تهدید و مرگ هشتاد هزار شغل در ایران

قطع شدن اینترنت در ایران خطر بیکار شدن خیل عظیمی از شهروندان را در پی دارد


قطعی گسترده اینترنت در ایران مشاغل بسیاری را به خطر انداخته استBEHROUZ MEHRI / AFP

سال‌های اخیر همزمان با پیشرفت فزاینده تکنولوژی‌های اطلاعاتی و ارتباطاتی، بسیاری از تعاملات در دنیای واقعی به جهانی مجازی انتقال یافته است. اصلی‌ترین ویژگی این تکنولوژی‌ها هم برداشتن بسیاری از محدودیت های جغرافیایی و زمانی در دنیای فیزیکی است و از همه مهمتر فرصت‌های آشکاری که اینترنت در اختیار حکومت‌ها ، صاحبان شرکت‌های فراملیتی قرار داده تا با راه اندازی کسب و کار اینترنتی درآمد زایی بیشتری داشته باشند. راه اندازی کسب و کار اینترنتی این روزها در ایران بسیار رو به افزایش است. با توجه به این که در حال حاضر شاهد افزایش نرخ بیکاری در ایران هستیم یکی از راه‌های کسب درآمد و اشتغال می‌تواند اهمیت بخشیدن به دنیای کسب و کار اینترنتی باشد.

 کسب و کاری که حتی اگر یک کارمند باشید هم می توانید از طریق اینترنت درآمد ثابتی را داشته باشید. همه ما می‌دانیم که کسب و کار اینترنتی مزایای زیادی دارد از جمله احتیاج به سرمایه کلان، مدرک و یا حتی شرایط سنی خاصی نیست. به راحتی از هر کجا و در هر زمان می‌توان کسب درآمد کرد و در واقع خودتان کارفرمای خودتان هستید. از همه مهمتر این‌که امکان اطلاع رسانی و ارائه خدمات بهتر به مشتریان را دارید و می توانید آخرین اطلاعات فروشگاه را برای مخاطبان ارسال کنید. اما همه این‌ها را گفتم تا به این نقطه برسم که در این دنیای بزرگ اطلاعات اگر برای یک ساعت اینترنت نداشته باشیم چه خواهد شد، چه برسد به این که یک کشوری مثل ایران برای اعتراضات داخلی از شنبه گذشته اینترنت را قطع کرده است. اتفاقی  که در دنیا نادر بوده است.  

در پی اعتراضات مردمی در ایران به خاطر گرانی بنزین از جمعه گذشته حکومت جمهوری اسلامی زمانی که شرایط را وخیم دید اولین اقدامی که کرد این بود که اینترنت را برای ارتباط مردم با خارج از کشور و پخش فیلم و تصاویر خشونت بار قطع کرد. تصمیمی که به گفته محمد جواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات، به دلیل اعتراضات گسترده و با تصمیم دستگاه های امنیتی قطع شده و مشخص نیست کی به طور کامل وصل شود. این در حالی است که سخنگوی قوه قضاییه نیز گفت که «اینترنت باید زودتر قطع می شد».

ضربه های مهلک به اقتصاد کلان کشور

این اظهارنظرها بدون در نظر گرفتن عواقب آن چقدر می‌تواند به اقتصاد و معاش مردم صدمه وارد کند. مردمی که برای سه برابر شدن بنزین اعتراض کردند و شعارشان در ابتدا نان بود حالا بسیاری از مشاغل با وجود قطع اینترنت با تهدید جدی روبه رو شده است به طوری که به گزارش خبرگزاری مهر خسارت تعطیلی فروش اینترنتی تا روز سه شنبه 900 میلیارد تومان اعلام شده است.  

