دوربین‌های نطنز فعال نمی‌شوند؛ سازمان انرژی اتمی سخنان سخنگویش را تکذیب کرد

این سازمان در بیانیه‌ای جدید که به‌نظر می‌رسد به‌دلیل تغییر موضع مدیران جمهوری اسلامی صادر شده، اعلام کرد کمالوندی در سخنانش نیروگاه‌های نطنز و اصفهان را اشتباه گرفته است

تاسیسات اتمی ایران در اراک - Wikipedia/Nanking2012

سازمان انرژی اتمی ایران، روز شنبه ۲۷ خردادماه، در بیانیه‌ای، سخنان اخیر سخنگوی این سازمان را در مورد توافق داوطلبانه ایران با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی برای فعال‌سازی ۱۰ دوربین تاسیسات نطنز تکذیب کرد.

بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران، روز ۲۵ خرداد گفته بود سال گذشته ۲۹ دوربین و دستگاه آژانس بین‌المللی جمع‌آوری شده بود که حالا با توافق انجام‌شده حدود ۱۰ دوربین در تاسیسات نطنز فعال شده است. او همچنین توضیح داده بود که اطلاعات ذخیره‌شده در دوربین‌های نطنز نزد ایران باقی خواهد ماند و تا رسیدن به توافقی رسمی، برای آژانس قابل دسترسی نیست.

اما حالا با تکذبیه سایر مدیران سازمان انرژی اتمی ایران به ریاست محمد اسلامی، به نظر می‌رسد اختلافات زیادی میان سران نظام جمهوری اسلامی و اطرافیان علی خامنه‌ای درباره چگونگی رویکرد ایران در قبال کیفیت غنی‌سازی اورانیوم و نحوه تعامل با غرب در این پرونده حیاتی وجود دارد.

در بیانیه تازه سازمان انرژی اتمی ایران و در توجیه سخنان دو روز قبل کمالوندی، آمده است که منظور این سخنگو، تاسیسات اصفهان بوده و رسانه‌ها این خبر را اشتباها به نام نطنز منتشر کرده‌اند؛ این درحالی است که گذشت ۴۸ ساعت از سخنان کمالوندی و تکذیب نشدن گزارش خبرگزاری‌های حکومتی در ۲۴ ساعت ابتدایی، نشان‌دهنده تغییر موضع مدیران جمهوری اسلامی و عقب‌نشینی از تصمیم قبلی‌شان است.

سازمان انرژی اتمی ایران می‌گوید: «کمالوندی در یک بخش از مصاحبه سهوا به‌جای تاسیسات اصفهان از نطنز یاد کرده و برخی رسانه‌ها نیز به اشتباه از نصب دوربین در تاسیسات نطنز خبر دادند. درواقع بهروز کمالوندی از توافق داوطلبانه ایران با آژانس برای فعال‌سازی ۱۰ دوربین در تاسیسات اصفهان صحبت کرده بود.»

سال گذشته، در واکنش به صدور قطعنامه‌ای جدید از طرف شورای حکام سازمان ملل در محکومیت فعالیت‌های اتمی ایران، جمهوری اسلامی با متوقف کردن تجهیزات نظارتی آژانس بین‌المللی، به کار دوربین‌های فراپادمانی خاتمه داد. اما حالا پس از آنکه طی روزهای اخیر اخباری درباره توافق احتمالی ایران و آمریکا منتشر شد، گمانه‌زنی‌هایی درباره مذاکرات برای حل اختلافات جمهوری اسلامی با آژانس بین‌المللی اتمی به گوش رسیده بود.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

در ادامه بیانیه سازمان انرژی اتمی ایران آمده است: «اساسا هیچ‌گونه دوربین نظارتی برای ثبت و ضبط فعالیت‌ها و در راستای توافق ایران و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در مرکز غنی‌سازی شهید احمدی‌روشن‌ (نطنز) فعال نیست.»

بهروز کمالوندی همچنین پنجشنبه هفته گذشته اعلام کرده بود که هیچ‌گونه بازرسی به صورت آنلاین در تاسیسات هسته‌ای ایران وجود ندارد و تنها روی خروجی غنی‌سازی ۶۰ درصد فردو و نطنز، دستگاه غناسنج قرار دارد که پادمانی است. او همچنین یادآور شد: «با انتصاب بازرسان با تابعیت آمریکایی و کانادایی و از بعضی کشورهای دیگر موافقت نمی‌کنیم.»

این درحالی است که طی روزهای گذشته، بسیاری از خبرگزاری‌های معتبر دنیا از قول منابع آگاه دیپلماتیک و معتبر خبر داده بودند که رابرت مالی، فرستاده ویژه آمریکا در امور ایران، با مقام‌های جمهوری اسلامی تماس گرفته است تا آن‌ها را ترغیب کند در مورد برنامه هسته‌ای ایران به توافق برسند.

بر اساس این گزارش‌ها، گفت‌و‌گوها پیشرفت قابل‌ ملاحظه‌ای داشته است و گفته شد قرار است در قبال موافقت ایران با محدودیت غنی‌سازی اورانیوم و آزادی شهروندان آمریکایی زندانی در ایران، آمریکا حدود ۲۰ میلیارد دلار از دارایی‌های بلوکه‌شده ایران را آزاد کند.

به‌دلیل تحریم‌های آمریکا، حدود ۷ میلیارد دلار درآمد حاصل از فروش نفت ایران در کره جنوبی بلوکه شده است و عراقی‌ها  نیز بیش از ۱۰ میلیارد دلار بابت واردات گاز و برق به ایران بدهکارند.