با نزدیک شدن زمان برگزاری انتخابات ریاستجمهوری ایالات متحده، انتقادها از خروج شتابزده دولت بایدنــهریس از افغانستان و لزوم پاسخگو کردن مسئولان ارشد در مورد پیامدهای این اقدام افزایش یافته است.
روز سهشنبه سوم مهر (۲۴ سپتامبر)، همزمان با سخنرانی جو بایدن، رئیسجمهوری ایالات متحده، در مجمع عمومی سازمان ملل، قرار بود آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، در جلسهای به میزبانی کمیته روابط مجلس نمایندگان حضور یابد و به پرسشهای نمایندگان در زمینه خروج شتابزده دولت بایدنــهریس از افغانستان پاسخ دهد، اما بلینکن از این کار خودداری کرد.
آسوشیتدپرس گزارش داد که مایکل مککال، نماینده تگزاس و رئیس کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان، در واکنش به امتناع بلینکن از شرکت در جلسه این کمیته گفت: «وزیر به جای قبول مسئولیت از مردم آمریکا پنهان میشود. او ترجیح میدهد پنهان بماند تا اینکه مقابل کمیته حاضر شود.»
مککال تاکید کرد که «بیتفاوتی عمدی» وزیر کار را به این نقطه رساند و افزود قطعنامهای علیه بلینکن در دست تدوین است که پس از تایید نمایندگان مجلس، به وزارت دادگستری فرستاده میشود.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
مایکل مککال پیش از این نیز تهدید کرده بود که اگر بلینکن در جلسه کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان حاضر نشود و به پرسشهای مرتبط با خروج شتابزده از افغانستان و نقش وزارت خارجه ایالات متحده در این روند پاسخ ندهد، به دادگاه معرفی خواهد شد.
قطعنامه علیه بلینکن اکنون باید برای تمام نمایندگان مجلس ارسال شود و در صورتی که بیشتر نمایندگان به این قطعنامه رای بدهند و توهین بلینکن به کنگره را تایید کنند، موضوع به وزارت دادگستری ارجاع خواهد شد. البته مایک جانسون، رئیس مجلس نمایندگان، اواخر روز سهشنبه به خبرنگاران گفت که این طرح احتمالا تا پس از انتخابات ریاستجمهوری بررسی نخواهد شد.
آنتونی بلینکن روز یکشنبه در نامهای به مایکل مککال از تصمیم رئیس کمیته برای پیش بردن طرح توهین به کنگره بهشدت ابراز نارضایتی کرد و از او خواست تا در تلاش برای یافتن راهحل، با حسن نیت عمل کند.
مایکل مککال دو هفته پیش، در مورد روند خروج شتابزده نیروهای آمریکایی از افغانستان گزارشی منتشر کرد که در آن دولت بایدنــهریس را به دروغگویی به مردم آمریکا، عملکرد ضعیف در حفاظت از نیروهای آمریکایی، پشت کردن به متحدان افغان، رها کردن شهروندان آمریکایی در جریان تخلیه، واگذاری تسلیحات آمریکایی به طالبان به ارزش میلیاردها دلار و بیتوجهی به توصیه متحدان و شرکای آمریکا متهم کرد.
همزمان با برگزاری نشست کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان که در آن در مورد پیامدهای خروج شتابزده دولت بایدن و الزام پاسخگویی مقامهای ارشد تاکید شد، جو بایدن در سخنرانی در مجمع عمومی سازمان ملل، خروج از افغانستان را «تصمیم سخت اما تصمیم درست» خواند و از عملکرد دولتش در این روند دفاع کرد.
Happening Now: President Biden delivers remarks before the 79th Session of the United Nations General Assembly. https://t.co/4uOc2w5eXV
— The White House (@WhiteHouse) September 24, 2024
در جریان سخنرانی جو بایدن در مجمع عمومی سازمان ملل، آنتونی بلینکن نیز حضور داشت، در حالی که همزمان در جلسه استماع کمیته روابط خارجی در مجلس نمایندگان جریان داشت و شرکتکنندگان در مورد حضور نیافتن بلینکن در این جلسه صحبت میکردند.
متیو میلر، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، گفت که کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان جلسات استماع را درست در زمانهایی برگزار کرد که بلینکن یا در سفر بود یا همزمان جلسات مهم دیگری داشت.
یکی از کلیدیترین انتقادها از دولت بایدن بیتوجهی به تامین امنیت نیروهای آمریکایی در جریان روند خروج و کشته شدن ۱۳ سرباز آمریکایی در فرودگاه کابل است. جو بایدن در سخنانش در مجمع عمومی سازمان ملل، با اشاره به سربازان کشتهشده گفت: «من به آن جانهای از دست رفته فکر میکنم. هر روز به آنها فکر میکنم.»
در حمله مهاجم انتحاری داعش خراسان به فرودگاه کابل در بعدازظهر ۲۶ اوت ۲۰۲۱، علاوه بر ۱۳ سرباز آمریکایی، حدود ۲۰۰ شهروند افغانستان کشته شدند. بر اساس گزارشهای منتشرشده، شماری از افغانها پس از آن کشته شدند که سربازان آمریکایی از هراس وقوع انفجار دوم، به سمت مردم شلیک کردند.
دونالد ترامپ، رئیسجمهوری پیشین آمریکا و نامزد جمهوریخواهان در انتخابات ریاستجمهوری این حمله را «نماد ناتوانی جو بایدن و کامالا هریس» میداند و بارها از روند خروج شتابزده از افغانستان انتقاد کرده است.
ترامپ ۲۶ اوت ۲۰۲۴ در سومین سالگرد کشته شدن سربازان آمریکایی، با خانواده این سربازان دیدار کرد و گفت در صورتی که در انتخابات پیروز شود، افرادی را که عامل وقوع این حادثه بودند و در پیامدهای روند خروج از افغانستان سهم داشتند، اخراج میکند.