طالبان دو کارمند یک نهاد سینمایی را به اتهام ترویج مسیحیت و فمینیسم بازداشت کردند

طالبان از کتابخانه سازمان فرهنگی و سینمایی «نما رسانه»، کتاب‌هایی مانند انجیل، زندگینامه شعرای ایرانی، جوانان از دیدگاه خمینی و مجموعه مقالاتی درباره فمینیسم را ضبط کردند

ترکیبی از عکس‌ کارمندان بازداشت‌شده نمارسانه با کتابخانه این سازمان-www.facebook.com/namarasana1/daricha_46/telegram

اداره امر به معروف و نهی از منکر رژیم طالبان روز سه‌شنبه ۱۰ تیرماه، از بازداشت دو کارمند سازمان فرهنگی و سینمایی «نمارسانه» به اتهام ترویج مسیحیت، فمینیسم و الحاد خبر داد و ویدیویی از اعتراف اجباری آنان منتشر کرد.

سیف خیبر، سخنگوی وزارت امر به معروف و نهی از منکر طالبان، در مطلبی در ایکس نوشت که این افراد به «جرم» خود اعتراف کرده‌اند.

در ویدیویی که از اعتراف اجباری یکی از بازداشت‌شدگان به نام سیدرضا منتشر شد او می‌گوید که کتابدار نمارسانه است. سیدرضا نسخه‌هایی از انجیل را در دست دارد و مقابل دوربین می‌گوید این کتاب‌ها را برای ترویج افکار غیراسلامی در کتابخانه نگهداری می‌کرده است تا مردم آن‌ها را بخوانند.

او همچنین چند کتاب دیگر از جمله «جوانان از دیدگاه امام خمینی»، «تاریخ تفکر مسیحی»، «مجموعه مقالاتی درباره فمینیسم«، «مردم هزاره و خراسان بزرگ»، «هزارستان»، «زندگینامه مشهورترین شاعران ایران»، و «پوزیتیویسم (اثبات‌گرایی) منطقی» را در مقابل دوربین نشان می‌دهد و می‌گوید اعضای کتابخانه سازمان نمارسانه این کتاب‌ها را مطالعه می‌کردند.

 

کتابدار سازمان فرهنگی و سینمایی نما رسانه در بازداشت طالبان-daricha_46/telegram@
 

هرچند در تصویری که طالبان از اعتراف اجباری این فرد منتشر کرده‌اند، طرح جلد انجیل‌ها قابل تشخیص نیست، جلد دیگر کتاب‌ها واضح‌اند.

این کتاب‌ها که ماموران امر به معروف و نهی از منکر طالبان به‌عنوان ابزار ترویج مسیحیت و الحاد ضبط کرده‌اند، در کتابخانه‌های عمومی و کتابفروشی‌ها نیز در دسترس‌اند.

سخنگوی وزارت امر به معروف و نهی از منکر طالبان توضیح نداده است که میان ترویج مسیحیت و دیگر کتاب‌ها از جمله «جوانان از دیدگاه امام خمینی» یا «زندگینامه شاعران مشهور ایران» چه ارتباطی وجود دارد.

سازمان فرهنگی و سینمایی نمارسانه که از نزدیک به دو دهه پیش در افغانستان در عرصه تولید فیلم و سریال و برگزاری نشست‌ها و برنامه‌های فرهنگی فعالیت می‌کند، در شبکه‌های اجتماعی نیز صدها هزار دنبال‌کننده دارد. مدیر این سازمان محمدتقی حیدری است و یک سایت خبری به نام «خبرگزاری فرهنگ» نیز دارد که ویژه پوشش رویدادهای فرهنگی در افغانستان است.

مسئولان این سازمان تاکنون به بازداشت کارمندانشان واکنشی نشان نداده‌اند و مشخص نیست که فعالیت این سازمان هم محدود یا متوقف شده است یا خیر.

 

مراسم رونمایی از سریال شهربانو، پیش از بازگشت طالبان به قدرت-www.facebook.com/namarasana1
 

پیش از این، یک کمیته در وزارت اطلاعات و فرهنگ طالبان ایجاد شده بود که مامور شناسایی و جمع‌آوری کتاب‌های مخالف با شریعت اسلامی و سیاست‌های طالبان در کتابخانه‌های سراسر افغانستان بود.

این کمیته در دسامبر ۲۰۲۴ فهرستی از بیش از ۴۰۰ عنوان کتاب را منتشر کرد که هرگونه انتشار، فروش و نگهداری آن‌ها در کتابخانه‌ها و کتابفروشی‌ها ممنوع است. از جمله این کتاب‌ها آثاری از نویسندگان افغان و خارجی بودند که به باور طالبان، «برخلاف منافع ملی و ارزش‌های اسلامی و افغانی» نوشته شده‌اند.

بیشتر این کتاب‌ها به حوزه‌هایی مانند دموکراسی، حقوق بشر، حقوق زنان، انواع حکومت‌داری، جنایات طالبان، زندگینامه چهره‌های مشهور ضد طالبان مانند احمدشاه مسعود و عبدالعلی مزاری و مذاهب اسلامی پرداخته‌اند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

در کنار ممنوعیت نشر و فروش این کتاب‌ها، ماموران اداره امر به معروف و نهی از منکر طالبان هم ده‌ها عنوان کتاب دیگر را هم از کتابفروشی‌ها جمع‌ کرده و شماری از مسئولان این فروشگاه‌ها جریمه، بازداشت و شکنجه شده‌اند.

صنعت چاپ و نشر کتاب افغانستان که تا پیش از بازگشت طالبان به قدرت رو‌به‌رشد بود، اکنون با اعمال سانسور و محدودیت‌های شدید تحت عنوان «منافع ملی و ارزش‌های اسلامی و افغانی»، با رکود و ورشکستگی برخی چاپخانه‌ها و تضعیف این صنعت مواجه شده است.