گرانی بی‌پایان، مهمان سفره مردم؛ شیربرنج هم غذای اعیانی شد

رهبر جمهوری اسلامی با وجود تحریم‌های اقتصادی غرب، همچنان بر تداوم سیاست‌های هسته‌ای و نظامی خود اصرار دارد

طرح گرافیکی از یک سفره غذایی ساده حاوی شیربرنج و نان‌ــ ایندیپندنت فارسی

در حالی که شیربرنج تا پیش از این در بسیاری از استان‌های ایران یک غذای ساده، خانگی و سنتی محسوب می‌شد، گرانی روزافزون قیمت برنج، شیر و شکر موجب شده است این غذای محبوب هم برای طبقات کم‌برخوردار در ایران دست‌نیافتنی شود.

به گزارش ایندیپندنت فارسی، بررسی قیمت انواع کالاهای خوراکی در ایران در روز پنجشنبه ۲۱ فروردین نشان می‌دهد نرخ اکثر اقلام مهم سفره‌ خانوارها با شیب تند در حال افزایش و ادعای مقام‌های دولت مسعود پزشکیان درباره موفقیت در مهار قیمت‌ها، دور از واقعیت است.

اکنون برای بیش از ۷۰ درصد جمعیت ایران علاوه بر اجناسی مانند گوشت قرمز و مرغ، میوه یا آجیل هم به کالاهای اعیانی تبدیل شده‌اند و قفسه‌های روغن مایع و روغن نباتی فروشگاه‌های زنجیره‌ای و سوپر مارکت‌های بزرگ پایتخت ایران نیز به دلیل مشکلات تخصیص ارز ترجیحی و نابسامانی در واردات مواد اولیه، همچنان خالی است؛ آنچه باعث شده است در سوپرمارکت‌های کوچک، روغن تا ۵۰ درصد گران‌تر از قیمت درج‌شده روی بسته‌ها به فروش برسد.

در همین حال قیمت انواع فراورده‌های لبنی هم با وجود کاهش تقاضا، در ۲۰ روز اخیر بین ۵ تا ۲۰ درصد افزایش داشته، به طوری که اکنون قیمت یک بسته پنیر ۵۰۰ گرمی از یک کیلو مرغ گران‌تر است.

در بازار حبوبات هم قیمت‌ها در مدت مشابه روند صعودی طی کرده و به‌طور مثال، لوبیا چیتی در یک هفته از ۳۵۰ به ۳۶۵ هزار تومان در هر بسته ۹۰۰ گرمی رسیده، عدس ۲۲۰ هزار تومان، نخود ۲۲۸ هزار تومان و لپه هم ۲۶۰ هزار تومان شده است.

بازار برنج ایرانی نیز کماکان با افزایش قیمت مواجه است. هر کیلوگرم برنج هاشمی از حدود ۱۸۵ هزار تومان در هفته پایانی اسفند ۱۴۰۳ به ۲۲۰ هزار تومان در هفته سوم فروردین ۱۴۰۴ رسید. این در حالی است که موجودی برنج ایرانی در بازار بالا بود و عرضه برنج هندی هم ادامه دارد.

وب‌سایت فرارو روز ۴ فروردین در گزارشی بر اساس روند نمودار نرخ تورم دولتی در آستانه سال جدید، پیش‌بینی کرد که با توجه به افزایش ۷۰ درصدی نرخ دلار در شش ماه اخیر، تورم قیمت انواع کالاهای اساسی در بهار ۱۴۰۴ حتی از بهار ۱۴۰۰، ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ نیز بیشتر باشد.

بر اساس آمارهای دولتی، نرخ تورم خوراکی‌ها در اسفند گذشته ۴ درصد از تورم عمومی بیشتر بود. مرکز آمار نرخ تورم کالاهای خوراکی و آشامیدنی را در اسفند ۴۱ درصد اعلام کرد که به معنای رشد متوسط ۴۱ درصدی در مقایسه با اسفند ۱۴۰۲ بود. اما حالا پیش‌بینی می‌شود تورم قیمت اقلام خوراکی در بهار ۱۴۰۴ از ۵۰ درصد هم فراتر رود و رکوردی جدید در این حوزه رقم بخورد.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

رئیس اتحادیه بنکداران مواد غذایی در تهران روز ۲۳ اسفند تایید کرد که کالاهای اساسی و اقلام خوراکی حیاتی در ایران طی کمتر از یک سال دست‌کم «۱۰۰ درصد افزایش قیمت» داشته‌اند.

سمیه گلپور، رئیس کانون انجمن‌های صنفی کارگری ایران، نیز در صداوسیمای جمهوری اسلامی با تاکید بر اینکه «در حال حاضر در جنگ اقتصادی هستیم» گفته بود: «بر اساس منابع رسمی، در طول ۱۳ سال اخیر ۱۹۰ درصد از قدرت خرید کارگران کاهش پیدا کرده است و جبران آن در یک شب یا یک سال امکان‌پذیر نیست. بسیاری از کارخانه‌ها از کارگر خالی شده و کارگران برای تامین معاش به مشاغل غیررسمی روی آورده‌اند.»

تحریم‌های اقتصادی غرب علیه جمهوری اسلامی به دلیل سیاست‌های جنگ‌طلبانه علی خامنه‌ای و اصرار بر سرمایه‌گذاری در حوزه‌های هسته‌ای و نظامی یا حمایت از شبه‌نظامیان خارجی، به‌عنوان اصلی‌ترین دلیل تورم مهارناپذیر و گسترش هرچه بیشتر فقر در جامعه ایران معرفی می‌شود.

بیشتر از اقتصاد