گرینلندیها روز سهشنبه برای انتخابات پارلمانی پای صندوقهای رای میروند، انتخاباتی که احتمالا بهدلیل پیام ژئوپلیتیکیاش، و نه تغییرات داخلی چشمگیر، تاریخی خواهد شد.
به گزارش فاکس نیوز، گزینه استقلال گرینلند از دانمارک مستقیم در این رایگیری مطرح نیست، اما نتیجه انتخابات پارلمانی گرینلند نشان خواهد داد که این جزیره چگونه میتواند به سمت جدایی از کپنهاگ برود و همزمان با آنچه برخی منتقدان تهدیدهایی از جانب دونالد ترامپ میبینند، مقابله کند.
انتخابات پارلمانی در بزرگترین جزیره جهان، که کمتر از ۶۰ هزار نفر جمعیت دارد، تاکنون پوشش خبری چندانی نداشته است، زیرا تاثیر چندانی بر مسائل جهان نداشت.
اما وضعیت در ژانویه تغییر کرد، وقتی دونالد ترامپ، پیش از مراسم تحلیفش، احتمال «تصاحب» گرینلند از طریق ابزارهای اقتصادی یا نظامی را رد نکرد و از آن زمان تاکنون، چندین بار علاقهاش به این جزیره راهبردی را ابراز کرده است.
در حالی که اکثریت گرینلندیها از استقلال از دانمارک حمایت میکنند، هیچ نماینده موافق پیوستن گرینلند به آمریکا در این دوره نامزد نشده است. اما نالراک، حزب اصلی مخالف دولت، که در حال حاضر فقط پنج کرسی از ۳۱ کرسی پارلمان گرینلند را در اختیار دارد، ممکن است راهحلی برای دستیابی به استقلال پیدا کرده باشد که همزمان مورد توجه ترامپ نیز قرار بگیرد.
کوپانوک اولسن، نامزد ۳۹ ساله حزب نالراک، که با بیش از یک میلیون دنبالکننده در اینستاگرام، تیکتاک و یوتیوب حضوری گسترده در رسانههای اجتماعی دارد، در ژانویه ویدیویی منتشر کرد که در آن بدون اشاره مستقیم به موضعش در قبال پیشنهاد ترامپ، تاکید کرد که از گسترش همکاریهای گرینلند حمایت میکند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
او گفت: «من به استقلال گرینلند بهشدت باور دارم. برای دستیابی به این هدف، باید همکاریهایمان را گسترش دهیم و روابط تجاری با کشورهایی فراتر از دانمارک برقرار کنیم.»
گرینلند در سال ۱۹۷۹ خودمختاریاش را به دست آورد، اما دانمارک همچنان بر مسائل دفاعی و سیاست خارجی این جزیره نظارت دارد. با این حال، حزب نالراک در پی گذار سریع به استقلال کامل است.
این حزب معتقد است استقلال میتواند از طریق تقویت فرصتهای اقتصادی موجود، مانند صنعت ماهیگیری، و همچنین از طریق امضای توافقهای دفاعی با کشورهایی مانند آمریکا محقق شود. بر اساس این پیشنهاد، گرینلند در ازای دریافت تضمینهای امنیتی و بدون الحاق به خاک آمریکا، به واشینگتن اجازه خواهد داد که به فعالیتهای نظامیاش در این جزیره ادامه دهد.
البته مشخص نیست که آیا چنین توافقی نظر مساعد ترامپ را جلب خواهد کرد یا خیر، زیرا او ممکن است به این جزیره قطبی به چشم فرصتی بکر برای ذخایر نفت، گاز و عناصر نادر خاکی نگاه کند، ذخایری که گرینلند حتی خارج از دسترس اتحادیه اروپا نگه داشته است.
ترامپ روز یکشنبه بار دیگر موضعش درباره گرینلند را تکرار کرد و در رسانه اجتماعی تروث سوشال نوشت: «همانطور که در سخنرانی مشترکم در کنگره بهوضوح اعلام کردم، آمریکا از حق مردم گرینلند برای تعیین سرنوشت خود قاطعانه حمایت میکند. ما همچنان امنیت شما را تامین خواهیم کرد، همانطور که از زمان جنگ جهانی دوم کردهایم.»
او افزود: «ما آمادهایم میلیاردها دلار سرمایهگذاری کنیم تا شغلهای جدید ایجاد کنیم و شما را ثروتمند کنیمــ و اگر مایل باشید، از پیوستن شما به بزرگترین ملت جهان، ایالات متحده آمریکا، استقبال میکنیم.»
بر اساس یک نظرسنجی در ژانویه، حدود ۸۵ درصد گرینلندیها با تلاش ترامپ برای تبدیل گرینلند به بخشی از خاک آمریکا مخالفاند، از جمله موته اگده، نخستوزیر گرینلند، که در عین حمایت سرسختانه از استقلال از دانمارک است، بارها در واکنش به سخنان ترامپ گفته است «گرینلند فروشی نیست».