دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا، پس از بازگشت به کاخ سفید نشان داده است خاورمیانه برایش بیش از آنچه انتظار میرفت اولویت دارد.
به نوشته العربیه، در حالی که ترامپ در کارزار انتخاباتیاش درباره مسائل خاورمیانه صحبت کرده بود، ناظران سیاست خارجی مطمئن نبودند که خاورمیانه واقعا در اولویتهای اصلی او قرار خواهد گرفت یا خیر. با این حال، شماری از اولین نامزدهای معرفیشده افراد تیم خاورمیانه دولتش بودند.
علاوه بر اینکه فشار استیو ویتکاف، فرستاده ترامپ، در برقراری آتشبس غزه نقش داشت، اولین تماس رئیسجمهوری با رهبری خارجی با شاهزاده محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی بود، و اولین رهبر خارجی مهمان کاخ سفید نیز بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، بود.
هفته آینده، ترامپ قرار است در کاخ سفید میزبان ملک عبدالله، پادشاه اردن، باشد و گزارشها حاکی از آن است که عبدالفتاح السیسی، رئیسجمهوری مصر، هفته بعد از آن دعوت خواهد شد.
کاخ سفید روز پنجشنبه اعلام کرد که حمد بن عیسی آل خلیفه، پادشاه بحرین، نیز هفته آینده به واشنگتن سفر خواهد کرد.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
مقامهای ارشد تیم خاورمیانه ترامپ این هفته به لبنان، و سپس به اسرائیل و احتمالا اردن سفر خواهند کرد. این هیئت آمریکایی موضع جدید آمریکا درباره نقش حزبالله در دولت جدید لبنان را شفاف خواهد کرد. جنگ حزبالله و اسرائیل در ۲۷ نوامبر ۲۰۲۴ با میانجیگری آمریکا به پایان رسید.
در همین حال، مارکو روبیو، وزیر خارجه آمریکا، قرار است اواخر فوریه نخستین سفرش را به خاورمیانه داشته باشد. به گفته منابع آگاه، روبیو در این سفر به ریاض، ابوظبی، دوجه و تلآویو خواهد رفت. این سفر هنوز نهایی یا تایید نشده است، اما انتظار میرود که او ابتدا در نشست امنیتی مونیخ شرکت کند و سپس، به خاورمیانه برود.
طرح ترامپ برای جابهجایی میلیونها فلسطینی از غزه بیتردید یکی از محورهای اصلی گفتوگوهای روبیو در این سفر خواهد بود. ترامپ بارها پیشنهاد کرده است که مصر و اردن پذیرای فلسطینیان باشند، که البته کشورهای عربی با این طرح بهشدت مخالفت کردهاند.
جیمز جفری، سفیر سابق آمریکا در ائتلاف ضدداعش در دولت نخست ترامپ، به العربیه گفت: «واضح است که ترامپ اکنون روی خاورمیانه تمرکز کرده است. این موضوع خوب است، و در عین حال قابل درک است.»
او در ادامه افزود: «خاورمیانه فقط نیاز به ادامه موفقیتهای ترامپ (توافقهای پیمان ابراهیم) و بایدن (شکست شبکه نیابتی جمهوری اسلامی ایران) دارد.»
ترامپ در دوره نخست ریاستجمهوریاش میانجی امضای پیمان ابراهیم و برقراری روابط دیپلماتیک میان اسرائیل و امارات متحده عربی، بحرین و مراکش بود. محور مقاومت تحت حمایت جمهوری اسلامی نیز در پایان دولت بایدن تقریبا از هم پاشیده بود.
ترامپ حوثیهای یمن را دوباره به فهرست سازمانهای تروریستی افزوده و کارزار فشار حداکثری علیه جمهوری اسلامی ایران را احیا کرده است.
سنتکام روز پنجشنبه تصویری از ناو هواپیمابر هری ترومن منتشر کرد و در پستی به زبان عربی اعلام کرد که ارتش آمریکا به ماموریتش در این منطقه متعهد است.
یک منبع آگاه با اشاره به رویکرد متفاوت دولت ترامپ نسبت به دولت بایدن، به العربیه گفت: «ما مانند دولت بایدن منفعل نخواهیم بود و منتظر حملات نمیمانیم. انتظار تشدید اقدامهای دولت آمریکا در هفتههای آتی را داشته باشید.»
بهرغم چالشهای قابلتوجه در سایر مناطق، تمرکز فزاینده دولت ترامپ بر خاورمیانه نشاندهنده اولویتهای راهبردی و همچنین تمایل به تداوم موفقیتهای پیشین است.
با ادامه تحولات، نتایج این تلاشهای دیپلماتیک ممکن است منطقه را به گونهای هم قابل پیشبینی و هم غیرمنتظره تغییر دهد.