پنجمین روز اعتراض‌ها در ایران: ادامه سرکوب و قطعی اینترنت

بریتانیا برای پنجمین روز متوالی سکوت کرد

اعتراض‌ها در شیراز ۲۵ آبان ۱۳۹۸/AFP

اعتراض‌ها در ایران در حالی وارد ششمین روز شده که برخورد خشن نیروهای امنیتی همچنان ادامه دارد و بیش از ۸۰ ساعت از قطعی اینترنت می‌گذرد. نت‌بلاکز که ناظر اینترنت در جهان به شمار می‌رود، در تازه‌ترین گزارش خود با اشاره به اینکه سطح دسترسی به اینترنت در ایران ۴ درصد میزان معمول است، می‌نویسد:« اینترنت در ایران تقریبا به طور کامل قطع است و مردم ایران از جهان خارج ایزوله شده‌اند».

آخرین گزارش عفو بین‌الملل در روز گذشته (سه‌شنبه)، تعداد کشته‌ها را ۱۰۶ نفر در ۲۱ شهر اعلام کرده و خوزستان (۳۲ نفر) و کرمانشاه (۳۰ کشته)، بیشترین کشته‌ها را داشته‌اند. بنا بر این گزارش نیروهای امنیتی از گلوله‌های جنگی برای تیراندازی مستقیم به سوی معترضان استفاده کرده‌اند.

گزارش‌های رسانه‌های نزدیک به حکومت در ایران نیز مرگ ۷ مامور امنیتی یا اداری و ۵ معترض را تایید کرده است.

البته گزارش‌های غیر رسمی تعداد کشته‌ها را به مراتب بالاتر از این رقم نشان داده و بیش از ۲۰۰ نفر اعلام می‌کند. 

اما در حالی که آنتونیو گوترش، دبیر کل سازمان ملل از جان باختن افراد در جریان اعتراض‌های مردمی در ایران ابراز تاسف کرده و سازمان عفو بین‌الملل خواستار توقف فوری سرکوب مرگ‌بار در ایران شده،‌ مقامات جمهوری اسلامی به نیروهای امنیتی برای برخورد خشن با مردم معترض چراغ سبز نشان داده و تظاهرات جاری را امنیتی و مردم را اغتشاش‌گر توصیف کرده‌اند.

قطعی اینترنت هم برای چهارمین روز متوالی ادامه دارد و مقامات جمهوری اسلامی می‌کوشند از این طریق سطح اطلاع رسانی در مورد شدت سرکوب معترضان را کاهش دهند. آذری جهرمی، وزیر ارتباطات که دو روز قبل گفته بود متوجه زیان‌های قطع اینترنت است، روز گذشته اعلام کرد از اینکه اینترنت چه زمانی وصل می‌شود، اطلاعی ندارد. 

با این حال تصاویر ارسالی از شهرهای سراسر ایران حاکی از آن است که فضای امنیتی در اغلب شهرها برقرار است و اعتراض‌ها نیز همچنان ادامه دارد.

اما در حالی که مقامات ایالات‌متحده در روزهای اخیر بارها حمایت خود را از مردم معترض در ایران اعلام کرده و خواستار پایان دادن به سرکوب و وصل اینترنت شده‌اند، فرانسه، آلمان و سوئد پس از سه روز واکنش بسیار محتاطانه‌ای داشتند و بریتانیا نیز برای پنجمین روز متوالی سکوت کرده‌ است.

این سکوت و محافظه‌کاری در حالی است که ریچارد گرنل، ‌سفیر آمریکا در آلمان می‌گوید توانایی فنی وصل اینترنت وجود دارد و در این زمینه اروپا باید با آمریکا همکاری کند.

بیشتر از