دو روز پس از آنکه ابراهیم رئیسی در واکنش به گرانی داروهای بیماران خاص گفت «عمر دست خداست»، گزارشها حاکی از ادامه روند پرشتاب افزایش قیمت دارو در ایران است. از جمله، «داروهای بیماران مبتلا به سرطان طی ۲۰ روز چهار برابر» شده است.
این در حالی است که به گفته رئیس اداره سرطان در دفتر مدیریت بیماریهای غیرواگیر وزارت بهداشت، «سالانه نزدیک به ۱۵۰ هزار نفر در ایران به سرطان مبتلا میشوند» و میزان بروز سرطان در دو دهه آینده در ایران ۱۱۵ درصد [آمار کنونی] برآورد شده، در حالی که متوسط جهانی آن ۶۳ درصد است.»
سایت خبری رکنا روز چهارشنبه ۲۶ مهر به استناد نسخههای شماری از بیماران مبتلا به سرطان در ایران و هزینه پرداختشده برای این داروها گزارش داد که «یک بیمار مبتلا سرطان ریه که برای تهیه داروهای خود در دو هفته اخیر مبلغ حدود ۸۵۰ هزار تومان پرداخت کرده بود» اکنون «برای تهیه همان داروها مبلغی نزدیک به ۳ میلیون تومان» پرداخت کرده است.
این گزارش ضمن تاکید بر اینکه طی ۲۰ روز هزینه داروهای بیماران مبتلا به سرطان در ایران «نزدیک به چهار برابر» گران شده است، نوشت که چنین افزایش قیمتی در مورد داروهای بیماران مبتلا به سرطان در چند سال گذشته بیسابقه بوده است.
تعدادی از همراهان و نزدیکان بیماران مبتلا به سرطان نیز به این سایت خبری گفتند که بعد از مراجعه به متصدی و حتی حراست داروخانهها و و سوال از آنها در مورد علت افزایش چند برابری قیمت داروها، با این پاسخ روبهرو شدهاند که «این تعرفه جدید وزارت بهداشت» است.
به گفته برخی از بیماران و بستگانشان، بهدلیل «عدم آمادگی برای پرداخت چنین هزینه سرسامآوری» آنها مجبور شدهاند «نسخه را از داروخانه» پس بگیرند و نتوانستهاند این داروهای ضروری را بخرند.
در این گزارش آمده است که پیگیریهای سایت خبری رکنا از روابط عمومی سازمان غذا و داروی وزارت بهداشت درباره علت افزایش چهار برابری قیمت داروی بیماران مبتلا به سرطان نیز نتیجهای نداشته است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
همزمان، منوچهر احمدی، پزشک متخصص سرطان، درباره پیامدهای اقدام وزارت بهداشت در افزایش چند برابری قیمت داروی بیماران مبتلا به سرطان گفت: «افزایش قیمت داروها و بقیه اجناس سیاستی است که بهصورت کلی در کشور اجرایی میشود» و «وزارت بهداشت هم جزئی از دولت است.»
این پزشک متخصص سرطان تاکید کرد که در ردههای بالای دولت رئیسی، این «اراده وجود دارد که اگر چند بیمار مبتلا به سرطان توان پرداخت هزینهها را نداشتند، اتفاق خاصی رقم نمیخورد.»
منوچهر احمدی با اشاره به اینکه «سیاست کلی در این دولت» افزایش قیمتها است، گفت در حالی که «بهنسبت شش سال پیش کارانههای پرسنل بیمارستانها نصف شده است [...] همه هزینهها در شش سال گذشته ۲۰ برابر شده است.»
ابراهیم رئیسی روز دوشنبه ۲۴ مهر در سخنانی گفت که در جریان دیدار با نمایندگان خانوادههای بیماران خاص که به گرانی داروها اعتراض داشتند، به آنها گفته است: «اولا عمر دست خدا است، ثانیا خودمان سعی میکنیم این داروها را بسازیم.»
اظهارات رئیسی در حالی بیان شد که یحیی ابراهیمی، عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی، روز ۱۲ شهریور گفته بود دولت ارز مورد نیاز برای وارد کردن مواد اولیه دارو را به شرکتهای داروسازی تخصیص نداده است و «بسیاری از شرکتهای بزرگ دارویی کشور در حال متوقف کردن تولید دارو هستند.»
یاشا مخدومی، رئیس انجمن رادیوتراپی آنکولوژی ایران، ۳۰ مرداد اعلام کرد که «هزینه جراحی بیماری سرطان طی دو سال گذشته در کشور ۱۰ برابر شده» است و از طرفی، بازار دارو در ایران «پر از داروهای چینی و هندی» شده است.
رئیس انجمن رادیوتراپی آنکولوژی گفت که بیماران در ایران «با افزایش قیمت بیسابقه و افت کیفیت بیسابقه داروهای سرطان روبهرو» شدهاند.