حذف بودجه رسانه‌های دولتی آمریکا؛ صدای آمریکا و رادیو فردا خاموش می‌شوند

در بیانیه کاخ سفید، صدای آمریکا به «سوگیری چپ‌گرایانه» متهم شده است

نمایی از ساختمان ساختمان آژانس رسانه‌های جهانی ایالات متحده در واشینگتن- رویترز

براساس فرمان اجرایی دونالد ترامپ، کارکنان «صدای آمریکا» تا اطلاع ثانوی به مرخصی اجباری با حقوق رفتند و بودجه رادیو اروپای آزاد که که در بخش فارسی با نام «رادیو فردا» فعالیت می‌کرد نیز کاملا قطع شد.

در همین راستا قرارداد کاری بیش از یک‌هزار و ۳۰۰ نفر از کارکنان صدای آمریکا از روز شنبه ۱۵ مارس به حالت تعلیق درآمد و تامین مالی دو سرویس خبری ایالات متحده که برای مخاطبان تحت حکومت‌های اقتدارگرا برنامه پخش می‌کردند، متوقف شد. این اقدام یک روز پس از آن صورت گرفت که دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا، دستور کاهش شدید فعالیت نهاد مادر این رسانه دولتی، یعنی آژانس رسانه‌های جهانی ایالات متحده (USAGM)، و شش آژانس فدرال دیگر را صادر کرد.

مایکل آبراموویتز، مدیر صدای آمریکا، اعلام کرد که تقریبا تمامی یک‌هزار و ۳۰۰ خبرنگار، تهیه‌کننده و دستیار این رسانه به مرخصی اجباری فرستاده شده‌اند. این وضعیت موجب اختلال شدید در فعالیت رسانه‌ای شده است که برنامه‌هایش را به ۵۰ زبان مختلف پخش می‌کرد.

مدیر صدای آمریکا در لینکدین نوشت: «عمیقا متاسفم که برای نخستین بار در ۸۳ سال گذشته، صدای پرافتخار «صدای آمریکا» خاموش شده است.» او تاکید کرد که این رسانه «نقش مهمی در مبارزه برای آزادی و دموکراسی در سراسر جهان» ایفا کرده است.

نهاد مادر صدای آمریکا همچنین کمک‌های مالی‌اش به «رادیو اروپای آزاد» و «رادیو آسیای آزاد» را قطع کرد. «رادیو اروپای آزاد/ رادیو آزادی» در شبکه‌های مختلف برای کشورهای واقع در اروپای شرقی، آسیای میانه، و خاورمیانه برنامه پخش می‌کند و از این میان «رادیو فردا» به زبان فارسی و برای ایرانی‌ها پخش می‌شود. «رادیو آسیای آزاد» هم برنامه‌هایش به چین و کره شمالی اختصاص دارد.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

به گزارش رویترز، دستورات ترامپ ضربه‌ای سنگین به سازمانی وارد کرد که در کشورهای اقتدارگرا منبع اخبار موثق شناخته می‌شود. صدای آمریکا در سال ۱۹۴۲ برای مقابله با تبلیغات نازی‌ها تاسیس شد و اکنون در هفته ۳۶۰ میلیون نفر مخاطب دارد. طبق آخرین گزارش این سازمان به کنگره، آژانس رسانه‌های جهانی ایالات متحده در مجموع حدود سه هزار و ۵۰۰  کارمند دارد و بودجه آن در سال ۲۰۲۴ حدود ۸۸۶ میلیون دلار بوده است.

ویلیام گالو، رئیس دفتر صدای آمریکا در سئول، روز یکشنبه اعلام کرد که دسترسی او به تمامی سامانه‌ها و حساب‌های سازمانی قطع شده است. او در رسانه اجتماعی بلواسکای نوشت: «تنها چیزی که همیشه می‌خواستم این بود که بدون جهت‌گیری و براساس حقیقت گزارش کنم، فارغ از اینکه کدام دولت را پوشش می‌دهم. اگر این برای کسی تهدید محسوب می‌شود، پس باشد!»

انتقاد شدید متحد ترامپ از صدای آمریکا

کاری لیک، مجری سابق اخبار و از متحدان ترامپ که مدیر جدید صدای آمریکا معرفی شده بود، در بیانیه‌ای آژانس رسانه‌های جهانی ایالات متحده را «فسادی عظیم و باری بر دوش مالیات‌دهندگان آمریکایی» توصیف کرد و گفت که این نهاد «نجات‌دادنی نیست».

به گزارش رویترز، او که خود را مشاور ارشد این آژانس معرفی کرد، تاکید کرد که این سازمان را تا جایی که قانون اجازه می‌دهد کوچک خواهد کرد.

