دور پنجم مذاکرات جمهوری اسلامی و آمریکا؛ واشینگتن: موفق می‌شویم؛ تهران: حل نشدن اختلاف، دلیل مذاکره نکردن نمی‌شود

تمی بروس، سخنگوی وزارت خارجه روز پنجشنبه در کنفرانس خبری گفت: «اگر باور نداشتیم که امکان رسیدن به توافق وجود دارد، دور پنجم مذاکرات برگزار نمی‌شد. به‌روشنی باید بگویم که معتقدیم موفق خواهیم شد.»

عراقچی و ویتکاف-با استفاده از خبرگزاری فرانسه و دنیای اقتصاد

وزارت خارجه آمریکا روز پنج‌شنبه، درآستانه دور پنجم مذاکرات که روز جمعه در رم برگزار می‌شود، اعلام کرد که ایالات متحده اطمینان دارد گفت‌وگوهای هسته‌ای با جمهوری اسلامی در مسیر درستی پیش می‌رود و موفق می‌شود.

استیو ویتکاف، مشاور ارشد و نماینده ویژه آمریکا در امور خاورمیانه و مایکل آنتون، مدیر برنامه‌ریزی سیاست‌گذاری وزارت خارجه قرار است روز جمعه به رم سفر کنند تا مذاکراتی درباره اهداف غنی‌سازی هسته‌ای ایران انجام دهند. آمریکا خواستار توقف کامل غنی‌سازی اورانیوم در ایران است، در حالی که تهران بر غنی‌سازی تاکید دارد. عباس عراقچی، وزیر خارجه جمهوری اسلامی که صبح جمعه برای این مذاکرات عازم رم شده است، می‌گوید که اگر بحث برچیدن غنی‌سازی مطرح باشد، مذاکرات به جایی نمی‌رسد.

او در صداوسیمای جمهوری اسلامی گفت: «هنوز اختلافات اساسی میان ما وجود دارد. اگر آمریکا بخواهد ایران به‌طور کامل غنی‌سازی را متوقف کند، اصلا توافقی در کار نخواهد بود.» عراقچی در عین حال گفته است که جمهوری اسلامی با ایجاد کنسرسیوم برای غنی‌سازی حتی اگر خارج از ایران باشد موافق است.

با این حال او می‌گوید اگر در موضوعی اختلاف حل نمی‌شود، به این معنی نیست که نباید مذاکره را ادامه داد. او همچنین درباره گزارش‌های مربوط به احتمال حمله اسرائیل در صورت شکست مذاکرات گفت که مسئولیت با آمریکا خواهد بود. عباس در نامه‌ای به سازمان ملل نوشت: «ما باور داریم در صورت هرگونه حمله رژیم صهیونیستی به تأسیسات هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران، دولت آمریکا نیز در آن دخیل خواهد بود و مسئولیت حقوقی خواهد داشت.»

با این حال تمی بروس، سخنگوی وزارت خارجه، روز پنجشنبه در کنفرانس خبری گفت: «اگر باور نداشتیم که امکان رسیدن به توافق وجود دارد، دور پنجم مذاکرات برگزار نمی‌شد. به‌روشنی باید بگویم که معتقدیم موفق خواهیم شد.»

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

سخنگوی کاخ سفید، کرولاین لویت، نیز اعلام کرد دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا، معتقد است گفت‌وگوها «در مسیر درستی پیش می‌روند.»

او به خبرنگاران گفت: «این توافق با ایران می‌تواند به دو شکل پایان یابد: یا به راه‌حلی بسیار مثبت و دیپلماتیک ختم می‌شود، یا به وضعیتی بسیار منفی برای ایران. به همین دلیل است که این مذاکرات این هفته برگزار می‌شود.»

ترامپ بارها هشدار داده که آمریکا هرگز اجازه نخواهد داد جمهوری اسلامی به سلاح هسته‌ای دست یابد، اما در عین حال وعده داده که در صورت توافق، آینده‌ای روشن در انتظار ایران خواهد بود.

مذاکرات روز جمعه در حالی برگزار می‌شود که بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل نیز بر هماهنگی با آمریکا تاکید دارد و می‌گوید اگر توافقی به‌دست آید که مانع تسلیحاتی شدن برنامه‌ هسته‌ای جمهوری اسلامی و غنی‌سازی اورانیوم شود، از آن استقبال می‌کند.

جمهوری اسلامی بر اساس برجام می‌توانست غنی‌سازی را تا سطح ۳.۶۷ انجام دهد، اما اکنون آمریکا تاکید دارد که کل برنامه غنی‌سازی باید برچیده شود.

برنامه‌های هسته‌ای جمهوری اسلامی در دولت بایدن به سرعت پیشرفت کرد و اکنون اورانیوم را تا سطح ۶۰ درصد غنی‌سازی می‌کند؛ این میزان بسیار بالاتر از سقف ۳.۶۷ درصدی تعیین‌شده در توافق ۲۰۱۵ است، اما همچنان پایین‌تر از آستانه ۹۰ درصدی لازم برای ساخت کلاهک هسته‌ای است.

وزیر خارجه آمریکا، مارکو روبیو، روز چهارشنبه در یک جلسه استماع در کنگره گفت:«ایران نمی‌تواند هیچ ظرفیت غنی‌سازی داشته باشد، چون این کشور را به قدرت هسته‌ای آستانه‌ای تبدیل می‌کند.»