آمریکا «وضعیت حفاظت موقت» هزاران مهاجر افغان را لغو کرد

بیش از ۷۰ هزار نفر با «مجوز اقامت موقت» وارد خاک آمریکا شده‌اند

پناهجویان افغان در فرودگاه پریستینا در کوزوو از هواپیمای ارتش آمریکا پیاده شده‌اند-ARMEND NIMANI / AFP

وزارت امنیت داخلی ایالات متحده اعلام کرد که دولت دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا، «وضعیت حفاظت موقت» (TPS) هزاران مهاجر افغان و کامرونی را لغو کرده است. این اقدام در چارچوب سیاست‌های سخت‌گیرانه او علیه مهاجرت غیرقانونی صورت می‌گیرد.  

طبق گفته سخنگوی این وزارت‌خانه، حدود ۱۴هزار و ۶۰۰ افغان که پیش‌تر واجد شرایط دریافت «وضعیت حفاظت موقت» بودند، این حمایت را در ماه مه از دست خواهند داد. همچنین وضعیت حفاظت حدود هفت هزار و۹۰۰ مهاجر کامرونی نیز در ماه ژوئن پایان می‌یابد.  

دونالد ترامپ که از ژانویه سال جاری میلادی بار دیگر زمام امور را در کاخ سفید در دست گرفت، وعده داده بود که شمار بی‌سابقه‌ای از مهاجران غیرقانونی را از خاک آمریکا اخراج خواهد کرد. در همین راستا، دولت او به لغو حمایت‌های موقتی قانونی برای مهاجران اقدام کرد تا دامنه افراد اخراج مهاجران را افزایش دهد. 

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

 

ترامپ منتقد سرسخت سیاست‌های مهاجرتی دولت پیشین به رهبری جو بایدن است. او بارها گفته است که برنامه‌های بایدن برای اعطای وضعیت قانونی به مهاجران از حدود قانونی فراتر رفته است و غیرقانونی است. 

«وضعیت حفاظت موقت» به افرادی اعطا می‌شود که کشورشان با بلایای طبیعی، درگیری‌های مسلحانه یا رویدادهای فوق‌العاده مواجه است. این وضعیت، که بین شش تا ۱۸ ماه اعتبار دارد و در وزارت امنیت داخلی تمدیدپذیر است، از اخراج مهاجران جلوگیری می‌کند و به آنان اجازه کار می‌دهد.  

تریشا مک‌لافلین، سخنگوی وزارت امنیت داخلی ایالات متحده، در بیانیه‌ای به نقل از کریستی نوم، وزیر امنیت داخلی این کشور، گفت که باتوجه به شرایط کنونی افغانستان و کامرون، دلیلی برای تمدید «وضعیت حفاظت موقت» وجود ندارد. 

مک‌لافلین گفت: «بررسی‌های ما نشان می‌دهد که شرایط کنونی در این کشورها نیاز به ادامه وضعیت حفاظت موقت ندارد.» 

سیاست‌های سخت‌گیرانه در برابر مهاجران، در میان مهاجران افغان ساکن آمریکا نگرانی ایجاد کرده است. فرهاد، پناهجوی افغان که در ایالت ویرجینیا زندگی می‌کند، پس از سقوط کابل از طریق پروازهای نظامی ابتدا به قطر و سپس به آمریکا منتقل شد. او به ایندیپندنت فارسی گفت که سال گذشته برای دریافت پناهندگی در آمریکا درخواست داده و تاکنون منتظر پاسخ نهایی پرونده‌اش است.  

فرهاد می‌گوید: «من خیلی می‌ترسم که سند کار من باطل نشود و همچنین من را به افغانستان اخراج کنند. مثل من هزاران نفر است که از ترس طالبان به آمریکا آمده‌ایم، اما در بی‌سرنوشتی قرار داریم. من امیدوارم که هرچه زودتر پناهندگی من قبول شود، تا از خطر اخراج به افغانستان جلوگیری شود.» 

 او خواهان آن است که دولت آمریکا، با در نظر گرفتن سلطه طالبان بر افغانستان، از سخت‌گیری‌های بیشتر در روند رسیدگی به پرونده‌های مهاجرتی افغان‌ها خودداری کند و شرایط این گروه آسیب‌پذیر را با واقع‌بینی و مسئولیت‌پذیری بیشتری بررسی کند. 

پس از سقوط کابل و بازگشت طالبان به قدرت در سال ۲۰۲۱، ایالات متحده بیش از ۸۲ هزار افغان را از افغانستان خارج کرد که از این میان، بیش از ۷۰ هزار نفر با «مجوز اقامت موقت» (Parole) وارد خاک آمریکا شدند؛ مجوزی که به آن‌ها اجازه اقامت قانونی دوساله می‌داد.  

در سال ۲۰۲۳، وزارت امنیت داخلی اعلام کرد که به دلیل ادامه درگیری‌های مسلحانه و بی‌ثباتی در افغانستان، اعطای «وضعیت حفاظت موقت» به افغان‌ها توجیه‌پذیر است. اما اکنون با تصمیم دولت جدید ترامپ، این حمایت نیز در حال پایان یافتن است.  

در همین حال، فعالان حقوق مهاجران گزارش داده‌اند که شماری از افغان‌ها که از طریق اپلیکیشن «سی‌بی‌وان» (CBP One) – یکی از برنامه‌های دولت بایدن برای ورود قانونی مهاجران – وارد خاک آمریکا شده‌اند، به‌تازگی اخطاریه‌هایی مبنی بر لغو مجوز موقت اقامت خود دریافت کرده‌اند. براساس این اخطاریه‌ها، آنان برای ترک خاک آمریکا تنها هفت روز فرصت دارند.  

تریشا مک‌لافلین تایید کرد که وزارت امنیت داخلی برخی از این مجوزها را لغو کرده است و افزود: «این اقدام در چارچوب اختیارات اختیاری وزارت‌خانه صورت گرفته است.» او درباره شمار دقیق لغوها اطلاعاتی ارائه نکرد.  

او همچنین گفت: «به این افراد توصیه شده است که از طریق اپلیکیشن «سی‌بی‌‌پی‌هوم» (CBP Home) داوطلبانه کشور را ترک کنند.»  

گفتنی است که اخطاریه‌های مشابهی نیز در هفته گذشته به‌اشتباه برای گروهی از مهاجران اوکراینی ارسال شده بود.  

با لغو وضعیت «وضعیت حفاظت موقت» و محدود شدن «مجوز اقامت موقت»، هزاران مهاجر افغان اکنون در معرض خطر اخراج از آمریکا قرار دارند؛ تصمیمی که نگرانی‌های حقوق بشری بسیاری را برانگیخته است. فعالان حقوق مهاجران هشدار داده‌اند که بازگرداندن این افراد به کشورهایی مانند افغانستان، جایی که طالبان هنوز بر آن سلطه دارد، جان آن‌ها را به خطر می‌اندازد. 

بیشتر از جهان