در همین حال، علی کلاهی، عضو اتاق بازرگانی تهران با اشاره به خسارت‌های قطعی اینترنت به خبرگزاری ایلنا گفته است که در صادرات دچار مشکل شدیم و الان خبر نداریم که محموله‌های ما کجاست؟ وضعیت کشتی‌ها چگونه است؟ اگر امروز و فردا اینترنت وصل شود شاید بتوان تا حدودی خسارتی که به وجهه بین‌المللی وارد شده را جبران کرد اما اگر این وضعیت طولانی شود به طور حتم دیر خواهد شد.

عضو اتاق بازرگانی تهران با اشاره به دوندگی های زیاد برای افتتاح یک حساب بانکی در یک کشور اروپایی گفت که الان سه روز است که بانک منتظر است تا ما مدارک را ای‌میل کنیم اما نمی‌توانیم. وقتی به آنها اعلام کردیم که اینترنت قطع است کاملا شوکه شدند. آسیبی که با این اتفاقات به وجهه بین‌المللی کسب‌وکار ایران می‌خورد بیش از ضربه به کسب‌وکار داخلی خسارت می‌زند.

رحمت‌الله رفیعی، رئیس انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرتی، نیز از تاثیر منفی قطع دسترسی به سایت‌های خرید و فروش بلیت‌ پروازهای خارجی به خبرگزاری ایلنا گفته است که «بیشترین فروش آژانس‌ها هم از بلیت پروازهای خارجی است. حتی بلیت‌های رزرو شده قبلی را نمی‌توان صادر کرد». آژانس‌های مسافرتی مستأصل شده‌اند و امکان اطلاع‌رسانی هم ندارند، چون تنظیم چنین اطلاع‌رسانی‌هایی روی شبکه‌های مجازی انجام شده بود.

این در حالی است که با وجود اقتصاد بیمار و رو به زوال ایران، خزانه ای که دیگر پولی در آن نیست مقام‌های ایران زمان دقیقی برای برقراری مجدد اینترنت اعلام نکرده‌اند. محمود واعظی، رئیس دفتر رئیس‌جمهوری ایران، روز چهارشنبه به ایسنا گفت که «اگر روند آرامش همین‌گونه باشد در آینده خیلی نزدیک اینترنت وصل می‌شود».

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

 تهدید ۸۰ هزار شغل با قطع اینترنت

بسیاری از جوانان و زنان سرپرست خانواده که با انجام کارهای خرد و تبلیغات اینترنتی مشتریان خودشان را داشتند این روزها اوضاع نابسامانی را پشت سر می گذارند. روزهای سخت و نفس گیری که با قطع اینترنت در ایران همراه شده و آنها نمی توانند به کسب و کارشان بپردازند و به نوعی خانه نشین شده اند. تهدید و روبه ورشکستگی بسیاری از این کسب و کارها باعث شده تا عضو هیات مدیره اتحادیه کسب و کارهای فضای مجازی با اشاره به تحریم های اخیر نسبت به نتایج بی توجهی به امکان تحریم اینترنت ایران هشدار بدهد.  

«رضا الفت‌نسب» در گفت‌وگو با ایلنا، با تاکید بر اینکه دسترسی مردم به کسب و کارهای اینترنتی با اختلال روبه‌رو شده است، اظهار کرد که امکان دسترسی مناسب و منظم تعداد زیادی از مردم به کسب و کارهای اینترنتی محدود شده است. توقف کامل در ارائه خدمات مشاغل اینترنتی که از سرورهای ایرانی استفاده می‌کنند اما «هاست» آنها در خارج کشور قرار دارد، اتفاق افتاده است و این موضوع موجب آسیب به آنها شده است.

 «الفت‌نسب» با بیان اینکه کسب و کارهای که «هاست» آنها در داخل کشور است وضعیت بهتری دارند، گفت که بروز این مشکل برای اولین بار نیست و ما تجربه مشابه را در سال‌های گذشته از جمله سال 88 داشته‌ایم. به گفته الفت‌نسب «گستردگی مشکل در سال 88 به دلیل تعداد کمتر مشاغل مرتبط با اینترنت محدودتر بود، اما امروز تعداد زیادی از کسب و کارها تمام یا بخشی از خدمات خود را در بستر سایبری ارائه می‌دهند. در سال 88 تنها یک هزار کسب و کار در فضای مجازی به صورت رسمی فعالیت می‌کردند، اما اکنون تعداد آنها به بیش 200 هزار کسب و کار افزایش یافته است».

