خبرگزاریهای داخل ایران با انتشار ویدئویی در روز جمعه، ۱۲ اسفند ۱۴۰۱، از ورود رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، به تهران خبر دادند.
در ویدئوی مورد نظر، بهغیر از مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی جمهوری اسلامی ایران، نیز دیده میشود که در فرودگاه مهرآباد تهران از گروسی استقبال میکند.
سفر رافائل گروسی به ایران دو روز طول خواهد کشید و، بر اساس اطلاعات منتشر شده در این زمینه، قرار است او با شماری از مقامهای عالیرتبه حکومت ایران دیدار و گفتگو داشته باشد.
این سفر پس از آن صورت گرفت که آژانس، در روز ۲۸ فوریه ۲۰۲۳، تایید کرد در تاسیسات هستهای فردو ذرات اورانیومی کشف کردهاند که غنای بالای ۸۳ درصد دارند. انتشار این خبر نه تنها با نگرانیهای آژانس همراه بود بلکه مقامهای قدرتهای جهان آزاد را نیز به ابراز نگرانی واداشت؛ چون با شرایط جدید بهنظر میرسد تهران بیش از هر زمان دیگری به اورانیوم غنی شدهٔ ۹۰ درصدی، که برای ساختن بمب اتم کفایت میکند، نزدیک شده باشد.
در حال حاضر مدیران سازمانهای بینالمللی، مقامهای کشورهای غربی و همچنین کارشناسان تخمین میزنند جمهوری اسلامی ایران میتواند در عرض چند هفته اورانیوم غنی شده لازم برای ساخت تسلیحات هستهای را فراهم آورد و در صورت تحقق این امر ۱۸ تا ۲۴ ماه فرصت خواهد داشت که نخستین کلاهک اتمی خود را بسازد.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
سفر گروسی به تهران همچنین در شرایطی اتفاق میافتد که مقامهای دولت اسرائیل در روزهای گذشته نسبت به خطر دسترسی جمهوری اسلامی به تسلیحات هستهای هشدار دادهاند و دستگاههای امنیتیاش وقوع چنین امری را محتملتر از هر زمان دیگری ارزیابی میکنند.
بهعنوان مثال بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، در اظهارات هفته گذشتهٔ خود در نشست امنیتی تلآویو، خطر هستهای شدن تهران را با این عبارت توضیح داد:«هرچه بیشتر صبر کنید، کار سختتر میشود.»
از سوی دیگر همکاری نظامی نزدیک جمهوری اسلامی ایران با روسیه در جنگ اوکراین نیز نگرانیهایی جدی برای دولت اسرائیل بهوجود آورده است. بلومبرگ روز پنجشنبه نوشت جمهوری اسلامی ایران در پی خرید یک سامانه پیشرفته دفاع هوایی از روسیه است که، به گمان تحلیلگران نظامی دولت اسرائیل، میتواند احتمال حمله نظامی این کشور به تاسیسات هستهای تهران را کاهش دهد.
اما بلومبرگ در ادامه گزارش خود تاکید کرد برخی مقامهای ایالات متحده آمریکا و اسرائیل به این وبسایت آمریکایی گفتند از مذاکرات میان تهران و مسکو بر سر سامانههای اس – ۴۰۰ متعلق به روسیه اطلاع دارند و موفقیت این مذاکرات میتواند احتمال حمله نظامی به تاسیسات هستهای جمهوری اسلامی ایران را افزایش دهد.
بهگزارش بلومبرگ، اگرچه روسیه همچنان نظر نهاییاش در مورد ارسال سامانههای اس – ۴۰۰ به ایران را اعلام نکرده، اما مقامهای اسرائیل و متحدان غربی آن نگرانند که همکاری نزدیک نظام جمهوری اسلامی ایران و دولت ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه، در جنگ اوکراین، زمینه موافقت کرملین با ارسال سامانههای پیشرفته دفاع هوایی به تهران را بیش از هر زمان دیگری فراهم آورده باشد.
حالا مجموع شرایط مذکور اهمیت سفر رافائل گروسی به تهران را دو چندان کرده است؛ سفری که بهطور قطع بخشهایی از آن طی دو روز آینده به سرتیتر اخبارِ رسانههای فارسیزبان و بینالمللی تبدیل خواهد شد.