دومین روز سفر ترامپ به عربستان سعودی؛ اشاره ترامپ به ایران و نیابتی‌ها: با «عاملان شرور» در منطقه مقابله خواهیم کرد

ترامپ در نخستین روز سفر به عربستان ده‌ها قرارداد در زمینه‌های مختلف از جمله قرارداد ۱۴۲ میلیارد دلاری تسلیحاتی امضا کرد و تحریم‌ها علیه سوریه را لغو کرد

شاهزاده محمد بن سلمان و دونالد ترامپ- وزارت خارجه عربستان سعودی
 

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا که روز سه‌شنبه با استقبالی با شکوه وارد عربستان سعودی شد، امروز (چهارشنبه) در دومین روز سفر خود به این کشور در نشست شورای همکاری خلیج‌ فارس شرکت کرد. او همچنین با احمد الشرع، رهبر سوریه در حاشیه این کنفرانس دیدار کرد.

ترامپ عصر روز سه‌شنبه در جریان سخنرانی در کنفرانس سرمایه‌گذاری سعودی-آمریکا در ریاض اعلام کرد تحریم‌ها علیه سوریه را لغو می‌کند. او در نخستین ساعات ورود به ریاض نیز ده‌ها قرارداد و توافق در حوزه‌های مختلف از جمله توافقی به ارزش ۱۴۲ میلیارد دلار در زمینه فروش تجهیزات دفاعی امضا کرد. ترامپ شاهزاده محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی را رهبری فوق‌العاده توصیف کرد و گفت بسیار به او علاقمند است.

او در این سخنرانی با اشاره به اینکه جمهوری اسلامی کمر به نابودی ایران بسته و کشور بدون برق و آب مانده، گفت ساختمان‌های سربرافراشته پیش از انقلاب در ایران حالا در حال فروریختن هستند و جمهوری اسلامی مراتع سبز را به بیابان تبدیل کرده است در حالی که پروژه‌های زیرساختی که تا کنون کسی مشابه آنها را ندیده در عربستان سعودی در حال اجراست و عربستان صحرا را به زمین کشاورزی تبدیل کرده است. ترامپ به «رژیم ایران» توصیه کرد که راهی را که عربستان سعودی دنبال کرده، پیش بگیرد. او گفت می‌خواهد ایران کشوری آباد باشد و به دنبال توافق است اما زمان جمهوری اسلامی برای تصمیم‌گیری محدود است.

ترامپ پس از حضور در نشست شورای همکاری خلیج فارس به قطر رفت و روز پنجشنبه نیز در امارات متحده عربی خواهد بود.

 

استقبال رسمی امیر قطر از ترامپ

شیخ تمیم بن حمد آل ثانی، امیر قطر، هنگام پیاده شدن ترامپ از هواپیمای ریاست جمهوری آمریکا در دوحه، از او استقبال کرد.

دو رهبر از فرش قرمز عبور کردند و پیش از سوار شدن ترامپ به وسیله نقلیه، با یکدیگر صحبت کردند.

 

«احتمال» سفر ترامپ به ترکیه برای ملاقات با پوتین و زلنسکی

ترامپ هنگام سوار شدن به هواپیمای ریاست جمهوری برای ترک ریاض، در گفتگو با خبرنگاران گفت که «احتمال دارد» روز پنجشنبه برای مذاکرات برنامه‌ریزی‌شده در مورد جنگ اوکراین به ترکیه برود.

او همچنین گفت که در مورد برنامه‌های ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه، برای این مذاکرات مطمئن نیست.

ترامپ گفت: «او دوست دارد من آنجا باشم و این یک احتمال است. نمی‌دانم اگر من آنجا نباشم، او [پوتین] آنجا خواهد بود یا نه. خواهیم فهمید.»

ترامپ وارد قطر شده است و قرار است شب را در آنجا بماند. او قصد دارد روز پنجشنبه در آخرین مرحله از سفر خود به امارات متحده عربی سفر کند.

احمد الشرع: دستور ترامپ برای لغو تحریم‌ها، گشودن مسیری جدید برای سوریه است

پس از نشست سه‌جانبه میان دونالد ترامپ، احمد الشرع (رئیس‌جمهور موقت سوریه) و شاهزاده محمد بن سلمان ولیعهد عربستان در ریاض، احمد الشرع با صدور بیانیه‌ای از تصمیم رئیس‌جمهور آمریکا برای لغو تحریم‌های اعمال‌شده علیه سوریه استقبال کرد و آن را «گامی تعیین‌کننده» برای آغاز «دوران بازسازی و ثبات سیاسی» در این کشور خواند.

الشرع همچنین از تلاش‌های ولیعهد عربستان سعودی برای میانجی‌گری در لغو این تحریم‌ها قدردانی کرد و گفت:

«این تصمیم می‌تواند مسیر جدیدی برای تحقق امنیت، ثبات و بازسازی کشور فراهم کند.»