 الفت‌نسب تعداد افراد شاغل در کسب و کارهایی که به طور رسمی در فضای مجازی فعالیت می‌کنند را 70 تا 80 هزار نفر عنوان کرد. وی این تعداد را منهای افرادی دانست که هم اکنون از طریق شبکه‌های اجتماعی مشغول به کار هستند. 

الفت‌نسب با تاکید بر اینکه آسیب وارده تنها به کسب و کارهای اینترنتی محدود نمی‌شود، ‌گفت که «هم اکنون تعداد زیادی از تولیدکنندگان محصولات خود را از طریق فضای مجازی عرضه و مشتریان خود را پشتیبانی می‌کنند که این موضوع برای آنان نیز اشکال جدی ایجاد کرده است».

 وی میزان زیان حاصل از قطع اینترنت به کسب و کارهای فضای مجازی و خدمات ارائه شده در آن با توجه به میزان سرمایه گذاری را غیرقابل محاسبه دانست. الفت‌نسب خواستار پاسخگویی نهادهای مرتبط به مشکلات به وجود آمده برای کسب و کارهای اینترنتی و شاغلان در این حوزه شد.

ضرر روزانه 61 میلیون دلاری قطع اینترنت در ایران

نت بلاکز که به دسترسی به اینترنت در سراسر جهان نظارت می‌کند، سه شنبه شب ۲۸ آبان به وقت واشنگتن در پاسخ به بخش فارسی صدای آمریکا اعلام کرد که طبق محاسبه این موسسه، هر روز اختلال در اینترنت در کنار اعمال فیلترینگ، حدود ۶۱ میلیون دلار هزینه روی دست اقتصاد ایران می گذارد.

کارشناس «نت بلاکز» به صدای آمریکا اعلام کرد که نحوه محاسبه هزینه قطع اینترنت در ایران متفاوت از دیگر کشورها است، چرا که قطع اینترنت به شکل فعلی روی تمام سیستم‌های اقتصادی در ایران اثر نمی گذارد، از این رو این موسسه در پی پرسش صدای آمریکا، نحوه محاسبه این هزینه را در مورد ایران را به روز کرده است.

«نت بلاکز» توضیح داده است که هزینه قطع اینترنت در کشورها را بر اساس تاثیرات منفی اقتصادی آن و طبق شاخص‌های بانک جهانی محاسبه می‌کند.

این موسسه توضیح داده است که عدد نهایی از تاثیر قطع اینترنت بر تولید ناخالص داخلی کشورها به دست می‌آید.

پیشتر مقامات دولت جمهوری اسلامی هزینه فیلتر کردن پیام رسان تلگرام را، با توجه به اشتغالزایی و تاثیر بر اقتصاد آنلاین در ایران، بالا توصیف کرده بودند. در سال‌های اخیر بسیاری از کسب و کارها به شدت به اینترنت وابسته شده اند و اختلال یا فیلترینگ گسترده به سرعت بر فعالیت آنها تاثیر می گذارد.

هزینه ۲۴۴ میلیون دلاری قطع اینترنت در ایران در حالیست که اقتصاد کشور در شرایط بحرانی به سر می برد، صادرات به شدت کاهش یافته و دولت با کسری بودجه شدید دست به گریبان است.

این در حالیست که نهادهای بین المللی مدافع حقوق بشر نسبت به قطع اینترنت در ایران ابراز نگرانی کرده اند. عفو بین الملل نیز در پیامی در توئیتر قطع دسترسی شهروندان ایران به اینترنت را اقدامی برای مقابله با انتشار اخبار سرکوب دانست.

بیشتر از