محمد سرگزی، نماینده مردم زابل در مجلس شورای اسلامی جمهوری اسلامی ایران ادعا کرد که طالبان با همکاری ساکنان محلی، مسیرهای انحرافی کوچکی در مسیر آب رودخانه هیرمند ایجاد کردهاند و به همین دلیل، فقط حدود ۷۰۰ هزار متر مکعب آب وارد ایران شده است.
او به خبرگزاری خانه ملت گفت که سال گذشته حدود دو میلیارد متر مکعب آب از طریق بند کمالخان به سمت گودزره هدایت شده و آب به سیستان نرسیده است.
سرگزی گفت: «اخیرا دو مرتبه بارندگی میان حوزهای در محدوده بند کمالخان و سد کجکی رخ داده و طالبان دریچهها را باز کردند، اما آب که از بند کمالخان به سمت مرز ایران میآمد، انحرافی در مسیرش رخ داد و آبی که حق ایران بود، به نهر لشگری منحرف شد.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
او گفت که طالبان از زمان روی کار آمدن تاکنون نظری در مخالفت با تخصیص حقابه ایران ابراز نکردهاند، اما اقدام خاصی هم برای تامین حقابه این کشور انجام ندادهاند، و افزود: «این در حالی است که حکومت قبلی افغانستان به صراحت عنوان میکرد که آب را در مقابل نفت میدهیم.»
اشاره این عضو مجلس شورای اسلامی به سخنان فروردین ۱۴۰۰ اشرف غنی، رئیس جمهوری پیشین افغانستان، هنگام افتتاح بند کمالخان در استان نیمروز هممرز با ایران است. او گفته بود که دولتش آب رودخانه هیرمند را بیش از میزان توافقشده در معاهده ۱۳۵۱، رایگان به ایران نمیدهد و در ازای آن نفت میخواهد.
امیرخان متقی، وزیر خارجه طالبان، بهمن گذشته مدعی شده بود که بارندگی اندک، باعث کمبود آب شده است و طالبان به معاهده آب میان دو کشور متعهدند. او ابراز امیدواری کرد که با افزایش بارندگی، مشکل کمبود آب حل شود.
علی سلاجقه، رئیس اداره محیط زیست جمهوری اسلامی ایران، گفته است طی دو هفته آینده در راس هیئتی به افغانستان میرود تا حقابه ایران را پیگیری کند. پیگیری حقابه هیرمند، به یکی از درخواستهای اصلی تهران از طالبان تبدیل شده است.
بنابر معاهده ایران و افغانستان برای تقسیم آب رودخانه هیرمند که ۱۳۵۱ بین حکومتهای وقت دو کشور امضا شد، حقابه ایران سالانه ۸۱۷ میلیون متر مکعب است. اما مقامهای طالبان میگویند که با کاهش بارندگی و خشکسالیهای پیدرپی، آب هیرمند کاهش یافته است.
ایران با کمبود شدید آب شیرین مواجه است و بحران کمآبی، زندگی ساکنان استان سیستان و بلوچستان را با چالش جدی مواجه کرده است. تغییرات اقلیمی و کاهش میزان بارندگی نیز باعث شده است که کشت کاهش یابد.