به‌گفته وزارت خارجه سوریه، گفت‌وگوهای میان ترامپ و الشرع بر محورهای مبارزه با تروریسم، خروج نیروهای شبه‌نظامی خارجی از خاک سوریه و نابودی کامل داعش متمرکز بوده است.

اسعد الشیبانی، وزیر خارجه سوریه، این دیدار را یک «دستاورد برای ملت سوریه» توصیف کرد و آن را گامی مهم در بازگشت سوریه به جایگاه طبیعی خود در منطقه و تعامل با قدرت‌های جهانی دانست.

کاخ سفید نیز در بیانیه‌ای اعلام کرد که احمد الشرع از رئیس‌جمهور آمریکا خواسته است تا شرکت‌های آمریکایی را برای سرمایه‌گذاری در حوزه نفت و گاز سوریه ترغیب کند.

همچنین ترامپ از دولت موقت سوریه خواسته است که در جلوگیری از احیای مجدد داعش و مدیریت مراکز نگهداری عناصر بازداشتی این گروه تروریستی با ایالات متحده همکاری کند.

ایالات متحده و اتحادیه اروپا از زمان آغاز جنگ داخلی در سوریه در سال ۲۰۱۱، تحریم‌های گسترده‌ای علیه دولت بشار اسد وضع کردند. در سال‌های اخیر برخی از این تحریم‌ها به حالت تعلیق درآمده بودند، اما تصمیم کنونی ترامپ برای لغو کامل تحریم‌ها، چرخشی راهبردی در سیاست آمریکا نسبت به دمشق محسوب می‌شود.

پایان اجلاس شورای همکاری خلیج فارس و آمریکا در ریاض

پنجمین اجلاس سران کشورهای شورای همکاری خلیج فارس (GCC) و ایالات متحده آمریکا با سخنرانی‌های پایانی مقامات ارشد و شاهزاده محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی، به کار خود پایان داد.

در بخش پایانی این اجلاس، جاسم محمد البدیوی، دبیرکل شورای همکاری خلیج فارس، و فهد بن محمود آل‌سعید، معاون نخست‌وزیر عمان، سخنرانی کردند و از تلاش مشترک برای تقویت وحدت منطقه‌ای و همکاری با آمریکا تقدیر کردند.

ولیعهد سعودی در سخنان پایانی خود گفت:

«از مشارکت رهبران شورای همکاری و حضور رئیس‌جمهور ترامپ صمیمانه قدردانی می‌کنیم؛ این حضور نشان‌دهنده استحکام پیوندهای ماست. مشتاقانه در انتظار همکاری‌های بیشتر در آینده هستیم.»

همچنین پادشاه بحرین، حمد بن عیسی آل‌خلیفه و امیر کویت، مشعل الاحمد الصباح نیز در نشست عمومی سخنرانی کردند. هر دو رهبر با تأکید بر اهمیت حمایت از حقوق ملت فلسطین، ابراز امیدواری کردند که آمریکا در روند ثبات‌سازی منطقه‌ای نقش مثبت و فعالی ایفا کند.

امیر کویت گفت:

«اعضای شورای همکاری خلیج فارس با قاطعیت معتقدند که امنیت منطقه مسئولیتی مشترک است، و همکاری با ایالات متحده یکی از ارکان اساسی تحقق این هدف به‌شمار می‌رود.»

ترامپ به ولیعهد سعودی: از تو ممنونم، قرار است زیاد همدیگر را ببینیم

ترامپ در سخنان خود در اجلاس سران کشورهای شورای همکاری خلیج فارس با آمریکا در ریاض، از شاهزاده محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی به دلیل میهمان‌نوازی او و میزبانی اجلاس در ریاض تشکر کرد و گفت:

«برای من افتخاری بود که چند روز را در کنار شما گذراندم. به‌زودی دوباره شما را خواهم دید — و آن‌طور که پیداست، زیاد همدیگر را خواهیم دید.»

دونالد ترامپ همچنین از تلاش‌های رهبران این کشورها برای پایان دادن به جنگ غزه و آزادی گروگان‌ها تشکر کرد و آن را «نقشی سازنده» خواند.

او گفت:

«من نیز مانند بسیاری در این منطقه، به آینده‌ای امن و همراه با کرامت برای مردم فلسطین امیدوارم.»

با این حال، ترامپ رهبران حماس را عامل اصلی مانع‌تراشی در این مسیر دانست و گفت حملات آن‌ها علیه غیرنظامیان، مانع پیشرفت واقعی در مسیر صلح است.