در وب‌سایت رادیو اروپای آزاد آمده است که دولت روسیه این رسانه را «سازمان نامطلوب» نامیده و به خوانندگان خود در روسیه و مناطق تحت اشغال روسیه در اوکراین هشدار داده که ممکن است به دلیل پسندیدن یا به اشتراک گذاشتن محتوای مطالب رادیو اروپای آزاد جریمه یا راهی زندان شوند.

یان لیپاوسکی، وزیر امور خارجه جمهوری چک، در واکنش به این تصمیم گفت که «رادیو اروپای آزاد» برای مردم تحت حکومت‌های تمامیت‌خواه یک «چراغ راهنما» بود. او در رسانه اجتماعی ایکس نوشت: «از بلاروس تا ایران، از روسیه تا افغانستان، رادیو اروپای آزاد و صدای آمریکا از معدود منابع خبری آزاد برای مردمی‌اند که در آزادی زندگی نمی‌کنند.»

انتقاد نهادهای حامی آزادی مطبوعات

این تصمیم در پی امضای فرمان اجرایی ترامپ در روز جمعه ۱۴ مارس اجرایی شد. طبق این دستور، آژانس رسانه‌های جهانی ایالات متحده و شش آژانس فدرال دیگر باید فعالیت‌هایشان را به حداقل سطحی که قانون الزام می‌کند کاهش دهند. ترامپ در این دستور تاکید کرد که این اقدام برای کاهش بوروکراسی ضروری است.

اما مایک بالسامو، رئیس باشگاه ملی مطبوعات در واشینگتن، طی بیانیه‌ای گفت که این اقدام تعهد آمریکا به حمایت از رسانه‌های آزاد و مستقل را تضعیف می‌کند. او افزود: «دهه‌هاست که صدای آمریکا، روزنامه‌نگاری مستقل و مبتنی‌بر واقعیت را اغلب در جاهایی که آزادی مطبوعات وجود ندارد به مخاطبان جهانی ارائه می‌دهد.»

همچنین سازمان گزارشگران بدون مرز، که مقر آن در پاریس است، نیز این اقدام را محکوم کرد و آن را «تهدیدی برای آزادی مطبوعات در سراسر جهان» دانست. این سازمان تاکید کرد که این تصمیم «۸۰ سال سابقه حمایت آمریکا از جریان آزاد اطلاعات» را نادیده می‌گیرد.

در ادامه بی فنگ، رئیس رادیو آسیای آزاد، توقف بودجه این رسانه را «هدیه‌ای به دیکتاتورها و مستبدان، ازجمله حزب کمونیست چین» دانست و گفت که این اقدام «دست دیکتاتورها و مستبدان را برای اعمال نفوذ بدون مانع باز می‌گذارد».

حمایت برخی جمهوری‌خواهان از این اقدام

برخی جمهوری‌خواهان مدت‌هاست که صدای آمریکا و سایر رسانه‌های دولتی را به «سوگیری علیه محافظه‌کاران» متهم می‌کنند و خواستار تعطیلی آن‌ها شده‌اند. آن‌ها این اقدام را بخشی از تلاش‌های ایلان ماسک و وزارت کارآمدسازی زیر نظر او در دولت ترامپ، برای کوچک کردن دولت می‌دانند.

تاکنون این وزارتخانه که با نام اختصاری «دُج» (DOGE) شناخته می‌شود، تاکنون ازمیان ۲.۳ میلیون کارمند غیرنظامی دولت فدرال بیش از ۱۰۰هزار نفر را حذف کرده، کمک‌های خارجی را متوقف ساخته و هزاران برنامه و قرارداد را لغو کرده است.

علاوه بر آژانس رسانه‌های جهانی ایالات متحده، دستور اجرایی ترامپ شامل کاهش شدید فعالیت‌های سازمان خدمات میانجی‌گری و سازش فدرال، مرکز بین‌المللی وودرو ویلسون برای پژوهشگران، موسسه خدمات موزه‌ها و کتابخانه‌ها، شورای بین‌سازمانی ایالات متحده در امور بی‌خانمان‌ها، صندوق موسسات مالی توسعه اجتماعی و آژانس توسعه کسب‌وکارهای اقلیت نیز می‌شود. این دستور تصریح کرده است که این نهادها تنها باید «در حداقل سطح ممکن که قانون ایجاب می‌کند» به فعالیتشان ادامه دهند.

در بیانیه کاخ سفید این اقدامات تلاشی برای جلوگیری از «تحمیل هزینه‌های اضافی بر مالیات‌دهندگان بابت تبلیغات افراطی» توصیف شده است. در این بیانیه همچنین از صدای آمریکا انتقاد شده و به «سوگیری چپ‌گرایانه» متهم شده است.

بیشتر از جهان