ادعای جمهوری اسلامی و سکوت اسرائیل؛ اسناد حساس هسته‌ای یا جنگ روانی؟

نتانیاهو در سال ۲۰۱۸ از کشف آرشیو اسناد هسته‌ای ایران خبر داده بود و حالا این‌بار تهران مدعی عملیات مشابه است

رسانه‌های حکومتی در ایران گزارش داده‌اند که نهادهای اطلاعاتی جمهوری اسلامی مجموعه بزرگی از اسناد حساس اسرائیلی را به دست آورده‌اند که برخی از آنها به برنامه‌ها و تاسیسات هسته‌ای دشمن دیرینه تهران مربوط می‌شود.

مقام‌های اسرائیلی هنوز به این گزارش واکنش رسمی نشان نداده‌اند و روشن نیست که آیا این ادعا با هک شدن یک مرکز تحقیقاتی هسته‌ای اسرائیل در سال گذشته، که پیش‌تر گزارش شده بود، مرتبط است یا نه، اما به نظر می‌رسد تهران اکنون و در بحبوحه افزایش تنش‌ها بر سر برنامه هسته‌ای‌اش تصمیم گرفته است این موضوع را فاش کند.

به گزارش شبکه دولتی پرس‌تی‌وی و به نقل از منابعی که نامشان فاش نشده، این‌طور ادعا شده که «اگرچه عملیات دست‌یابی به این اسناد مدتی پیش انجام شده، اما حجم زیاد اطلاعات و ضرورت انتقال امن آنها به داخل ایران، ایجاب می‌کرد که خبررسانی درباره این عملیات به تعویق بیفتد تا مدارک به محل‌های امن از پیش تعیین‌شده منتقل شوند.»

پرس‌تی‌وی همچنین افزود: «افراد مطلع از این موضوع اشاره کردند که اسناد به قدری زیاد هستند که بررسی آنها، همراه با مشاهده تصاویر و ویدیوها، زمان زیادی را در بر گرفته است.» با این حال، هیچ‌گونه جزئیاتی درباره محتوای این اسناد منتشر نشده است.

اسماعیل خطیب، وزیر اطلاعات جمهوری اسلامی نیز روز یکشنبه ۱۸ خرداد ضمن تکرار ادعاهای مطرح‌شده در پرس‌تی‌وی و برخی رسانه‌های حکومتی جمهوری اسلامی، افزود: «این اسناد مربوط به اطلاعات تاسیسات اتمی رژیم صهیونیستی و دیگر سندهای راهبردی این رژیم است که موجب قدرتمندی آفندی کشور می‌شود.»

بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، در سال ۲۰۱۸ اعلام کرد ماموران اسرائیلی آرشیو عظیمی از اسناد ایران را به دست آورده‌اند که نشان می‌دهد تهران بیش از آنچه پیش‌تر اعلام کرده بود روی پروژه هسته‌ای‌اش کار کرده است. اکنون دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا، هم تهدید می‌کند که با نرسیدن به توافق با تهران، تاسیسات هسته‌ای جمهوری اسلامی در خاک ایران را بمباران خواهد کرد.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

با این حال، طبق برخی گزارش‌ها، ترامپ در ماه آوریل گذشته حمله برنامه‌ریزی‌شده اسرائیل به تاسیسات هسته‌ای ایران را متوقف کرد تا به جای آن مذاکرات را دنبال کند. علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، روز چهارشنبه هفته گذشته تاکید کرد که کنار گذاشتن غنی‌سازی اورانیوم «صددرصد» برخلاف منافع ایران است و خواسته اصلی دولت ترامپ در مذاکرات را رد کرد.

دونالد ترامپ نیز روز پنجشنبه اعلام کرد که «ایران عمدا در پاسخ به پیشنهاد آمریکا کند عمل می‌کند» تا امیدها به دست‌یابی به توافق کمتر از گذشته شود.

در همین حال محمود عباس‌زاده مشکینی، نماینده ادوار مجلس و عضو پیشین کمیسیون امنیت ملی، روز گذشته در گفتگو با تلویزیون اینترنتی همشهری ادعا کرد که اسرائیل نگران استفاده جمهوری اسلامی از اسناد آن کشور است و «نه می‌تواند و نه جرئت دارد به منافع جمهوری اسلامی آسیبی وارد کند.»

او با اشاره به «توانمندی‌های اطلاعاتی جمهوری اسلامی» افزود: «اشراف اطلاعاتی ایران بسیار فراتر از تصورات اسرائیل است و تا مهرماه، اسرائیل ضرب شست‌هایی را دریافت خواهد کرد.»

انتشار این خبر در در حالی است‌ که طی هفته‌های اخیر تنش‌ها بر سر برنامه هسته‌ای ایران و احتمال حمله نظامی قریب‌والوقوع اسرائیل به تاسیسات جمهوری اسلامی افزایش یافته است. در آخرین واکنش‌های بین‌المللی، رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، در گفتگو با نشریه فایننشال تایمز با ابراز نگرانی از برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی تاکید کرد که حساس‌ترین تاسیسات اتمی ایران در عمق حدود ۸۰۰ متری زمین قرار دارند و دسترسی به آنها بسیار دشوار است.

او گفت: «من بارها آنجا بوده‌ام. برای رسیدن به آنجا باید از تونلی مارپیچ پایین بروید، پایین، پایین و پایین‌تر.» به گفته گروسی، چنین ساختاری باعث می‌شود که «قابلیت‌های هسته‌ای ایران را نتوان با یک حمله نابود کرد».

گروسی هشدار داد که با شکست مذاکرات، احتمال اقدام نظامی وجود دارد، اما تاکید کرد حتی در آن صورت نیز نابودی کامل زیرساخت‌های هسته‌ای ایران ممکن نخواهد بود. در همین حال، وبسایت اکسیوس گزارش داد که اسرائیل به آمریکا اطمینان داده تا پیش از شکست کامل مذاکرات علیه تاسیسات هسته‌ای جمهوری اسلامی اقدامی نکند، اگرچه آماده‌سازی‌های نظامی برای چنین حمله‌ای ادامه دارد.