رئیس‌جمهور آمریکا افزود:

«از کمک کشورهای خلیج فارس برای پایان دادن به این درگیری وحشتناک و به‌ویژه برای آزادی گروگان اسرائیلی-آمریکایی، ادان الکساندر، بسیار سپاسگزارم. در نهایت، همه گروگان‌ها از همه ملیت‌ها باید آزاد شوند — و من فکر می‌کنم این اتفاق خواهد افتاد.»

ترامپ در بخش دیگری از سخنانش تأیید کرد که واشنگتن در حال بررسی امکان عادی‌سازی روابط با سوریه است. همچنین او گفت لبنان در حال حاضر فرصت تاریخی برای ساختن آینده‌ای صلح‌آمیز پیش‌رو دارد.

نشست مشترک آمریکا و عربستان سعودی با سوریه و ترکیه

به گزارش خبرگزاری رسمی ترکیه (آناتولی)، رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهور ترکیه، روز چهارشنبه به‌صورت مجازی در نشستی سه‌جانبه با دونالد ترامپ، ولیعهد عربستان سعودی و احمد الشرع، رئیس‌جمهوری دوران گذار سوریه، شرکت کرد.

در این نشست، اردوغان اقدام اخیر دولت ترامپ در لغو تحریم‌های اعمال‌شده علیه سوریه را «تاریخی» توصیف و از آن استقبال کرد.

تا لحظه انتشار این گزارش، جزئیات بیشتری درباره محتوای جلسه منتشر نشده، اما انتظار می‌رود محورهای گفت‌وگو شامل همکاری‌های منطقه‌ای، بازسازی سوریه و آینده روابط آنکارا–دمشق باشد.

اشاره ترامپ به ایران و نیابتی‌ها: با «عاملان شرور» در منطقه مقابله خواهیم کرد

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور ایالات متحده، در سخنرانی خود در نشست مشترک با سران شورای همکاری خلیج فارس، تأکید کرد که آمریکا آماده است با هرگونه «تجاوزگری که همه ما را تهدید می‌کند» مقابله کند.

او با اشاره به فرصت‌های پیش روی خاورمیانه گفت:

«در این منطقه فرصت‌های خارق‌العاده‌ای وجود دارد، اگر فقط بتوانیم تجاوزگری گروه کوچکی از عاملان شرور را متوقف کنیم.»

ترامپ در بخشی از اظهارات خود، جو بایدن، رئیس‌جمهور پیشین آمریکا را متهم کرد که با سیاست‌هایش به ایران و نیروهای نیابتی آن قدرت بخشیده و همزمان از متحدان خلیج فارسی خود روی‌گردان شده است.

وی افزود:

«آن دوران تمام شده. همه کسانی که این‌جا حاضرند، می‌دانند که وفاداری من به کجاست.»

ترامپ همچنین بر آمادگی‌اش برای توافق با ایران تأکید کرد، اما با شروطی مشخص:

«می‌خواهم با ایران به توافقی دست پیدا کنم، اما تنها در صورتی که حمایت از تروریسم را متوقف کند، جنگ‌های نیابتی خونین را پایان دهد و به‌طور دائم و قابل‌راستی‌آزمایی، برنامه تسلیحات هسته‌ای خود را متوقف سازد.»

ترامپ همچنین در بخش دیگری از سخنانش گفت که کشورهای خلیج فارس در خط مقدم ایجاد خاورمیانه‌ای باثبات، صلح‌آمیز و شکوفا قرار دارند.

او اظهار کرد:

«من پیشرفت‌های شگفت‌انگیزی در این منطقه دیده‌ام. وحدت، دوستی و همکاری میان کشورهای خلیج فارس واقعا قابل‌تحسین است.»

 

ولیعهد سعودی: باید جنگ غزه پایان یابد و راه‌حلی پایدار برای فلسطینی‌ها شکل بگیرد

شاهزاده محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی، در نشست امروز سران کشورهای شورای همکاری خلیج فارس با رئیس‌جمهور آمریکا، خواستار پایان فوری جنگ در غزه و تلاش برای یافتن راه‌حلی جامع و پایدار برای مسئله فلسطین شد.

او با تأکید بر اهمیت همکاری با آمریکا برای توقف درگیری‌های جاری، تصریح کرد:

«امیدوارم بتوانیم با همکاری ایالات متحده، به جنگ غزه پایان دهیم و راه‌حلی فراگیر و ماندگار برای مردم فلسطین بیابیم.»

ولیعهد سعودی در ادامه از روابط کشورهای خلیج فارس با آمریکا تمجید کرد و گفت که به دنبال رسیدن این روابط به سطوحی بالاتر است.

او افزود:

«در انتظار گشودن افق‌های جدید در همه حوزه‌ها هستیم، به گونه‌ای که به نفع همه کشورهای ما باشد.»

شاهزاده محمد بن سلمان همچنین به بحران‌های جاری در یمن و سودان اشاره کرد و راه‌حل این بحران‌ها را نیز در مسیر دیپلماسی و گفت‌وگو دانست.