مقامهای بهداشتی غزه روز یکشنبه اعلام کردند که حملات هوایی اسرائیل در سراسر نوار غزه جان دستکم ۱۰۰ فلسطینی دیگر را گرفته است. این حملات در حالی انجام میشود که میانجیان میزبان دور جدیدی از مذاکرات اسرائیل و حماس برای توافق آتشبس و آزادی گروگانهای اسرائیلیاند.
به گزارش رویترز، ارتش اسرائیل که از روز پنجشنبه حملاتش به این منطقه را شدت بخشیده و صدها نفر را کشته است، در حال آمادهسازی یک حمله زمینی جدید به منظور «کنترل عملیاتی» در بخشهایی از غزه است.
اسرائیل از ابتدای ماه مارس ورود تجهیزات پزشکی، غذایی و سوخت به غزه را مسدود کرده است تا حماس را برای آزادی گروگانهای اسرائیلی تحت فشار قرار دهد. اسرائیل همچنین طرحهایی را تصویب کرده است که شامل تصرف کل نوار غزه و کنترل کمکها است. این در حالی است که حماس میگوید فقط در ازای آتشبس اسرائیل گروگانها را آزاد خواهد کرد.
میانجیان مصری و قطری، با حمایت ایالات متحده، دور جدیدی از مذاکرات غیرمستقیم آتشبس را روز شنبه آغاز کردند، اما منابع آگاه میگویند که هیچ پیشرفتی حاصل نشده است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
یک مقام فلسطینی به رویترز گفته است که «حماس درمورد تعداد گروگانهایی که میتواند آزاد کند منعطف است، اما مشکل برسر تعهد اسرائیل به پایان دادن به جنگ است.»
در همین حال برخی منابع خبری گزارش دادند که حماس پیشنهاد داده است در ازای آتشبس دو ماهه و آزادی زندانیان فلسطینی حدود نیمی از گروگانهای اسرائیلی را تحویل میدهد.
اورشلیم پست نیز نوشت که حماس پیشنهاد داده است در ازای آتشبس دو ماهه و ازسرگیری فوری ارسال کمکها به نوار غزه، نیمی از گروگانهای زنده باقیمانده را آزاد کند و تعدادی از اجساد را تحویل دهد. این مذاکرات شامل پیشنهاد آزادی ۹ گروگان زنده در ازای آزادی نزدیک به ۲۵۰ زندانی فلسطینی است.
اسرائیل نیز خواستار اطلاع و اطمینان از زنده بودن گروگانها و دریافت اطلاعات دقیق درمورد وضعیت گروگانهایی است که هنوز در غزه نگهداری میشوند.
اسرائیل به دلیل کارزار نظامی در غزه با فشارهای بینالمللی فزایندهای روبهرو است، تا آنجا که ایالات متحده وفادارترین متحد نتانیاهو نیز درباره نتایج محاصره غزه ابراز نگرانی کرده است. روز پنجشنبه مارکو روبیو، وزیر خارجه ایالات متحده، گفت که واشینگتن درمورد وضعیت کنونی غزه «نگران» است.
همچنین روز پنجشنبه ریاض با تاکید بر ضرورت توقف فوری حملات، بار دیگر مخالفت قاطعش با ادامه «جنایات نسلکشی» اسرائیل را اعلام کرد و نیروهای اشغالگر اسرائیل را تنها مسئول نقض قوانین بینالمللی و انسانی دانست.
بریتانیا، فرانسه، دانمارک، یونان و اسلوونی نیز در بیانیهای مشترک که به سازمان ملل متحد ارائه شد، اعلام کردند که تصمیم اسرائیل برای ممانعت از رسیدن کمکهای بشردوستانه به غزه، که اکنون وارد سومین ماه میشود، «پذیرفتنی» نیست. این کشورها در بیانیهشان به گزارش آژانسهای سازمان ملل متحد اشاره کردند و هشدار دادند که قحطی قریبالوقوع در غزه در راه است.
این کشورها، که پیشتر خواستار برگزاری جلسه اضطراری شورای امنیت سازمان ملل برای بحث درمورد وضعیت غزه شده بودند، هشدار دادند که هرگونه اقدام اسرائیل برای تصرف بخشهایی از این سرزمین نقض قوانین بینالمللی و افزایش بیثباتی در منطقه خواهد بود.
در تازهترین اقدام نیز رهبران و سران کشورهای عرب، شنبه ۲۷ اردیبهشت در سیوچهارمین دوره اجلاس سران کشورهای عضو اتحادیه عرب که در بغداد برگزار شد، پایان جنگ غزه را خواستار شدند و با صراحت تلاش اسرائیل برای کوچاندن اجباری فلسطینیها از نوار غزه را محکوم کردند.
در این دوره از اجلاس اتحادیه عرب در عراق شماری از روسا و رهبران و نمایندگانی از کشورهای عربی شرکت داشتند. آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، احمد ابو الغیط، دبیرکل اتحادیه عرب، و نمایندگانی از سازمان همکاری اسلامی، شورای همکاری خلیج، اتحادیه اروپا و پدرو سانچز، نخستوزیر اسپانیا نیز در این نشست حضور یافتند.
پدرو سانچز در اجلاس اتحادیه عرب خواستار افزایش فشار «برای توقف قتل عام در غزه» شد. آنتونیو گوترش نیز گفت که «ما اکنون به آتشبس دائمی نیاز داریم». در همین حال عبدالفتاح السیسی، رئیسجمهوری مصر، از همتای آمریکاییاش، دونالد ترامپ، خواست که «تمامی کوششهای لازم را برای تحقق آتشبس به کار گیرد».
دونالد ترامپ در گفتوگویی به بحران قحطی در غزه و ضرورت کمکهای امدادی به آنان اشاره کرده و گفته است: «ما باید به فلسطینیها نیز کمک کنیم. بسیاری از مردم در غزه از گرسنگی رنج میکشند، بنابراین باید هر دو طرف را در نظر بگیریم.» ترامپ در پاسخ به این سوال که آیا از برنامههای جنگی اسرائیل حمایت میکند یا نه، گفت که انتظار دارد طی ماه آینده «اتفاقات خوبی» رخ دهد.
براساس گزارشها، بیش از ۲.۳ میلیون نفر از ساکنان غزه در پی حمله نظامی اسرائیل پس از حمله حماس در اکتبر ۲۰۲۳، آواره شدهاند و شمار کشتهشدگان فلسطینی به حدود ۵۳ هزار نفر رسیده است.