رویترز به نقل از دیپلماتها گزارش داد که شورای امنیت سازمان ملل روز چهارشنبه برای بررسی توسعه ذخایر اورانیوم غنیشده نزدیک به سطح تسلیحاتی ایران تشکیل جلسه میدهد.
این نشست به درخواست آمریکا، بریتانیا، فرانسه، کره جنوبی، یونان و پاناما، شش عضو از ۱۵ عضو شورای امنیت، پشت درهای بسته برگزار میشود.
دیپلماتها میگویند، این شش کشور از شورای امنیت خواستهاند، تعهدات جمهوری اسلامی به آژانس بینالمللی انرژی اتمی برای ارایه اطلاعات لازم در زمینه موضوعات باقیمانده مرتبط با رد اورانیوم در سایتهای اعلام نشده را نیز بررسی کند.
گزارشها حاکی از آن است که ذخایر اورانیوم غنیشده جمهوری اسلامی در حال حاضر (در صورتی که گام فنی غنیسازی ۹۰ درصدی روی آن انجام شود) برای ساخت شش بمب هستهای کافی است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
رافائل گروسی، مدیرکل آژانس و بسیاری دیگر از تحلیلگران و مقامات آمریکایی و اروپایی میگویند که غنیسازی در این سطح توجیه غیرنظامی ندارد و آژانس و هیچ نهاد معتبر دیگری تا کنون نتوانسته است ماهیت صلحآمیز فعالیتهای هستهای جمهوری اسلامی را تایید کند.
جلسه شورای امنیت در حالی برگزار میشود که پیشتر بریتانیا، فرانسه و آلمان که همچنان عضو برجاماند باتوجه به ادامه بیتوجهی جمهوری اسلامی به تعهدات هستهای از آمادگی برای فعال کردن مکانیسم ماشه صحبت کرده بودند.
مکانیسم ماشه در چارچوب برجام طراحی شده است و کشورهای عضو میتوانند آن را علیه طرفی که به تعهدات خود عمل نمیکند فعال کنند.
این سازوگار بهطور خودکار تحریمهای سازمان ملل علیه ایران را باز میگرداند.
باتوجه به اینکه آمریکا از برجام خارج شده است، بریتانیا، فرانسه و آلمان فقط تا آبان ۱۴۰۴ برای فعال کردن مکانیسم ماشه فرصت دارند و پس از آن این سازوگار نیز به همراه قطعنامه ۲۲۳۱ که برجام ضمیمه آن است منقضی میشود.
آمریکا و متحدان اروپاییاش در حالی خواستار برگزاری نشست شورای امنیت شدهاند که دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا در نامهای به علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، عملا دو گزینه توافق برای خنثی کردن فعالیتهای هستهای و فراتر از آن یا اقدام نظامی برای برچیدن تاسیسات هستهای را پیش روی او گذاشته است.
خامنهای در سخنرانی روز شنبه گفت که تحت فشار مذاکره نمیکند به خصوص که موضوعاتی مانند نفوذ منطقهای و برنامه موشکی نیز مطرح شده است.
اما پس از آن روسیه گفت که تهران برای محدود کردن برنامههای هستهای در مقابل لغو تحریمها آمادگی دارد. نمایندگی جمهوری اسلامی در سازمان ملل هم گفت که امکان مذاکره هستهای قابل بررسی است. همزمان عباس عراقچی، وزیر خارجه جمهوری اسلامی گفت که رایزنی برای «اعتمادسازی» با اروپا ادامه دارد. موضعی که نشان میدهد جمهوری اسلامی همچنان امیدوار است بتواند مانند دولت اول ترامپ، با ایجاد شکاف بین آمریکا و متحدان اروپاییاش از هماهنگی آنها برای تشدید فشارها بر تهران جلوگیری کند.