گزارشها از تهران حاکی از «تشدید برخورد» نیروهای موسوم به «حجاببان» در روز و شامگاه یکشنبه، ۲۸ ابان (۱۹ نوامبر)، و درگیری این نیروها با زنان، بهویژه در ایستگاههای مترو تئاتر شهر تا میدان انقلاب و محدوده اطراف این دو ایستگاه است.
گزارشها و تصاویر منتشرشده نشان میدهد که نیروهای حجاببان که از چند هفته پیش به طرز گسترده و با عنوان «سفیران هدایت» در مناطقی از پایتخت، بهویژه در محدوده ایستگاههای تئاتر شهر و انقلاب مستقر شدهاند، گونهای «تونل وحشت» برای برخورد با زنان در آن مکانها ایجاد کردهاند.
خبرنامه امیرکبیر یکشنبه، ۲۸ آبان، گزارش داد که در این روز «وضعیت امنیتی در ایستگاه مترو تئاتر شهر و میدان انقلاب تشدید» شده است، و افزود که حجاببانانی که تحت عنوان «سفیران هدایت» در این دو ایستگاه مترو مستقر شدهاند، اقدام به «درگیری لفظی و فیزیکی بیشتری با زنانی کردهاند که به رعایت حجاب اجباری تن نمیدهند.
خبرنامه امیرکبیر میافزاید که نیروهای امنیتی و انتظامی نیز همراه نیروهای حجاببان، از هرگونه «فیلمبرداری از درگیری نیروهای حجاببان با زنان» ممانعت میکنند.
از سال گذشته و چند ماه پس از جان باختن مهسا امینی حین بازداشت گشت ارشاد که به خیزش سراسری علیه نظام جمهوری اسلامی، و نیز سر باز زدن گسترده زنان از رعایت حجاب اجباری انجامید، در تهران و تعدادی از کلانشهرها، نیروهای موسم به «حجاببان» در ایستگاههای مترو مستقر شدهاند.
علیرضا زاکانی، شهردار تهران، یکشنبه، ۱۰ اردیبهشت، در شورای شهر پایتخت گفت: «از پنج ماه گذشته کار ایجابی در مورد مسئله حجاب را در ایستگاههای مترو آغاز کردیم و در ۷۰ ایستگاه مترو کار ایجابی سنگین در رابطه با حجاب انجام دادیم.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
شهردار تهران با بیان اینکه برای برخورد با زنانی که به حجاب اجباری تن نمیدهند، از «گروههای جهادی» استفاده کرده و «یگان حفاظت» تشکیل داده است، افزود که برای برخورد با این زنان، «نخست اطلاعرسانی انجام میدهیم، بعد به بیحجابان تذکر میدهیم و در گام سوم، از ورود آنها به ایستگاههای مترو ممانعت میکنیم».
پس از این اظهارات شهردار تهران، در مرداد سال جاری رسانههای ایران، از جمله روزنامه اینترنتی فراز، گزارشهایی درباره «استخدام ۴۰۰ نیروی حجاببان با حقوق ۱۲ میلیون تومان در ماه» منتشر کردند و در ادامه، این نیروها بر شدتعمل خود در ایستگاههای مترو افزودند.
علیرضا زاکانی ۲۰ آبان در مصاحبه دیگری با خبرگزاری موج، ادعا کرد که «حجاببانها هزینهای برای شهرداری ندارند و مجموعههای مردمی خودجوشاند».
در اوج برخورد نیروهای حجاببان با زنان مخالف حجاب اجباری، نهم مهر، آرمیتا گراوند، دختر نوجوان دانشآموز، دقایقی پس از آنکه بدون حجاب اجباری وارد مترو شد، به کما رفت. گزارشهای متعددی منتشر شده است مبنی بر اینکه علت بیهوش شدن و کمای آرمیتا گراوند، «برخورد سه نیروی حجاببان» با این دختر دانشآموز بوده است.
در دوره یک ماهه بستری شدن و کمای آرمیتا گراوند، شدت فعالیت نیروهای حجاببان در ایستگاههای مترو تا حدی کاهش یافت. اما چند روز پس از خاکسپاری این دختر نوجوان، بار دیگر نیروهای حجاببان به ایستگاههای پرتردد مترو تهران بازگشتند.
دور جدید استقرار نیروهای حجاببان، بر استقرار پرشمار این نیروها در چند ایستگاه اصلی مترو تهران، به ویژه ایستگاه تئاتر شهر و ایستگاه میدان انقلاب، تمرکز دارد.
تصاویری که در روزهای اخیر از مترو تهران در شبکههای اجتماعی منتشر شده است، گروههایی از نیروهای حجاببان را نشان میدهد که در طرفین راهروهای مترو مستقر شدهاند و با ایجاد آنچه که «تونل وحشت» توصیف شده، مزاحم زنان میشوند. این گروه متشکل از زنان و مردانیاند که بیشتر آنان چهره خود را پوشاندهاند. این افراد که خود را «سفیران هدایت» مینامند، با آرمهایی با همین نام و عنوان، در راهروهای منتهی به خروجی مترو میایستند و به زنانی که حجاب یا حتی حجاب کامل ندارند، تذکر میدهند و بدون کسب اجازه، از آنها تصویربرداری میکنند.
در دور جدید استقرار و برخورد این افراد با زنان، نیروهای انتظامی مسلح و نیروهای لباسشخصی مجهز به سلاح و دوربین نیز که صورتهای خود را پوشاندهاند، آنان را پشتیبانی میکنند.
در یک نمونه عباس کرمی راد، رئیس پلیس مترو تهران، شنبه ۱۳ آبان، از بازداشت سه زن در پی مقاومت آنان در مقابل نیروهای حجاببان خبر داد و ادعا کرد که آنها یک «آمر به معروف» را به دلیل تذکر در مورد حجاب اجباری، «مورد ضرب و شتم» قرار دادهاند.
با گستردهتر شدن ابعاد مقاومت زنان و اوجگیری سر باز زدن آنان از رعایت حجاب اجباری در یک سال اخیر، دستگاههای حکومتی انواع روشها و حربههای مختلف را، از پلمب واحدهای صنفی و تجاری تا توقیف خودروها و برخورد خشونتآمیز و جریمه و بازداشت زنان، آزمودهاند. با این حال، در عمل در مقابله با مخالفت فزاینده زنان با حجاب اجباری ناکام بوده است.