روز چهارشنبه ۹ ژوئیه (۱۸ تیر)، نشستی در دمشق، پایتخت سوریه آغاز شد که در آن احمد الشرع، رئیسجمهوری دولت انتقالی سوریه، مظلوم عبدی، فرمانده نیروهای دموکراتیک سوریه (قسد)، و تام باراک، نماینده ویژه ایالات متحده در امور سوریه و لبنان، حضور دارند.
پیشتر منابع دیپلماتیک خبر داده بودند که مظلوم عبدی با استفاده از یک بالگرد آمریکایی، که دو بالگرد دیگر نیز آن را همراهی میکردند، منطقه شرق فرات را ترک کرده است. این منابع افزودند که سه بالگرد آمریکایی از پایگاه نظامی الوزیر در حومه استان حسکه ـ جایی که نیروهای ائتلاف بینالمللی به رهبری آمریکا برای مقابله با داعش مستقر هستند ـ پرواز کردهاند.
همچنین مشخص شده است که هیئتی بلندپایه از نیروهای دموکراتیک سوریه مظلوم عبدی را در دیدار با احمد الشرع و فرستاده دولت دونالد ترامپ همراهی میکنند. نیروهای دموکراتیک سوریه، که به اختصار «قسد» نامیده میشود، ائتلافی نظامی با محوریت کردهای سوریه است که از حمایت ایالات متحده برخوردار است و بهعنوان بازوی نظامی رسمی اداره خودمختار شمال و شرق سوریه فعالیت میکند.
این دیدار تنها دو روز پس از آن انجام میشود که پنتاگون اعلام کرد مبلغ ۱۳۰ میلیون دلار از بودجه سال ۲۰۲۶ را برای حمایت از نیروهای دموکراتیک سوریه و گروههای وابسته مانند ارتش آزاد سوریه، جهت مقابله با تهدید داعش اختصاص داده است.
یک منبع نزدیک به قسد به العربیه گفت که مظلوم عبدی و تام باراک در این دیدار بهطور ویژه بر موضوع مبارزه با داعش تمرکز خواهند کرد و درباره چگونگی اجرای توافق ۱۰ مارس، که میان فرمانده قسد و احمد الشرع امضا شده بود، گفتوگو میکنند. به گفته این منبع، احتمال دارد باراک تلاش کند طرفین را بهروزرسانی مفاد توافق یا حتی امضای توافقی تازه ترغیب کند.
فرستاده آمریکایی همچنین قرار است در این نشست درباره ادامه همکاری ائتلاف بینالمللی با قسد در مبارزه با داعش و همچنین موضوع روابط با ترکیه گفتوگو کند. همین منبع به العربیه گفته است که تام باراک پیشتر در تماسی تلفنی با فرمانده قسد، نگرانی خود را از «سقوط وضعیت امنیتی در سوریه» به دنبال تحرکات اخیر داعش ابراز کرده بود.
مفاد توافق قسد با دولت سوریه
در تاریخ ۱۰ مارس، فرمانده قسد توافقی با احمد الشرع امضا کرد که در بند نخست آن، بر تضمین حقوق تمام شهروندان سوری برای مشارکت سیاسی و حضور در نهادهای دولتی بر پایه شایستگی و فارغ از پیشینه دینی یا قومی تأکید شده است. بند دوم این توافق بر اصالت جامعه کردها بهعنوان بخشی از ملت سوریه تاکید دارد و اعلام میکند که دولت سوریه حق شهروندی و تمامی حقوق قانونی آنان را تضمین میکند.
اما مهمترین بخش این توافق، بند سوم آن است که بر آتشبس کامل در سراسر خاک سوریه تاکید میورزد. بند چهارم نیز به ادغام کلیه نهادهای نظامی و غیرنظامی در شمال شرق سوریه، ازجمله گذرگاههای مرزی، فرودگاهها و میادین نفت و گاز در ساختار دولت سوریه اختصاص دارد.
این توافق همچنین بازگشت آوارگان سوری به شهرهایشان و تضمین حمایت از آنان توسط دولت جدید را شامل میشود. دیگر مفاد توافق عبارتاند از مبارزه با بقایای رژیم پیشین، رد تجزیهطلبی، مقابله با گفتمان نفرتافکن، و جلوگیری از فتنهانگیزی. بر اساس این توافق، قرار است کمیتههای اجرایی برای پیادهسازی مفاد آن تشکیل شوند و تا پایان سال جاری میلادی فعالیت خود را به انجام برسانند.
حمایت رسمی آمریکا از دولت جدید سوریه
در تاریخ دوشنبه ۱۶ تیر، ایالات متحده اعلام کرد که در حمایت از احمد الشرع و دولت جدید سوریه، نام هیئت تحریرالشام (HTS) را از فهرست سازمانهای تروریستی خارجی حذف کرده است. مارکو روبیو، وزیر خارجه آمریکا، در یادداشتی رسمی اعلام کرد: «با مشورت با دادستان کل و وزیر خزانهداری، بهطور رسمی عنوان سازمان تروریستی خارجی را از جبهه النصره، که با نام هیئت تحریر الشام و دیگر اسامی نیز شناخته میشود، لغو میکنم.»
این اقدام تنها چند روز پس از آن صورت گرفت که دونالد ترامپ، رئیسجمهور ایالات متحده، بهطور رسمی تحریمهای کشورش علیه سوریه را لغو کرد. ترامپ پیشتر در ماه مه، بنا به درخواست عربستان سعودی و ترکیه برای کمک به بازگشت سوریه به اقتصاد جهانی، بخش عمدهای از این تحریمها را برداشته بود. همچنین پس از به قدرت رسیدن احمد الشرع، آمریکا جایزه تعیینشده برای دستگیری او را نیز لغو کرده بود.