هجوم معترضان به فرمانداری سراوان، اختلال در شبکه موبایل و اینترنت

نیروی انتظامی می‌گوید شلیک به مردم کار آن‌ها نبوده و سپاه پاسداران سکوت کرده است

نیروهای امنیتی در شهر سراوان با حمله به معترضین بلوچ اقدام به تیراندازی و شلیک گاز اشک آور نمودند. در جریان این اعتراضات فرمانداری شهر سراوان و حداقل یک خودروی پلیس به آتش کشیده شد. شهر سراوان از صبح امروز شاهد اعتراضات مردم بلوچ به کشتار روز گذشته سوخت‌بران، توسط سپاه پاسداران انقلاب اسلامی بوده است.

ملک فاضلی، نماینده سراوان در مجلس شورای اسلامی در گفتگو با خبرگزاری ایلنا، حمله مردم معترض به فرمانداری شهرستان سراوان را تایید کرد. ساعتی پیش تصاویری در شبکه‌های اجتماعی و کانال‌های اطلاع‌رسانی فعالان بلوچستان منتشر شده بود که نشان می‌داد مردم با تجمع در مقابل فرمانداری سراوان اعتراض خود را به کشتار روز گذشته سوختبران بلوچ نشان می‌دهند.

برخی گزارش‌ها از تسخیر فرمانداری سراوان به دست مردم حکایت دارد. با این حال نماینده سراوان گفت که این اتفاق رخ نداده است: «مردم به خاطر موضوعی به فرماندهی رفته بودند اما نه به آن شکلی که در بعضی از خبرها گفته شد. به هر حال ممکن است عصبانی شوند و بحثی به وجود بیاید و حتی شیشه‌ای هم شکسته شود اما تا جایی که من اطلاع دارم فرماندار در فرمانداری مستقر است و جلسه در حال پیگیری است.»

به گزارش «کمپین رسمی فعالان بلوچ» تیراندازی روز گذشته در نقطه صفر مرزی «آسکان» شهرستان سراوان استان سیستان و بلوچستان، به کشته و زخمی شدن چند سوخت‌بر بلوچ منجر شد.

براساس این گزارش، نیروهای سپاه پاسداران سیستان و بلوچستان که به مرصاد شهرت دارند، طی روزهای گذشته با بستن مسیرهای سوخت‌بری و حفر چاله‌های بزرگ در نقاط صفر مرزی از تردد سوخت‌بران بلوچ ممانعت کردند که با اعتراض آنها مواجه شدند.

صبح دوشنبه شماری از سوخت‌بران با حضور مقابل پایگاه سپاه در این منطقه مرزی، خواستار بازگشایی مرز و اجازه تردد شدند که با توجه به تصاویر، صدای شلیک نیروهای سپاه پاسداران به سمت آنها شلیک کردند. بر اساس گزارش‌های مردمی، برخی خودروهای سوخت‌بران نیز به دست نیروهای سپاه به آتش کشیده شده‌ است.

در حالی که برخی گزارش‌هایی که هنوز به طور رسمی تایید نشده‌اند تعداد کشته‌ها و زخمی‌ها را ۳۷ نفر اعلام کرده‌اند، یک سوخت‌بر بلوچ ادعا کرده است: «آمار کشته و زخمی‌ها بیش از ۵۰ تن است که با وجود محاصره شدن، آمبولانس‌ها اجساد کشته و زخمی‌شدگان را انتقال دادند.» کمپین فعالین بلوچ نیز از تایید هویت ۱۵ سوخت‌بر کشته و زخمی‌ شده خبر داده است.

مقام‌های جمهوری اسلامی نیز کشته شدن معترضان را تایید کرده‌اند ولی آمار متناقضی ارائه کردند. فرماندهی نیروی انتظامی خوزستان کشته شدن ۲ سوختبر را پذیرفته ولی اعلام کرده که نیروی انتظامی در این درگیری‌ها نقش نداشته است. نماینده سراوان در مجلس نیز کشته شدن ۳ نفر را پذیرفته است.

سپاه پاسداران به عنوان عامل تیراندازی به سوختبران بلوچ هنوز در این مورد اظهارنظری نکرده است. صداوسیمای جمهوری اسلامی در گزارش مختصری از حوادث روز گذشته مدعی شد که این تیراندازی‌ها به دلیل «سواستفاده» جنبش جیش‌العدل از اعتراضات مردمی اتفاق افتاده است. رسانه‌های رسمی جمهوری اسلامی در رویدادهای مشابه معمولا شلیک نیروهای امنیتی و سپاه به معترضان و کشتار آن‌ها را عکس‌العملی به فعالیت گروه‌های مخالف نظام جلوه می‌دهند. صداوسیما در گزارش خود از رویدادهای سراوان به نقش سپاه پاسداران در تیراندازی به مردم اشاره‌ای نکرد.   

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

همچنین گزارش شده است که اینترنت و شبکه موبایل در شهر سراوان از روز گذشته دچار اختلال شده است.

شلیک به سوی سوخت‌بران بلوچ در حالی اتفاق افتاده که هفته گذشته فرمانده سپاه پاسداران انقلاب اسلامی از اجرای «طرح رزاق» برای سوخت‌بران خبر داده بود.

براساس طرح جدید سپاه، جایگاه‌های سوخت در معابر مرزی ایجاد می‌شود و فروش سوخت به پاکستان صورت رسمی به خود خواهد گرفت. در طرح سپاه تنها مرزنشینانی که در فاصله ۲۰ کیلومتری از مرز سکنی دارند می‌توانند در طرح رزاق فعال شوند. این در حالی است که بسیاری از سوختبران عمدتا افراد فقیر در حاشیه شهرهای کوچک هستند که فاصله شان از مرز بیش از ۲۰ کیلومتر است.

فعالان بلوچ معتقدند که طرح رزاق به صورت رسمی فروش سوخت را در اختیار سپاه قرار می‌دهد و این نیروی نظامی از منافع آن به عنوان درآمد اختصاصی خود بهره خواهد برد.