نقش هورمون‌ها در مرگ ناشی از ابتلا به کووید-۱۹

تستوسترون بر واکنش‌های ایمنی بدن در مقابل بیماری‌ها نظارت می‌کند

 میزان کم تستوسترون می‌تواند در واکنش بدن در مبارزه با بیماری‌ها اختلال ایجاد کند-MIGUEL RIOPA / AFP

پژوهش‌ها نشان می‌دهد بیماران مرد مبتلا به کووید ۱۹ که میزان هورمون تستوسترون در خون آنها پائین است، بیشتر در معرض خطر مرگ ناشی از ویروس کرونا هستند.

آمار مرگ و میر ناشی از ویروس کرونا در سطح جهانی حاکی از آن است که تعداد تلفات کووید ۱۹ در میان مردها بیشتر از زنان است، اما دانشمندان هنوز علت آن را نمی‌دانند.

حال یک پژوهش جدید در بیمارستانی در آلمان نقش هورمون تستوسترون – هورمون مردانه ـ را در واکنش بدن در مقابل ویروس «سارس – کوو – ۲» مطرح کرده است.  

پژوهشگران «مرکز درمانی دانشکده پزشکی هامبورگ-اِپِندوُرف» ابتدا وضع مزاجی نخستین ۴۵ بیمار مبتلا به کووید ۱۹( ۳۵ مرد و ۱۰ زن) را که در بخش مراقبت ویژه بیمارستان بستری شدند، ارزیابی کردند.

از میان این گروه ۹ مرد و ۳ زن جان سپردند. تعداد ۷ بیمار به اکسیژن نیاز داشتند و ۳۳ نفر دیگر به دستگاه تنفس مصنوعی وصل شدند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

این گزارش می گوید میزان هورمون تستوسترون خون دو سوم بیماران مرد (۶۸.۶ درصد) از حد نصاب پائین تر بوده است.

در تضاد با بیماران مرد، هورمون تستوسترون خون بیش از نیمی از بیماران زن (۶۰ درصد) بالاتر از حد معمول بوده است.

تستوسترون در میان چندین هورمونی است که بر واکنش های ایمنی بدن در مقابل بیماری ها نظارت می کند.

در مردها، میزان کم تستوسترون می تواند در واکنش بدن در مبارزه با بیماری ها اختلال ایجاد کرده و موجب تولید یک به اصطلاح "طوفان سایتوکین" یا التهاب شدیدی شود که اغلب در نتیجه واکنش بیش از حد سیستم ایمنی بدن رخ می دهد. این شرایط در بسیاری از بیماران مبتلا به کووید ۱۹ دیده شده است.

تصور می شود این واکنش حاد هموستاتیک، که می تواند به لطمات شدید ریوی و عوارض تنفسی مختل کننده (ای آر دی اس) منجر شود، عامل مرگ و میر در میان مبتلایان به عوارض حاد ویروس کروناست. 

پروفسور گلسا گابریل، یکی از اعضای تیم پژوهشی در بیمارستان هامبورک-اپندورف، به نشریه دیلی میل گفت: «مردانی که دارای میزان طبیعی هورمون تستوسترون هستند دچار "طوفان سیتوکنی" نشده و احتمال بهبودشان بیشتر است.»

گزارش تیم آلمانی در مورد زنان مبتلا به کووید ۱۹ نتیجه گیری کرده که سطح بالای هورمون تستوسترون می تواند به افزایش التهاب در واکنش به بیماری مرتبط باشد.

در این گزارش آمده: «بارها در مورد ویروس سارس-کوو-۲ که همچنان انسان را در نقاط مختلف جهان مبتلا می کند، گزارش شده که مردها در مقایسه با زن ها – بدون توجه به عامل سن - بیشتر در معرض ابتلا به عوارض شدید و حتی مرگبار بیماری هستند.» 

«به همین دلیل بسیار مهم است بدانیم چرا مردها بیشتر از زن ها از عوارض کووید ۱۹ جان می سپرند.»

این گزارش هنوز مورد تایید جامعه پزشکی قرار نگرفته است.

© The Independent

بیشتر از زندگی