در پی حملات اسرائیل به زیرساختهای هستهای ایران، آیتالله خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، با خشم فزاینده حلقههای درونی قدرت مواجه شده است.
اسرائیل روز جمعه موجی از حملات هوایی را آغاز کرد که در جریان این عملیات، فرماندهان ارشد نظامی و دانشمندان هستهای کشته و تاسیسات هستهای بمباران شدند.
نشریه تلگراف در مقالهای به این موضوع میپردازد و مینویسد در حالی که تندروها همچنان به تهدید انتقامگیری از اسرائیل و متحدانش ادامه میدهند، نشانههایی از شکاف فزاینده بین جناحهای تندرو و میانهرو در حاکمیت ایران دیده میشود. تاکنون، تندروها مسئول واکنش رسمی ایران بودهاند و تهدید کردهاند جنگ به تمام نقاط اسرائیل و پایگاههای آمریکایی در منطقه گسترش خواهد یافت.
با این حال، انتقادها از ناتوانی حکومت در دفاع از کشور در برابر حمله اسرائیل، بهرغم هزینههای کلانی که ادعا میشود برای ارتقا توان نظامی صرف شده، رو به افزایش است.
پیامکهای خصوصی که در اختیار نیویورکتایمز قرار داده شده است، نشان میدهد برخی مقامهای جمهوری اسلامی از عملکرد ضعیف پدافند هوایی ایران در دفع حملات اسرائیل انتقاد کردهاند. یکی از مقامها نوشته است: «پدافند هوایی ما کجاست؟» و دیگری پرسیده است: «چطور اسرائیل میتواند هرچه میخواهد را بزند، فرماندهان ما را بکشد، و ما ناتوان از دفاع باشیم؟»
جمهوری اسلامی در واکنش به حمله اسرائیل، فقط توانست ۲۰۰ موشک شلیک کند، در حالی که آیتالله خامنهای دستور پرتاب ۱۰۰۰ موشک داده بود و طبق گزارشها، جمهوری اسلامی بیش از یک هفته در حال برنامهریزی پاسخ به حمله احتمالی بوده است.
تلگراف در ادامه مینویسد اختلاف بین جناح میانهرو و تندروهای ایدئولوژیک در مورد نحوه برخورد با غرب از آغاز تاسیس جمهوری اسلامی در پی انقلاب ۱۳۵۷ وجود داشته است.
در حالی که آیتالله خامنهای همچنان رهبر بلامنازع تندروها است، مسعود پزشکیان، رئیسجمهوری تازهمنتخب، نماینده جناح میانهرو شناخته میشود. او تاکنون بهنسبت کمرنگ ظاهر شده و ضمن محکوم کردن حملات اسرائیل، خواستار وحدت ملی شده است.
سوءمدیریت اقتصادی رژیمــ که منابع مالی را بهجای مسائل داخلی صرف اهداف نظامی و حمایت از گروههای شبهنظامی کردهــ موجب افزایش نارضایتی در سراسر کشور شده است و رهبر جمهوری اسلامی را تحت فشار قرار داد تا لحن مصالحهجویانهتری اتخاذ کند.
تلگراف در پایان مینویسد در حالی که حمله نظامی اسرائیل به ایران احتمال بهبود روابط تهران با غرب را کاهش داده است، این درگیری توجه را به اختلافهای درونی رژیم جلب کرده است، اختلافهایی که در نهایت میتواند به فروپاشی حاکمیت منجر شود.
در حال حاضر، تندروها کنترل واکنش نظامی ایران را در اختیار دارند، اما هرچه حملات اسرائیل به اهداف کلیدی ایران بدون پاسخ ادامه پیدا کند، فشار بر تندروها برای پاسخگویی به ناتوانیشان در دفاع از کشور بیشتر خواهد شد که ممکن است در نهایت به سقوط آنها بینجامد.