رایدهندگان در سه کشور اروپایی رومانی، لهستان و پرتغال روز یکشنبه پای صندوقهای رای رفتند. پیشبینی میشود نتایج انتخابات در این کشورها موازنههای سیاسی داخلی و حتی ساختار قدرت در اتحادیه اروپا را دگرگون کند.
به گزارش فرانسه ۲۴، انتظار میرود که نتایج انتخابات در این کشورها باعث تقویت نیروهای ملیگرا شود، در شرایطی که اتحادیه اروپا با بحران اقتصادی، فشار مهاجرتی، و جنگ اوکراین مواجه است.
در رومانی، رایدهندگان در دور دوم انتخابات ریاستجمهوری بین جورجه سیمیون ۳۸ ساله، ملیگرای جریان راست، و نیکوسور دان ۵۵ ساله، شهردار میانهرو بخارست، تصمیمگیری کردند. سیمیون که در دور اول با حمایت گسترده رومانیاییهای خارج از کشور پیروز شد، مخالف کمکهای نظامی به اوکراین است و اتحادیه اروپا را آماج انتقاد قرار داده است. حزب او با شعارهایی چون کاهش دیوانسالاری و مالیاتها، و بازگرداندن «اراده مردم» محبوبیت پیدا کرده است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
در مقابل، نیکوسور دان طرفدار اتحادیه اروپا و ناتو است و وعده داده است با فساد مبارزه کند و از اوکراین مقابل روسیه حمایت کند.
رئیسجمهوری رومانی نقش مهمی در سیاست خارجی و تصمیمگیریهای دفاعی دارد و همچنین مسئول معرفی نخستوزیر برای تشکیل دولت جدید و کاهش کسری بودجه کشور است. کسری بودجه در رومانی به نوعی بحران تبدیل شده، بحرانی که بدترین در سطح اتحادیه اروپا است.
در لهستان، انتخابات ریاستجمهوری اولین آزمون مهم برای دولت طرفدار اتحادیه اروپا به رهبری دونالد توسک، نخستوزیر، محسوب میشود، دولتی که در سال ۲۰۲۳ توانست حزب ملیگرای «قانون و عدالت» را کنار بزند.
دو رقیب اصلی این انتخابات، رافال تشاسکوفسکی، شهردار ورشو، از ائتلاف مدنی (همپیمان توسک) و کارول ناوروتسکی، مورخ محافظهکار است، که حزب قانون و عدالت از او حمایت میکند.
هرچند رئیسجمهوری لهستان اختیارات اجرایی محدودی دارد، میتواند مصوبات پارلمان را وتو کندــ همان کاری که آندژی دودا، رئیسجمهوری فعلی، بارها برای جلوگیری از اصلاحات قضایی توسک انجام داده است.
تشاسکوفسکی وعده داده است لهستان را به بازیگری کلیدی در اتحادیه اروپا تبدیل کند و به اصلاحات قانونی مورد نظر دولت کمک کند. اگر هیچ نامزدی در دور اول بیش از ۵۰ درصد آرا را کسب نکند، دور دوم انتخابات در اول ژوئن برگزار خواهد شد.
در پرتغال، رایدهندگان برای سومین بار در سه سال گذشته در انتخابات پارلمانی شرکت کردند. انتظار میرود ائتلاف میانهرو به رهبری لوییس مونتنگرو، نخستوزیر، بیشترین کرسیها را به دست آورد، اما باز هم از کسب اکثریت مطلق (۱۱۶ کرسی از ۲۳۰ کرسی) باز بماند.
حزب راستگرای «شگا» که با شعارهای ضد مهاجرت و ملیگرایانه محبوبیت پیدا کرده، بار دیگر در جایگاه سوم قرار گرفته و ممکن است نقشی کلیدی در تشکیل دولت ایفا کند، هرچند مونتنگرو وعده داده است با این حزب ائتلاف نخواهد کرد.
مونتنگرو در کارزار انتخاباتیاش وعده کاهش مالیات جوانان، افزایش مستمری بازنشستگان و سختگیری در سیاستهای مهاجرتی را داده است. در دوران دولتهای پیشین سوسیالیست، پرتغال یکی از مهاجرپذیرترین کشورها بود؛ و تعداد افراد خارجی ساکن این کشور بین سالهای ۲۰۱۷ تا ۲۰۲۴ چهار برابر شد.
در حالی که مخالفان مونتنگرو او را به فرار از پاسخگویی در پروندهای مالی متهم کردهاند، نظرسنجیها نشان میدهد که اکثریت رایدهندگان این پرونده را چندان مهم نمیدانند و بیشتر به مسائل اقتصادی و ثبات سیاسی توجه دارند.