌جمهور ترامپ جنگ را نمی‌پسندد، و ترجیح می‌دهد که درباره موضوع هسته‌ای جمهوری اسلامی نیز از راه مذاکره‌ مسالمت‌آمیز به نتیجه برسد، چون شخصیت سازنده‌ای دارد و طرفدار جنگ نیست.»

روبیو با تاکید مجدد بر اینکه ترامپ اجازه نمی‌دهد جمهوری اسلامی به دنبال سلاح هسته‌ای باشد، گفت: «در واقع، ترجیح رئیس‌جمهوری آمریکا این است که ایران کشوری ثروتمند، صلح‌آمیز و مرفه باشد و مردمش امکان خوشبختی داشته باشند. او می‌خواهد آن‌ها آینده بهتری داشته باشند. ترامپ خواهان صلح است و بنابراین پیشنهاد مذاکره داده است. این مسیری است که ما امیدواریم ایرانی‌ها هم آن را انتخاب کنند.»

او در ادامه افزود: «رئیس‌جمهوری آمریکا به وضوح گفته است که جمهوری اسلامی هرگز سلاح هسته‌ای نخواهد داشت. ما امیدواریم این خواسته از طریق روش‌های مسالمت‌آمیز و دیپلماتیک حاصل شود و باید ببینیم به نتیجه می‌رسیم یا نه. به هر حال قصد نداریم در این مورد با رسانه‌ها گفت‌وگو کنیم، زیرا این کار رسیدن به نتیجه را دشوار می‌کند. اما آنچه می‌توانم بگویم این است که هدف نهایی ما این است که ایرانی داشته باشیم که سلاح هسته‌ای یا توان تهدید همسایگان، به‌ویژه اسرائیل، را نداشته باشد.»

وزیر خارجه آمریکا پیش‌تر نیز هشدار داده بود که ایالات متحده برای مهار تلاش جمهوری اسلامی در زمینه ساخت سلاح هسته‌ای و محدودیت غنی‌سازی اورانیوم در لحظه‌ای بحرانی قرار دارد.

او در مصاحبه‌ای که روز پنجشنبه منتشر شد تاکید کرد که «ایران بیش از حد به سلاح هسته‌ای نزدیک شده است».

مقام‌های جمهوری اسلامی و آمریکا، از زمان ریاست‌جمهوری دوباره دونالد ترامپ، تاکنون چهار دور گفت‌وگو، عمدتا به میزبانی عمان، برگزار کرده‌اند.

جمهوری اسلامی منکر تلاش برای دستیابی به سلاح هسته‌ای است اما در گزارشی که آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در ماه مارس منتشر کرد، آمده که ذخایر اورانیوم غنی‌شده ۶۰ درصدی ایران از ۱۸۲ کیلوگرم به ۲۷۵ کیلوگرم افزایش یافته است.

مسعود پزشکیان روز یکشنبه ۲۸ اردیبهشت ماه بار دیگر این ادعا را تکرار کرد که جمهوری اسلامی به دلیل «مسائل شرعی» قصد ندارد سلاح هسته‌ای بسازد و افزود: «ما این حق را داریم که از فناوری صلح‌آمیز هسته‌ای برای اهدافمان استفاده کنیم و باید حق ما را به رسمیت بشناسند.»

پزشکیان در ادامه تایید کرد که افرادی در درون جمهوری اسلامی به ساخت سلاح هسته‌ای تمایل داشتند اما «به دلیل فتوای رهبری این موضوع قابل انجام نیست».

پزشکیان افزود: «ترامپ می‌گوید باید مطمئن شویم ایران سلاح هسته‌ای ندارد. بسیار خب، بیایند بررسی کنند. ما چیزی برای پنهان کردن نداریم. ما نه به دنبال ساخت سلاح هسته‌ای هستیم و نه به آن باور داریم.»

مسعود پزشکیان روز شنبه نیز در مراسم دومین سالگرد بازگشت ناوگروه ۸۶ نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی با تاکید به ادامه مذاکرات هسته‌ای با آمریکا گفت که «از تهدید ترامپ نمی‌ترسیم».

گفته‌های او پس از آن بود که دونالد ترامپ در سفر سه روزه به کشورهای حوزه خلیج فارس تاکید کرد که مسئله هسته‌ای ایران یا از طریق توافق یا با «روشی خشونت‌آمیز» حل خواهد شد.

در همین حال عباس عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، روز جمعه ۲۶ اردیبهشت، در نشستی به میزبانی سازمان انرژی اتمی گفت که جمهوری اسلامی آماده گفت‌وگو و اعتمادسازی درباره ماهیت صلح‌آمیز برنامه هسته‌ای است، اما در خصوص غنی‌سازی و زیرساخت‌های هسته‌ای هیچ‌گونه مصالحه‌ای را نمی‌پذیرد.

این تاکید در شرایطی است که پیش از گفته‌های عراقچی، علی شمخانی، مشاور رهبر جمهوری اسلامی در گفت‌وگو با شبکه ان‌بی‌سی آمریکا گفته بود: «جمهوری اسلامی متعهد می‌شود در ازای لغو کامل تحریم‌ها از سوی آمریکا، هرگز سلاح هسته‌ای نسازد، اورانیوم غنی‌شده با خلوص بالا را کنار بگذارد و به بازرسان بین‌المللی اجازه نظارت بر غنی‌سازی و تاسیسات هسته‌ای ایران را بدهد.»

دونالد ترامپ روز جمعه پس از پایان سفر چهار روزه‌اش به خاورمیانه، در گفت‌وگو با خبرنگاران تایید کرد که ایالات متحده پیشنهادی رسمی به جمهوری اسلامی داده است. رویترز نیز به نقل از منبعی ایرانی نوشته است که عمان پیشنهاد آمریکا درباره توافق هسته‌ای را دریافت کرده است و آن را به‌زودی به تهران تحویل خواهد داد.