آمار مرگ‌های ناگهانی در ایران از اروپا بالاتر است

محققان فشار کاری، استرس و افسردگی را در بروز مرگ‌های ناگهانی موثر می‌دانند

مردم ایران به دلیل مشکلات ناشی از تورم، گرانی‌ها و همه‌گیری کرونا به شدت با اضطراب و افسردگی درگیرند - ATTA KENARE / AFP

رئیس مرکز تحقیقات و پیشگیری از بیماری‌های متابولیک دانشگاه شهید بهشتی از آمار قابل‌توجه مرگ‌های ناگهانی قلبی در ایران خبر داده و گفته است که این آمار نسبت به اروپا بالاتر است.

به گفته فرزاد حدائق، نتایج یک مطالعه در دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی نشان داده است میزان مرگ‌های ناگهانی در تهران سالانه بیش از دو نفر در هر هزار نفر با سن بیشتر از ۳۰ سال است. مجری این تحقیق به خبرگزاری مهر گفت که میزان بروز این واقعه در کشورهای اروپایی سالانه بین دو دهم (۰.۲) تا نود و دو صدم (۰.۹۲) در هزار نفر است که در مقایسه با آمار کشور ما به میزان قابل‌توجهی کمتر است.

فرزاد حدائق با تاکید بر اینکه باید با بررسی علل وقوع این مرگ‌ها برای پیشگیری از آن‌ها اقدام کرد گفت: «عوامل خطر قابل‌ تغییر نظیر دیابت نوع ۲، افزایش فشارخون، چاقی مرکزی و استعمال دخانیات ۶۵ درصد بار مرگ‌ومیرهای ناگهانی قلبی و عروقی را به خود اختصاص می‌دهند.»

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

استاد دانشگاه علوم پزشکی با بیان اینکه آمار بالای مر‌گ‌های ناگهانی قلبی نشان‌دهنده غفلت در غربالگری مناسب در سطوح فردی و اجتماعی است، گفت: «با شناخت و مدیریت این عوامل می‌توان به میزان قابل‌توجهی از مرگ‌های ناگهانی پیشگیری کرد.»

اصلاح الگوی غذایی، کاهش مصرف نمک، افزایش مصرف فیبر، فعالیت‌های فیزیکی و قطع مصرف دخانیات از جمله راهکارهایی‌اند که حدائق برای مقابله با این عارضه پیشنهاد کرده است. او در عین‌ حال تاکید کرد که برنامه‌ریزی در این راستا باید مدنظر مسئولان قرار گیرد.

مرگ‌های ناگهانی ناشی از بیماری‌های قلبی علاوه بر دلایلی که نام برده شد، عوامل پنهانی نیز دارند. محققان فشار کاری، استرس و افسردگی را نیز در مرگ‌های ناگهانی موثر می‌دانند. مواردی که جامعه امروز ایران به دلیل مشکلات ناشی از تورم، گرانی‌ها و همه‌گیری کرونا به شدت با آن‌ها درگیر است.

شکوفه کاظمی، متخصص بهداشت روان، به تازگی در گفت‌وگو با روزنامه رسالت، به «بار مزمن و مداومی» که از نظر اقتصادی بر دوش جامعه وارد می‌شود، اشاره کرده و گفته است: «برای مثال، کرونا فقر، بیکاری و مهاجرت اجباری بر اثر جنگ خطر ابتلا به بیماری‌های روانی را بالا می‌برد یا آن‌ها را تشدید می‌کند و در این شرایط، غفلت سیاست‌گذاری‌های کلان در زمینه سلامت روانی و جسمی افراد جامعه تبعات نگران‌کننده‌ای خواهد داشت.»

پیش‌تر مجید صادقی، رئیس انجمن روانشناسان ایران، نیز از شیوع ۶۷ درصدی افسردگی در جامعه ایرانی خبر داده بود. او با بیان اینکه «افسردگی جمعی» درد این روزهای جامعه ایرانی است، گفت: «افسردگی در ایران با نرخ ۱۲.۵ درصد سالانه به صورت تصاعد هندسی در حال افزایش است.»

توجه به آمار استرس و افسردگی در جامعه ایرانی از آن جهت اهمیت دارد که محققان اثبات کرده‌اند استرس‌های حاد و مزمن و اضطراب و افسردگی‌های شدید در بروز آریتمی‌های (تپش نامنظم) قلبی تاثیر دارند و می‌توانند عامل ابتلا به عوارض قلبی و مرگ‌های ناگهانی باشند.