مقامهای بهداشتی غزه اعلام کردند که حملات اسرائیل از صبح پنجشنبه بیش از ۲۵۰ کشته بر جای گذاشته است. آمار کشتهشدگان نشاندهنده یکی از مرگبارترین بمبارانهای اسرائيل از زمان فروپاشی آتشبس در ماه مارس است و به نظر میرسد بهزودی حمله زمینی جدیدی نیز آغاز شود.
به گزارش رویترز، دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا، به بحران قحطی در غزه و ضرورت کمکهای امدادی به آنان اشاره کرد و گفت: «ما باید به فلسطینیها نیز کمک کنیم. بسیاری از مردم در غزه از گرسنگی رنج میکشند، بنابراین باید هر دو طرف را در نظر بگیریم.» ترامپ در پاسخ به این سوال که آیا از برنامههای جنگی اسرائیل حمایت میکند، گفت که انتظار دارد در ماه آینده «اتفاقات خوبی» رخ دهد.
اسرائیل بهرغم فشارهای بینالمللی برای ازسرگیری مذاکرات آتشبس و پایان دادن به محاصره غزه، بمباران را تشدید کرده و نیروهای زرهی را در امتداد مرز مستقر کرده است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
به گفته ارتش اسرائیل، گسترش نبرد در این منطقه «با هدف دستیابی به کل اهداف جنگ، ازجمله آزادسازی سربازان ربودهشده و شکست حماس» انجام میشود.
بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، پیشتر تاکید کرده بود که اسرائیل در حال برنامهریزی یک حمله گسترده و فشرده علیه حماس است. در همین حال کابینه امنیتی اسرائیل نیز طرحهایی را تصویب کرده است که ممکن است شامل تصرف کل نوار غزه و کنترل کمکهای بشردوستانه باشد.
یک مقام دفاعی اسرائیل پیشتر اعلام کرده بود که این عملیات پیش از پایان سفر ترامپ به خاورمیانه آغاز نخواهد شد.
روز جمعه حملات سنگینی در شهر شمالی بیت لاهیه و اردوگاه پناهندگان جبالیا گزارش شد. مقامهای بهداشتی فلسطین میگویند در آنجا بسیاری از اجساد هنوز زیر آوارند.
اسرائیل اعلامیههایی را در بیت لاهیه پخش کرده و به همه ساکنان دستور داده است که آنجا را ترک کنند. در جبالیا نیز حملات شبانه گزارش شد و ساکنان بهناچار خانههایشان را ترک کردند.
اسرائیل به دلیل کارزار نظامی در غزه با انزوای بینالمللی فزایندهای روبهرو است، تا آنجا که ایالات متحده وفادارترین متحد نتانیاهو نیز درباره نتایج محاصره غزه ابراز نگرانی کرده است.
روز پنجشنبه، مارکو روبیو، وزیر امور خارجه ایالات متحده، گفت که واشینگتن درمورد وضعیت کنونی غزه «نگران» است.
همچنین روز پنجشنبه ریاض با تاکید بر ضرورت توقف فوری حملات، بار دیگر مخالفت قاطعش با ادامه «جنایات نسلکشی» اسرائیل را اعلام کرد و نیروهای اشغالگر اسرائیل را تنهامسئول نقض قوانین بینالمللی و انسانی دانست.
وزارت خارجه عربستان سعودی جامعه جهانی را مسئول دانست و خواستار فعالسازی فوری سازوکارهای بینالمللی برای پایان دادن به این نقضهای مکرر و الزام اسرائیل به رعایت قوانین و قطعنامههای بینالمللی شد.
نتانیاهو هیئتی را برای شرکت در مذاکرات آتشبس با میانجیگران قطری به دوحه اعزام کرده، اما هرگونه امتیازدهی را رد کرده و گفته است که اسرائیل همچنان به شکست حماس متعهد است.
این در حالی است که خانواده گروگانهای اسرائیلی میگویند اسرائیل با پایان سفر ترامپ به خاورمیانه، در معرض خطر از دست دادن «فرصت تاریخی» برای بازگرداندن آنها به خانه قرار دارد.
در همین حال، دونالد ترامپ در نشست قطر اعلام کرد که ایالات متحده باید این منطقه را به یک «منطقه آزاد» تبدیل کند. به گفته ترامپ، در غزه «چیزی برای نجات باقی نمانده» و مردم «زیر آوار زندگی میکنند».
خبرگزاری رویترز تصاویر این جلسه را، که در جریان حضور ترامپ در قطر انجام شده بود، روز جمعه ۱۶ مه (۲۶ اردیبهشت) منتشر کرد. این دومین بار در سال جاری است که ترامپ چنین طرحی را مطرح میکند. او پیشتر نیز پیشنهاد کرده بود که آمریکا غزه را بازسازی کند و گفته بود که در مدت بازسازی فلسطینیان باید به مصر و لبنان منتقل شوند. این طرح با واکنشهای جهانی و محکومیت شدید فلسطینیها، کشورهای عربی و سازمان ملل مواجه شد.
ترامپ در سخنرانیاش در قطر گفت: «ایدههایی برای غزه دارم که فکر میکنم بسیار خوب هستند. ما آن را به منطقهای آزاد تبدیل میکنیم.» او گفت که اگر لازم باشد آمریکا میتواند برای تحقق این هدف وارد عمل شود.
بیش از ۲.۳ میلیون نفر از ساکنان غزه در پی حمله نظامی اسرائیل پس از حمله حماس در اکتبر ۲۰۲۳، آواره شدهاند و شمار کشتهشدگان فلسطینی به حدود ۵۳ هزار نفر رسیده است.