تضعیف سلطه حزب‌الله بر لبنان از فرودگاه آغاز شد

دولت جدید لبنان، با حمایت آمریکا، در حال سرکوب قاچاق و ریشه‌کن کردن منابع نفوذ این گروه شبه‌نظامی است

دولت جدید لبنان با حمایت آمریکا، در اقدامی جسورانه برای بازگرداندن اقتدار دولت و مهار نفوذ حزب‌الله، عملیات گسترده‌ای برای کنترل مجدد فرودگاه بین‌المللی رفیق حریری بیروت آغاز کرده است‌، فرودگاهی که سال‌ها به‌عنوان یکی از مراکز کلیدی عملیات این گروه شبه‌نظامی شناخته می‌شد.

تنها فرودگاه تجاری لبنان در منطقه‌ای پرجمعیت در جنوب بیروت واقع شده است که تحت کنترل حزب‌الله قرار دارد. به گزارش وال‌استریت ژورنال، نواف سلام، نخست‌وزیر جدید لبنان، اکنون با همکاری نهادهای امنیتی، تلاش برای تضعیف نفوذ این گروه شبه‌نظامی و بازگرداندن کنترل به دولت را آغاز کرده است.

به گفته مقام‌های ارشد لبنانی، ده‌ها نفر از کارکنان فرودگاه که مظنون به ارتباط با حزب‌الله بوده‌اند اخراج شده‌اند و با اجرای قوانینی که مدت‌ها نادیده گرفته شده بودند، شماری از قاچاقچیان بازداشت شده‌اند. پروازها از ایران، متحد اصلی حزب‌الله، از فوریه به حالت تعلیق درآمده است و کارکنان فرودگاه می‌گویند که دیگر به هیچ هواپیما یا مسافری اجازه عبور بدون بازرسی داده نمی‌شود. همچنین، فناوری‌های نظارتی هوش مصنوعی در حال نصب در این فرودگاه است.

نواف سلام در گفت‌وگو با وال استریت ژورنال گفت: «تفاوت را می‌توان احساس کرد. ما برای اولین بار در تاریخ معاصر لبنان، در مبارزه با قاچاق عملکرد بهتری داریم.»

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

این اقدام‌ها بخشی از تلاش گسترده‌تر دولت لبنان برای مهار قدرت حزب‌الله است، قدرتی که پس از کارزار نظامی اسرائیل در اواخر سال گذشته به‌شدت آسیب دیده است. توافق آتش‌بس در ماه نوامبر به دولت لبنان فرصتی داد تا پس از سال‌ها، بار دیگر کنترلش بر مناطق تحت نفوذ حزب‌الله را تثبیت کند.

مقام‌های آمریکایی و اسرائیلی با احتیاط از پیشرفت لبنان ابراز رضایت کرده‌اند. یکی از مقام‌های ارشد آمریکایی عضو کمیته نظارت بر آتش‌بس گفت دلایلی برای امیدواری وجود دارد، آنچه امروز می‌بینیم شش ماه پیش اصلا قابل تصور نبود.

به گفته یکی از مسئولان امنیتی، اخیرا تلاش برای قاچاق بیش از ۲۲ کیلوگرم طلا از طریق فرودگاه و انتقال آن به حزب‌الله ناکام مانده است. با سقوط بشار اسد در سوریه و روی کار آمدن دولتی که با جمهوری اسلامی ایران و حزب‌الله دشمنی دارد، مسیرهای اصلی ارسال تسلیحات از طریق سوریه مسدود شده است و این گروه برای بازسازی زرادخانه‌اش و رسیدگی به مجروحان جنگی با چالش‌های مالی جدی مواجه است.

با وجود آتش‌بس، اسرائیل به حملات هوایی به مواضع حزب‌الله ادامه می‌دهد و نیروهایش همچنان در برخی مواضع جنوب لبنان مستقرند.

نمایندگان حزب‌الله تایید می‌کنند که این گروه ضربات سختی خورده است. ابراهیم موسوی، نماینده حزب‌الله در پارلمان لبنان، گفت: «با کشته شدن اعضا، رهبران‌ و نابودی بخش بزرگی از زرادخانه‌، ضربات بسیار شدیدی را متحمل شده‌ایم.»

رقبای داخلی حزب‌الله می‌گویند پیش از آغاز سرکوب دولتی در سال جاری، این گروه از طریق کارکنان همسو در بخش زمینی فرودگاه و همچنین گروه بزرگی در پارلمان، نفوذ گسترده‌‌اش در فرودگاه را حفظ کرده بود که به حزب‌الله امکان می‌داد تلاش‌ها برای اصلاحات را با مانع‌ مواجه کند.

غسان حاصبانی، معاون پیشین نخست‌وزیر و از بلوک پارلمانی مخالف حزب‌الله، گفت: «این فرودگاه نقطه ورودی اصلی برای حمایت از فعالیت‌های شبه‌دولتی بود. نادیده گرفتن عامدانه‌ای در کار بود. در نبود توجه و فشار بین‌المللی، اقدام موثری صورت نمی‌گرفت.»

یکی از آزمون‌های جدی در فوریه رخ داد، زمانی که نیروهای امنیتی لبنان با هواداران حزب‌الله که مسیرهای منتهی به فرودگاه را در اعتراض به ممانعت از فرود یک پرواز ایرانی بسته بودند، برخورد کردند. این رویارویی به درگیری خشونت‌بار نادری بین دو جناح انجامید.

دولت لبنان برای کاهش وابستگی به فرودگاهی که همواره در معرض نفوذ سیاسی و حمله نظامی قرار دارد، قصد دارد فرودگاه تجاری و باری دیگری در شمال لبنان، نزدیک مرز سوریه و خارج از حوزه نفوذ حزب‌الله، احداث کند.

نواف سلام گفت: «آن‌ها (حزب‌الله) کسانی بودند که نمی‌خواستند دولت لبنان سراغ ساخت فرودگاه برود. اما حالا اوضاع تغییر کرده است.»

بیشتر از جهان