امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، روز شنبه یکم مهر (۲۳ سپتامبر) در سخنرانی در «انجمن آسیایی» در نیویورک گفت که بحران افغانستان یکی از بحرانهای ریشهدار در منطقه است.
او افزود که این بحران خطر گسترش تروریسم و بحران آوارگان و پناهجویان را در پی داشته است.
او گفت که حضور چند میلیون پناهجوی افغان در ایران صرفا یکی از پیامدهای بیثباتی افغانستان است که بر جمهوری اسلامی ایران و دیگر همسایگان اثر گذاشته است.
وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران تداوم تروریسم و خطر گسترش آن در منطقه را یکی دیگر از نگرانیها و تهدیدهای پیش روی منطقه و جهان دانست و گفت که بخش عمده آن «ریشه در سیاستها و مداخلات خارجی در منطقه دارد».
این اظهارات در حالی مطرح میشود که جمهوری اسلامی ایران سطح تعامل و تماس خود با حکومت طالبان را، که با بحران مشروعیت ملی و جهانی روبهرو است، افزایش داده است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
پس از روی کار آمدن مجدد حکومت طالبان در ۱۵ اوت ۲۰۲۱ در افغانستان، نگرانی در مورد گسترش فعالیتهای تروریستی در آن کشور بسیار زیاد شده و باعث افزایش تقاضای شهروندان برای خروج از افغانستان شده است.
جمهوری اسلامی ایران شاخه خراسان دولت اسلامی (داعش) را تهدیدی جدی در مرزهای شرقی میداند و امیدوار است که طالبان خطر داعش را مهار کنند.
پیش از این، شورای امنیت سازمان ملل متحد گفته بود که ۲۰ گروه تروریستی از جمله داعش و القاعده در افغانستان حضور دارند که تهدیدی برای منطقه و جهان شمرده میشوند. اما طالبان این گزارش شورای امنیت را رد کردند.
هزاران تن از شهروندان افغانستان از ترس حملههای انتقامجویانه طالبان و بهدلیل گسترش فقر و بیکاری افغانستان را به مقصد دیگر کشورهای منطقه، بهویژه ایران و پاکستان، ترک کردهاند. اما افزایش اخراج مهاجران افغان از کشورهای پاکستان و ایران باعث نگرانی فعالان حقوق مهاجران شده است.
بیش از دو سال از حکومت دوباره طالبان در افغانستان میگذرد. در این مدت، نگرانی در مورد فعالیتهای تروریستی و بحرانیتر شدن وضع مردم در آن کشور افزایش یافته است. این در حالی است که بهدلیل وضع محدودیتهای گسترده طالبان بر کار و آموزش زنان و دختران، میزان کمکهای بشردوستانه به افغانستان کاهش چشمگیری یافته است.